Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конспект лекций укр 2022

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
2.43 Mб
Скачать

2.Нотіс про готовність судна до вантажних операцій (Notice of readiness. NOR)

Агент повинен швидко в робочий час контори фрахтувальника вручити нотис про готовність судна до вантажних операцій. Він подається тоді, коли судно в усіх відношеннях готове до вантажних робіт, тобто дотриманий ряд моментів:

1.судно вважається прибулим за умовами чартеру, тобто знаходиться біля причалу або на рейді, і отримало вільну практику;

2.суднові вантажні засоби приведені в готовність, суднові та вантажні приміщення підготовлені до прийому вантажу, при необхідності отримано акт сюрвейєра;

3.нотис про готовність повинен бути представлений в період між датами Laydays commence і Cancelling Date.

Laydays commence - це найбільш рання дата можливого початку відліку сталійного часу. З цього моменту фрахтователи (вантажовідправники, порт) починають очікувати судно, готуватися до відправки вантажу морем або до прийому його в порт.

Дата канцелінга (Cancelling Date) - дата анулювання договору перевезення внаслідок запізнення судна.

B NOR фіксується час передачі його агенту і час передачі його агентом фрахтівнику або адміністрації порту. Цей документ дуже важливий, так як незабаром після його подачі починається відлік сталійного часу, пов'язаний з розрахунками по диспачу і демереджу.

3. Оформлення морського протесту

Про намір капітана скласти морський протест агент інформує вантажоодержувача або експедитора, коли судно знаходиться ще в морі. Агент допомагає капітану в оформленні морського протесту у відповідності з місцевими правилами і звичаями.

4. Оформлення загальної аварії

Загальна аварія - це збитки, яких зазнала внаслідок зроблених навмисно і розумно надзвичайних витрат або пожертвувань, з метою порятунку судна, фрахту і перевезеного на судні вантажу від загальної для них небезпеки.

Агент веде облік всіх витрат, пов'язаних із загальною аварією і що підлягають включенню в диспашу, підписує у відправників вантажу аварійні бонди, які гарантують оплату ними частки загальних витрат згодом.

Що стосується загальної аварії, агент стежить за оплатою фрахту до початку вивантаження вантажу.

31

5. Забезпечення вантажних операцій

В завантаженні/розвантаженні судна беруть участь стивідорні, експедиторські, тальманські, сюрвейєрні компанії, представники портової влади, державних контролюючих та інших організацій.

Агент повинен подати заявки всім компаніям і проконтролювати їх виконання. У великих компаніях є стивідорні відділи або відділи контролю стивідорних операцій.

Агент здійснює цілодобовий контроль за ходом вантажних операцій, зв'язок з капітаном, вантажною клієнтурою. Він повідомляє судновласнику про підсумки роботи за добу у вигляді Daily report - щоденного рапорту, в якому вказується кількість навантаженого або розвантаженого вантажу за минулу добу, залишок вантажу по трюмах і час простоїв із зазначенням причин.

6. Складання документів обліку стоянкових та сталійного часу судна

Агент веде Statement of facts (S/F) і Time Sheet, в яких відображає облік стоянкового та сталійного часу судна.

Statement of facts містить інформацію про всі операції, виконані судном під час стоянки, і призначається для сповіщення судновласника. Таймшит же призначений для розрахунків по диспачу і демереджу між судновласником і фрахтувальником або портом і містить інформацію про час виконання вантажних операцій і простоїв. Агент отримує підписи зацікавлених осіб в цих документах.

7. Розрахунки з третіми особами

Агент веде всі розрахунки з третіми особами, які обслуговують судно, і інкасацію фрахтової виручки.

8. Оформлення транспортних документів

Оформлення транспортних документів різниться в залежності від виду вантажних операцій:

а) після закінчення навантаження агент надає допомогу в оформленні коносаментів, маніфестів, люкових записок і виконавчого вантажного плану

(cargo plan);

б) після закінчення розвантаження агент висилає принципалу всі документи, які підтверджують здачу вантажу. У вітчизняних портах такими документами є генеральний акт і акт сповіщення на несохранной імпортний вантаж. В інших країнах такими документами є аутторн-рипорт (оutturn report), диферент (different) і ін. У портах європейських державах таку роль відіграють розписки на коносаментах.

