Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

krRr_nni3-16

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
877.62 Кб
Скачать

31

провадженні також було проведено 2 експертизи, які виконувалися співробітниками експертної установи за постановою слідчого. Під час проведення допиту одного із свідків, який не володів українською мовою, був присутній перекладач.

Визначте процесуальні витрати в описаній ситуації.

Коли і ким вирішується питання про стягнення процесуальних витрат?

8. Медведенко, який вчинив умисне вбивство з корисливих мотивів, був німий. Від послуг захисника під час кримінального провадження він відмовився.

Чи будуть процесуальні витрати під час цього кримінального провадження? Якщо так, то з чого вони будуть складатися?

Питання для самоконтролю:

1.Дайте визначення процесуальних строків та розкрийте їх значення у кримінальному процесі.

2.Яка існує класифікація строків у кримінальному процесі?

3.Який порядок встановлення процесуальних строків прокурором, слідчим суддею, судом?

4.Який порядок обчислення процесуальних строків?

5.У яких випадках процесуальні строки не вважаються пропущеними?

6.Які наслідки порушення процесуальних строків?

7.Який порядок поновлення процесуальних строків?

8.Що таке процесуальні витрати?

9.Які є види процесуальних витрат?

10.Який порядок зменшення розміру процесуальних витрат або звільнення від їх оплати, відстрочення та розстрочення процесуальних витрат?

11.Який процесуальний порядок розподілу процесуальних витрат?

12.Які витрати покладаються на державу?

Теми рефератів, доповідей:

1.Європейські стандарти визначення строків та їх дотримання у кримінальному процесі України.

2.Порядок продовження та поновлення процесуальних строків.

3.Безоплатна правова допомога у кримінальному провадженні.

Завдання для самостійної та індивідуальної роботи:

1. Законспектуйте основні положення:

Закону України ―Про безоплатну правову допомогу‖ від 2 червня 2011 року

//Відомості Верховної Ради України. − 2011, № 51, Ст. 577. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3674-17;

– Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 р. № 1363 ―Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання‖. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1363-2011-%D0%BF;

32

− Рішення Європейського суду з прав людини у справі ―Харченко проти України‖ (Заява № 40107/02). − режим доступу − http://court.gov.ua/sud2590/2536/233223/12321/.

Література до теми:

[4–6, 10, 36, 40, 45, 48, 72–79, 82, 94, 103, 119, 120]

Тема 8. Заходи забезпечення кримінального провадження

Семінарські заняття – 4 год. Практичні заняття – 2 год. Індивідуальна робота – 2 год. Самостійна робота – 2 год.

Ключові терміни та поняття до теми:

Заходи забезпечення кримінального провадження та їх види; виклик слідчим, прокурором, судовий виклик; привід; накладення грошового стягнення; тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом; відсторонення від посади; тимчасовий доступ до речей і документів; тимчасове вилучення майна; арешт майна; запобіжні заходи та їх види; порядок, підстави та мета застосування запобіжних заходів; особисте зобов‘язання; особиста порука; застава; домашній арешт; застосування електронних засобів контролю; тримання під вартою; затримання та його види; застосування запобіжних заходів щодо неповнолітніх.

Семінарське заняття 8.1

1.Поняття, види та класифікація заходів забезпечення кримінального провадження.

2.Запобіжні заходи: поняття та види.

3.Мета і підстави застосування запобіжних заходів.

4.Загальний порядок застосування запобіжних заходів.

5.Зміна чи скасування запобіжного заходу.

Семінарське заняття 8.2

1.Особисте зобов‘язання та особиста порука.

2.Застава як запобіжний захід.

3.Домашній арешт: підстави та порядок застосування.

4.Тримання під вартою: підстави та порядок застосування, строки тримання особи під вартою.

5.Затримання: види та порядок застосування, момент та строки затримання.

Практичне заняття 8.1

Під час самостійної підготовки курсанти письмово вирішують запропоновані задачі. На занятті відбувається обговорення їх рішень та реферативних повідомлень.

