Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2021
Размер:
1.47 Mб
Скачать

півмуфта

диск

півмуфта

T T

d

Муфта складається з трьох деталей: лівої та правої напівмуфт і проміжного диску. На внутрішніх торцях півмуфт виконано по одному діаметрально розміщеному пазу, а на торцях диска розміщено виступи, профілі яких є подібними до профілів пазів півмуфт. Півмуфти входять у зачеплення через проміжний диск. Муфти стандартизовані в діапазоні діаметрів валів d 15...150 мм та обе-

ртових моментів T 120...20000 Н м . Компенсувальна здатність муфти стано-

вить: радіальне зміщення валів - 0,6...5 мм , кутове зміщення – до 0,5 .

4. КЕРОВАНІ МУФТИ

Керовані муфти призначені для з’єднання та роз’єднання кінців валів із зупинкою або без зупинки двигуна. Їх здебільшого застосовують у кінематичних ланцюгах машин та механізмів із частими пусками та зупинками або зі

змінним режимом роботи. Потрібний режим роботи муфти здійснюється за допомогою відповідного механізму керування. Керовані муфти застосовують в автомобілях, тракторах, лебідках, верстатах тощо.

4.1. КУЛАЧКОВІ МУФТИ

півмуфта 1

півмуфта 2

T

d

T

Кулачкові муфти поділяють на керовані і самокеровані. На торцях півмуфт виконані кулачки (прямокутного або трапецієподібного профілю). Ліва (ведуча) півмуфта закріплюється на валу двигуна, а права – на кінці валу редуктора і може переміщатися вздовж осі цього валу. Передавання обертового моменту здійснюється зачепленням кулачків. Якщо кулачки веденої півмуфти будуть введені у зачеплення з кулачками ведучої півмуфти, то муфта почне обертатися як одне ціле та передавати обертовий момент. Після переведення за допомогою механізму керування веденої півмуфти в крайнє праве положення кулачки виходять із зачеплення і кінці валів роз’єднуються. Муфти стандартизовані в діапазоні діаметрів валів d 8...48 мм та обертових моментів T 40...400 Н м .

5. САМОКЕРОВАНІ МУФТИ

Самокеровані муфти призначені для автоматичного з’єднання та роз’єднання кінців валів залежно від заданого режиму роботи механічного приладу. Самокерування роботи технічних засобів такими муфтами може здійснюватися за швидкістю, навантаженням і напрямком обертання. Залежно від таких чинників самокерування застосовують: муфти відцентрові, запобіжні та обгінні.

5.1. ДИСКОВІ МУФТИ ІЗ ЗРІЗНИМ ШТИФТОМ

А

А

 

(збільшено)

R

T

d

 

 

T

Дискові муфти із зрізним штифтом призначені для з’єднання співвісних валів. Обертовий момент від однієї півмуфти до іншої передається через штифт, який зрізається при перевантаженні. Тому такі муфти є запобіжними. Для відновлення роботи муфти штифт заміняють. Збільшення терміну служби муфти відбувається шляхом встановлення штифтів у втулки, які виготовляють із сталі 40Х з відповідним термообробленням.. Муфти використовують для валів діаметром до 60 мм .

5.2. ЗАПОБІЖНА КУЛЬКОВА МУФТА

Запобіжні кулькові муфти за принципом роботи наближаються до запобіжних кулачкових муфт. У цих муфтах тертя ковзання, що відбувається між кулачками кулачкових муфт, замінюється тертям кочення між кульками. Кулькові муфти є простішими у виготовленні, але вони мають менший термін роботи, особливо під час передавання великих обертових моментів. Довговічність таких муфт залежить від інтенсивності спрацювання півмуфт у зоні контакту з кульками. Тому кулькові муфти застосовують у механічних приводах з легким режимом навантаження.

Муфти запобігають руйнуванню деталей машин під час перевантажень проковзуванням ведучої частини муфти стосовно веденої за рахунок стискання пружини. При цьому під дією осьових зусиль, обумовлених формою впадин в одній з півмуфт, кульки зміщаються в осьовому напрямі і відбувається розмикання муфт. Тому такі муфти називають самокерованими за обертовим моментом.

Муфти стандартизовані в діапазоні діаметрів валів d 8...48 мм та обертових моментів T 4...400 Н м .

півмуфта 1

півмуфта 2

d T

T

Питання для самоконтролю:

1.Для чого призначені і які функції виконують муфти ?

2.Перерахувати класифікацію муфт.

3.Охарактеризувати будову та принцип роботи некерованих глухих муфт.

4.Навести приклад некерованих пружних муфт, пояснити принцип їх роботи.

5.Охарактеризувати будову та принцип роботи некерованих компенсувальних муфт.

6.Навести приклад керованих і самокерованих муфт, пояснити їх принцип роботи.

Соседние файлы в предмете Детали машин и основы конструирования