32

9. Обслуговування судна і екіпажу

Обслуговування судна і екіпажу включає постачання палива, суднових масел, прісної води, продовольства, технічне постачання, ремонт судна і обладнання, здачу сміття, вод і баласту, видачу готівки екіпажу, медичне обслуговування, організацію зміни екіпажу, доставку кореспонденції з судна і на судно, послуги автотранспорту та ін.

10.Врегулювання претензій і суперечок

Агент повинен вжити всіх заходів для врегулювання претензій і суперечок в інтересах судновласника. Якщо судно застраховане в P&I клубі, то перш за все потрібно проконсультуватися з представником клубу.

11.Дисбурсментські витрати

До відходу судна з порту агент подає капітану проформу дисбурсментських рахунків з виправдовувальними документами за всіма наданими за суднозахід послугами.

12.Відхідні формальності

Порядок виконання відхідних формальностей див. нижче.

9.4. Функції агента після відходу

Функції агента після відходу судна з порту включають виконання наступних операцій:

1)оповіщення агента порту призначення про час відходу, кількості вантажу, суми фрахту та інших моментах;

2)передачу уточненої інформації судновласника про відхід судна;

3)завершення всіх розрахунків з третіми особами, направлення дисбурсментських рахунків з виправдовувальними документами в банк або судновласнику в залежності від форми розрахунків;

4)інкасація фрахту в лінійному судноплавстві у численної клієнтури і переклад фрахту судновласнику;

5)врегулювання претензій за окремими дорученнями капітана;

6)завершення здачі вантажів вантажоодержувачам і оформлення відповідних документів;

7)при обслуговуванні спеціалізованих лінійних судів - спостереження за парком контейнерів та інших засобів укрупнення, їх транспортування і технічне обслуговування.

Слід мати на увазі, що на капітана покладено контроль за якістю агентського обслуговування судна. В системі взаємовідносин капітан-агент, агент є представником принципала перед третіми фірмами, але капітан є представником принципала перед агентом. У всіх спірних випадках право остаточного рішення належить капітану, для агента інструкції капітана так само обов'язкові, як інструкції принципала, проте, приймаючи остаточне

33

рішення, капітан повинен враховувати досвід агента і його безумовно добре знання місцевих умов.

Крім перерахованих вище функцій на агента покладено організацію тих робіт, які можуть знадобитися судновласнику епізодично: постановка суден у ремонт, здача і повернення суден з тайм-чартеру, госпіталізація членів екіпажу, участь в оформленні загальної аварії, регулювання наслідків зіткнення суден і корабельних аварій і інші операції.

При всій широті повноважень і функцій агента вимоги судновласника до агента мають чіткі межі. Судновласник має право вимагати від агента послуг і виконання робіт тільки в рамках законів, правил і звичаїв країни перебування агента, в межах порту або регіону, обумовленого в договорі, і тільки в аспектах, що стосуються морського судноплавства.

9.5 Функції морського агента при надзвичайних подіях

При надзвичайних подіях з іноземними судами та іноземними моряками подальший розвиток подій багато в чому залежить від правильності первинних дій агента. Вони багато в чому зводяться до негайного інформування організацій та осіб, причетних до події або його наслідків.

У всіх випадках в первісної інформації про подію агент повинен обов'язково вказати: місце події (порт, місто, борт судна, на зовнішньому рейді, біля причалу і т.п.); час події; обставини події, можлива причина; відомості про осіб, причетних до події: ПІБ, рік народження, місце народження, громадянство, національність, посаду і номер по судновій ролі, сімейний стан, дані про страховку, приналежність судна (прапор, оператор, фірма, що фактично має право, фрахтувальник, звідки прибуло , характер вантажу, дата прибуття в порт і дата початку обробки); передбачувані наслідки і передбачувані заходи щодо запобігання небажаних наслідків; найменування організацій/осіб, вже оповіщених про подію.

При несвоєчасному поверненні іноморяка з міста агент повинен вжити всіх можливих заходів для розшуку неявившегося моряка. У разі неприбуття моряка до відходу судна отримати від капітана відповідну гарантію (якщо немає достатнього фінансового забезпечення) для гарантованого проживання, харчування та репатріації на батьківщину моряка, що відстав від судна. Питання дозволу виходу іносудна в море без моряка, що залишився на березі, повинен бути узгоджений з СБУ і капітаном порту.

При рятуванні судна у випадках, якщо воно сіло на мілину, зазнало аварії або при інших подіях, агент повинен негайно інформувати про те, що трапилося, капітана порту, Управління рятувальних суден МАРС, КПП, митницю, судновласників і вжити заходів для надання термінової допомоги судну.