33

1.Павлюку було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України (крадіжка за попередньою змовою групою осіб). Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором, про застосування щодо Павлюка запобіжного заходу у вигляді застави, мотивуючи це тим, що за вказане кримінальне правопорушення передбачено покарання у вигляді обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Чи достатньо підстав для застосування запобіжного заходу у вказаній ситуації?

Яке рішення має прийняти слідчий суддя за результатами розгляду цього клопотання?

2.Лозицькому було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 2032 КК України (зайняття гральним бізнесом). Слідчий встановив, що підозрюваний через погрози схиляє свідків (очевидців кримінального правопорушення) до давання неправдивих показань, та звернувся з клопотанням, погодженим з прокурором, до слідчого судді про застосування Лозицькому запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Визначте підстави застосування запобіжного заходу у цьому випадку.

Чи дотримані вимоги кримінального процесуального законодавства щодо умов застосування домашнього арешту стосовно Лозицького?

3.Слідчий здійснював кримінальне провадження, у якому Чистому було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження). Відносно підозрюваного Чистого слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Під час подальшого провадження слідчий перекваліфікував дії Чистого й повідомив йому про зміну підозри на ст. 124 КК України (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони).

Чи повинен слідчий в цій ситуації вирішувати питання про зміну запобіжного заходу?

Якщо так, то на якій підставі та в якому порядку?

4.Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором, про застосування Антонову, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 186 КК України (грабіж), запобіжного заходу у вигляді особистого зобов‘язання. У клопотанні про застосування запобіжного заходу слідчий виклав обставини, які свідчать про наявність ризику того, що Антонов може незаконно впливати на свідка та потерпілого.

Виконання яких обов’язків слід покласти на підозрюваного Антонова під час обрання щодо нього особистого зобов’язання?

5.До слідчого, що здійснював кримінальне провадження, у якому Саприкіну

було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення,

34

передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, вчинене із застосуванням холодної зброї), звернулися 65-річний батько, 18-річний син і дружина підозрюваного з клопотанням передати їм Саприкіна на поруки. Усі троє гарантували забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього обов‘язків та, за необхідності, доставку його до органу досудового розслідування чи в суд на першу про те вимогу. Слідчий звернувся з клопотанням, погодженим з прокурором, до слідчого судді про застосування Саприкіну запобіжного заходу у вигляді особистої поруки.

Як слідчий суддя має вирішити заявлене клопотання? Які вимоги до поручителів встановлені КПК України?

6.Самсонову було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження). Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором, про застосування Самсонову запобіжного заходу у вигляді застави на суму 10000 гривень та навів обставини, які свідчать, що Самсонов може незаконно впливати на свідків.

Як слідчий суддя має вирішити заявлене клопотання?

Які вимоги щодо розміру застави визначені у КПК України?

7.12 листопада о 16 год. 30 хв. Машков був затриманий уповноваженою службовою особою на підставі п. 2 ч. 1 ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 187 КК України (розбій, поєднаний з проникненням у житло). 14 листопада о 17 год. 00 хв. слідчий суддя задовольнив клопотання слідчого, погоджене з прокурором, та постановив ухвалу про застосування щодо підозрюваного Машкова запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

25листопада Машков був звільнений з під варти, так як була внесена застава, визначена в ухвалі слідчого судді про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. У зв‘язку з тим, що Машков, будучи належним чином повідомлений, не з‘являвся за викликом до слідчого без поважних причин та не повідомляв про причини своєї неявки, за рішенням слідчого судді 15 грудня застава була звернена в дохід держави, а відносно Машкова було прийнято рішення про зміну запобіжного заходу у вигляді застави на тримання під вартою.

З якого моменту слід обчислювати строк тримання під вартою підозрюваного Машкова?

Який максимальний строк тримання під вартою може бути вказаний в ухвалі слідчого судді про зміну Машкову запобіжного заходу у вигляді застави на тримання під вартою?

Назвіть максимальний строк тримання під вартою під час досудового розслідування.

8.7 січня о 10 год. 00 хв. Петров був затриманий уповноваженою службовою особою на підставі п. 1 ч. 1 ст. 208 КПК України. 10 січня о 9 год. 00 хв. Петров був доставлений до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу

35

у вигляді тримання під вартою. За результатами розгляду клопотання слідчий суддя постановив ухвалу про застосування стосовно Петрова запобіжного заходу у вигляді застави, і тому він був звільнений з-під варти 10 січня о 11 год. 30 хв.

Чи відбулося в описаній ситуації порушення норм кримінального процесуального законодавства?

Якщо так, то яких саме?

9. У дворі будинку був виявлений труп жінки з ножовими пораненнями. Дані, що були отримані під час огляду місця події, давали підстави вважати, що жінка була вбита білявим чоловіком високого зросту, який був одягнутий у світлу шкіряну куртку. Через 30 хвилин працівники поліції в кафе, що розташоване неподалік від місця події, виявили білявого чоловіка високого зросту, що був одягнутий у світлу шкіряну куртку, на якій були плями бурого кольору, а на руках мали місце подряпини. Цей чоловік при появі поліцейських почав нервувати й намагався вийти з приміщення кафе, однак був ними зупинений. Чоловік пред‘явив документи на ім‘я Рубана та повідомив, що він уже близько двох годин знаходиться в цьому кафе, а свою спробу вийти пояснив тим, що він раніше судимий і не має бажання зайвий раз спілкуватися з працівниками поліції. Рубан був доставлений до органу внутрішніх справ.

Чи є підстави для затримання Рубана?

Які вимоги кримінального процесуального законодавства має виконати уповноважена службова особа, що здійснила затримання особи, негайно після затримання?

10. Слідчий викликав Дронова по телефону для допиту як підозрюваного, але той відмовився з‘являтися за викликом на тій підставі, що він не вважає себе підозрюваним, оскільки про підозру йому не повідомляли. Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про привід Дронова.

Дайте оцінку діям слідчого.

11. Лаврук, який працює водієм таксі, керуючи власним автомобілем у стані алкогольного сп‘яніння, порушив правила дорожнього руху, внаслідок чого здійснив наїзд на пішохода та завдав йому тяжкі тілесні ушкодження. Лавруку було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України. Слідчий, враховуючи обставини вчиненого та особу підозрюваного, за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням про відсторонення Лаврука від посади.

Оцініть ситуацію.

Яке рішення повинен прийняти слідчий суддя у вказаній ситуації?

Який захід забезпечення кримінального провадження доцільно було б застосувати стосовно Лаврука з метою недопущення повторного порушення правил дорожнього руху?

12. Під час здійснення обшуку квартири Іванова, підозрюваного у вчиненні квартирної крадіжки, слідчий виявив набір інструментів, пристосованих для

36

відмикання замків. Обшук проводився відповідно до вимог, визначених у статтях 234–236 КПК України. Набору інструментів, пристосованих для відмикання замків, не було в переліку речей, які планувалося відшукати.

Чи може слідчий вилучити цей набір інструментів?

Якщо так, то який процесуальний порядок подальших дій слідчого?

13. Слідчий встановив, що підозрюваний Юрченко розтрачує майно, на яке накладено арешт та передане йому на відповідальне зберігання.

Чи є ця обставина підставою для зміни обраного відносно Юрченка запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання на більш суворий?

Питання для самоконтролю:

1.Визначте поняття заходів забезпечення кримінального провадження.

2.Перерахуйте заходи забезпечення кримінального провадження.

3.Визначте поняття запобіжних заходів.

4.Які види запобіжних заходів визначено в КПК України?

5.За якими критеріями можна класифікувати запобіжні заходи?

6.Вкажіть мету та підстави застосування запобіжних заходів.

7.У чому суть запобіжного заходу – особисте зобов'язання?

8.Скільки поручителів може бути у підозрюваного, обвинуваченого?

9.У чому суть запобіжного заходу у вигляді застави?