34

10.Оформлення приходу-відходу судна

10.1.Оформлення приходу судна

Під оформленням судна в порту розуміються сплата митних і портових зборів, підготовка необхідних документів для перевантажувальних операцій. Сюди також відносяться виконання всіх адміністративних і митних формальностей, забезпечення судна в разі необхідності лоцманської службою, буксирами, сплата причальних, лоцманських та інших зборів за рахунок судноплавної компанії.

Для виконання операції кларірованія, тобто проходження всіх видів формальностей при оформленні приходу судна, слід пред'явити адміністрації порту суднові документи і оформити генеральну, вантажну, санітарну декларації та документи, необхідні для оформлення судна і вантажу в митниці.

Суднові документи включають:

1.свідоцтво про право плавання під державним прапором України (судновий патент);

2.свідоцтво про право власності на судно;

Замість цих двох документів може бути виданий судновий білет. Свідоцтво про право власності на судно і судновий патент видаються

капітаном порту приписки судна.

3.класифікаційне свідоцтво;

4.міряльне свідоцтво;

5.свідоцтво про вантажну марку;

6.свідоцтво про придатність судна до плавання;

7.свідоцтво про мінімальний склад екіпажу;

8.пасажирське свідоцтво, якщо на судні перевозиться більше 12 чоловік пасажирів (на газовозах і танкерах пасажирів перевозити заборонено);

9.список осіб суднового екіпажу - суднова роль (crew list);

10.суднове санітарне свідоцтво;

11.список пасажирів, що перебувають на судні;

12.судновий журнал;

13.машинний журнал (для суден з механічним двигуном);

14.санітарний журнал;

15.ліцензію на право користування судновою радіостанцією;

16.журнал реєстрації заходів щодо запобігання забрудненню моря.

Зразки документів 9, 11-13 видаються Міністерством інфраструктури України, а зразки документів 10,14 видаються Міністерством охорони здоров'я України.

Судна закордонного плавання повинні мати також документи, передбачені міжнародними договорами України, наприклад такі, як

35

міжнародні свідоцтва щодо запобігання забруднення нафтою і стічними водами.

За видачу суднових документів справляються плати, порядок і розмір яких встановлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Агент допомагає капітану при поновленні або видачи суднових документів, копії необхідних суднових документів подає до інспекції портового нагляду порту.

Безпосередньо при прибутті судна складається комплект документів:

1.Генеральна декларація (General declaration) для іноземних суден, яка містить загальні відомості про судно, вантаж, пасажирів і екіпаж.

Складається шість примірників декларації капітана, які направляють до контрольно-пропускного пункту (КПП) прикордонних військ; митного поста; санітарно-карантинного відділу; інспекції ветеринарного нагляду; інспекції з карантину сільгоспрослин; агенту і інспекції портового нагляду.

2.Декларація на вантаж (Cargo declaration) містить відомості про вантаж або баласти і докладні відомості про вантаж, що йде не за коносаментам, а по штурманським або експедиторських розписках.

Складається п'ять примірників вантажної декларації, які направляються тим же організаціям, що і генеральна декларація, крім санітарнокарантинного відділу).

Проформи генеральної і вантажний декларацій розроблені міжнародною організацією IMO.

3.Санітарная декларація містить відомості про санітарну обстановку на судні, кількості пасажирів і екіпажу і відповіді на питання, які стосуються здоров'я. Детальніше ці відповіді можуть бути вказані в переліку, який є додатком до санітарної декларації. Один екземпляр санітарної декларації направляється в санітарно-карантинний відділ.

4.Судова роль (Crew List) складається в 8 примірниках і подається до контрольно-пропускного пункту (КПП) прикордонних військ (3екз.), митного посту (2 екз.), санітарно-карантинного відділу, агенту, інспекції портового нагляду.

5.Спісок пасажирів складається в двох примірниках і подається в КПП прикордонних військ і на митний пост.

6.Список портів заходу за останній місяць складається в трьох примірниках і подається в КПП прикордонних військ, на митний пост і в санітарно-карантинний відділ.

10.2. Митне оформлення судна і вантажу

Митне оформлення судна і вантажу проводиться відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 451 від 21.05.2012 «Питання пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників и товарів, что переміщуються ними» та наказу Міністерства фінансів № 308 від

36

10.03 .2015г. «Про затвердження порядку виконання митних формальностей на морському та річковому транспорті».