10.Хто і за якими правилами визначає розмір застави?

11.У чому суть домашнього арешту як запобіжного заходу?

12.Які умови застосування запобіжного заходу – тримання під вартою?

13.З якого моменту обчислюється строк тримання під вартою?

14. Які види затримання передбачено в КПК України?

15. Які причини неприбуття особи на виклик є поважними? 16. До кого може бути застосований привід?

17. За що може бути накладене грошове стягнення?

18. Які документи можуть бути тимчасово вилученими?

19. Щодо кого може бути застосовано відсторонення від посади? 20. У чому полягає тимчасовий доступ до речей і документів? 21. На яке майно можна накладати арешт?

Теми рефератів, доповідей:

1.Застосування запобіжного заходу у вигляді застави: історія розвитку та проблеми застосування.

2.Аналіз практики Європейського суду з прав людини щодо дотримання положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

3.Міжнародні стандарти процедури затримання та взяття під варту.

4.Виклик та привід у кримінальному процесі.

5.Тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом як захід забезпечення кримінального провадження.

6.Відсторонення від посади у кримінальному процесі.

37

7.Тимчасовий доступ до речей і документів під час кримінального провадження.

8.Тимчасове вилучення та арешт майна як заходи забезпечення кримінального провадження.

Завдання для самостійної та індивідуальної роботи:

1. Законспектуйте основні положення:

Постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2012 року № 15 ―Про затвердження Порядку внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу;

Положення про порядок застосування електронних засобів контролю, затверджене Наказом МВС України від 09 серпня 2012 року № 696;

Постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 19 грудня 2014 року № 14 ―Про узагальнення судової практики застосування судами першої та апеляційної інстанцій процесуального законодавства щодо обрання, продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою‖;

Постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07 лютого 2014 року № 4 ―Про узагальнення судової практики розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження‖.

Література до теми:

[4–6, 17, 22, 30, 35, 37, 39, 45, 47, 48, 53-56, 59, 71–79, 105, 110, 114, 119, 120, 125, 133–136]

38

4. СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ДО ДИСЦИПЛІНИ:

Нормативно-правові акти:

1.Загальна декларація прав людини від 10 грудня 1948 року // Права людини. Міжнародні договори України, декларації, документи. – К., 1992. – С. 18–24.

2.Міжнародний пакт про громадянські i політичні права від 16 грудня 1966 року // Права людини. Міжнародні договори України, декларації, документи. – К.,

1992. – С. 36–62.

3.Європейська конвенція з прав людини (Конвенція про захист прав і основних свобод людини від 4 листопада 1950 року) // Права людини і професійні стандарти для юристів в документах міжнародних організацій. – Амстердам – Київ,

1996. – С. 12–17.

4.Конституція України від 28 червня 1996 року (із змінами та доповненнями)

//Відомості Верховної Ради України вiд 23 липня 1996 року, № 30. – Ст.141.

5.Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012. // Голос України. – 2012. – 19 травня (№ 90–91).

6.Кримінальний процесуальний кодекс України [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4651–17

7.Кримінальний кодекс України: Чинне законодавство зі змінами та допов. / Україна. Закони. – К.: Алерта; ЦУЛ, 2011. – 174 с.

8.Про адвокатуру та адвокатську діяльність: Закон України від 05 липня 2012 року // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=43306

9.Про амністію: Закон України від 12 грудня 2008 року // Відомості Верховної Ради України. – 2009. – № 15. – Ст. 189

10.Про безоплатну правову допомогу: Закон України від 02 червня 2011 року

//Відомості Верховної Ради України. – 2011. – № 51. – Ст. 577.

11.Про виконавче провадження [Електронний ресурс] : Закон України від 21 квітня 1999 року. Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/606-14

12.Про військову службу правопорядку у Збройних Силах України: Закон України від 7 березня 2002 року // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 32. – Ст. 225.

13.Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів: Закон України від 23 грудня 1993 року // Голос України. – 1994. – 2 березня.

14.Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві: Закон України від 23 грудня 1993 року. // Голос України. – 1994. – 2 березня.

15.Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. № 47. – Ст. 256.

16.Про Національну поліцію: Закон України від 02 липня 2015 року // [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55082

17.Про оперативно-розшукову діяльність: Закон України від 18 лютого 1992 року // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 22. – Ст. 303.

39

18.Про органи внутрішніх справ: Закон України від 02 липня 2015 року // [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54672

19.Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей: Закон України від 24 січня 1995 року // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 6. – Ст.35.

20.Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю: Закон України від 30 червня 1993 року // Голос України. – 1993. – 6 серпня.

21.Про попереднє ув‘язнення: Закон України від 30 червня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 35. Ст. 360.

22. Про прокуратуру: Закон України від 14.10.2014 року // Офіційний вісник України від 07.11.2014. – № 87. – Cт. 2471.

23.Про Службу безпеки України: Закон України від 25 березня 1992 року // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 27. – Ст. 382.

24.Про судову експертизу: Закон України від 25 лютого 1994 року // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 28. – Ст.232.

25.Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 7 липня 2010 року //Відомості Верховної Ради України. – 2010. – №41–45. – Ст.529.

26.Положення про дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні. Затв. Указом Президента України від 10 червня 1993 року.

27.Про деякі питання дотримання розумних строків розгляду судами цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення : Постанова пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 11 // [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://sc.gov.ua/ua/postanovi_za_2014_rik.html

28.Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав. свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження: Інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 5 квітня 2013 року №223–558/0/4–13 // Новий Кримінальний процесуальний кодекс України: коментарі, роз‘яснення, документи. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – С. 174–184.

29.Про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до кримінального процесуального кодексу України: Інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 4 квітня 2013 року №511-550/0/4-13 // Кримінальний процесуальний кодекс України: коментарі, роз‘яснення, документи. – К.: Юрінком Інтер, 2013. – С. 157–174.

30.Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування: Інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 09 листопада 2012 року

1640/0/4-12.

31.Про Єдиний реєстр досудових розслідувань: Наказ Генеральної прокуратури України від 17 серпня 2012 року № 69.

40

32.Про затвердження Інструкції з організації обліку та руху кримінальних проваджень: Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 06 серпня.2012 року № 681.

33.Про затвердження Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події та положень про комісії: Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 19 листопада 2012 року № 1050.

34.Про затвердження Інструкції про порядок виконання органами внутрішніх справ України ухвал слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту: наказ МВС України від 31 серпня 2013 року № 845.

35.Про затвердження Інструкції про порядок і розміри відшкодування витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів дізнання, досудового слідства, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним науково-дослідним установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів і спеціалістів: Постанова Кабінету Міністрів України від 1 липня 1996 року № 710.

36.Про затвердження Положення про порядок застосування електронних засобів контролю: Наказ МВС України від 09 серпня 2012 року № 696.

37.Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров‘я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини: Наказ Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства

охорони здоров‘я, Генеральної прокуратури від 28 листопада 2012 року № 1095/955/119.

38.Про затвердження Порядку внесення коштів на спеціальній рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу: Постанова Кабінету Міністрів України від 11 січня 2012 року № 15.

39.Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб: Постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1363.

40. Про організацію взаємодії органів досудового розслідування з іншими органами та підрозділами внутрішніх справ у попередженні, виявленні та розслідуванні кримінальних правопорушень: Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 14 серпня 2012 року № 700.

41.Про організацію діяльності органів досудового розслідування: Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 09 серпня 2012 року № 686.

42.Про організацію діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод дітей: Наказ Генеральної прокуратури України від 01 листопада 2012 року № 16 гн.

43.Про організацію реагування на повідомлення про кримінальні правопорушення, інші правопорушення, надзвичайні ситуації та інші події, та забезпечення оперативного інформування в органах і підрозділах внутрішніх справ України: Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 22 жовтня 2012 року № 940.

Соседние файлы в предмете Уголовно-процессуальное право