Розглянемо документи, які необхідні для пред'явлення в митний пост для митного оформлення суден і вантажів.

1.Митна декларація (загальна, зведена) складається для членів екіпажу, містить загальні відомості про наявність речових і валютних цінностей. Складається в одному екземплярі на судні, який передається на митний пост, де копіюється в п'яти примірниках, які далі розподіляється по підрозділах митниці.

2.Декларація суднових запасів складається у двох примірниках для КПП прикордонних військ та митного поста

3.Список наркотичних засобів складається в двох примірниках для КПП прикордонних військ та митного поста.

4.Список наявності зброї і боєприпасів складається у двох примірниках для КПП прикордонних військ та митного поста.

5.Зобов'язання капітана про неснесення суднових запасів на берег складається в одному екземплярі для митного поста.

6.Довідка про наявність валюти в судновій касі складається в одному екземплярі для митного поста.

7.Вантажні документи по п'ять примірників.

Митні органи проставляють такі позначки на вантажних документах про видачу дозволів:

-на вивантаження імпортного вантажу з судна в порт (коносаменти, маніфест);

-на вивезення імпортного вантажу з порту вглиб країни (наряди);

-на ввезення експортного вантажу в порт (вантажний список, доручення);

-на відправлення експортного вантажу за кордон на борту судна (коносаменти, маніфест).

8. Копія вимірювального свідоцтва.

9. Сертифікат відповідності вантажу для перевезення на даному судні. Митні формальності відносно суден закордонного плавання і товарів, що переміщуються ними через митний кордон України, здійснюються

митницею біля причалів, в акваторіях портів або на місці якірної стоянки на рейді. Митний контроль в акваторіях портів чи на місці якірної стоянки на рейді здійснюється за погодженням з органом охорони державного кордону. Митні формальності відносно судна, що прибуває на митну територію України або вибуває за її межі, здійснюються на його борту.

Митні формальності відносно суден закордонного плавання під іноземним прапором можуть здійснюватись документально за умови їх постійного перебування під контролем митниці в зонах митного контролю на територіях морських та річкових портів, а також в акваторіях портів, відкритих для міжнародних перевезень.

37

Митні формальності відносно товарів, що переміщуються членами екіпажів суден закордонного плавання, можуть здійснюватись безпосередньо на борту таких суден або в інших місцях, визначених адміністрацією порту за погодженням з митницею, у зоні діяльності якої розташовано порт.

Морський агент не пізніше ніж за одну добу до прибуття судна в порт на митній території України подає митниці інформацію про товари, прийняті до перевезення у контейнерах у порт призначення на митній території України, в електронному вигляді.

Капітан судна або морський агент особисто або через адміністрацію порту не пізніше ніж за 4 години до прибуття (вибуття) судна подає до митниці заявку на здійснення митного контролю судна з подальшим уточненням інформації за 1 годину до виїзду комісії на судно закордонного плавання. Якщо в порту використовується Інформаційна система портового співтоваривства (ІСПС), Заявка надається до митниці з використанням ІСПС або у вигляді електронного повідомлення, яке завіряється електронним цифровим підписом. Заявка повинна містити таку інформацію:

1)назва судна, його тип, код ІМО (International Maritime Organization),

національна належність, порт приписки;

2)дата та час прибуття (вибуття) судна;

3)місце стоянки;

4)характер та кількість товарів (якщо товари переміщуються у контейнерах, додатково зазначається кількість контейнерів і кількість товарів у контейнерах);

5)кількість членів екіпажу та пасажирів (із додатковим зазначенням кількості громадян України);

6)назви портів, до яких заходило судно під час рейсу;

7)найменування агентської організації (морського агента) (за наявності).

Для застосування до судна вільної практики митниці морським агентом подається заявка з повідомленням про застосування вільної практики (далі – Заявка про вільну практику).

Заявка про вільну практику подається морським агентом особисто або через адміністрацію порту з використанням ІСПС або у вигляді електронного повідомлення, яке завіряється електронним цифровим підписом.

Заявка про вільну практику подається не пізніше ніж за добу до прибуття судна в порт призначення на митній території України і повинна містити таку інформацію:

1.мета заходу судна в порт;

2.відомості про судновласника (найменування, місцезнаходження – для юридичних осіб, прізвище, ім’я, місце проживання – для фізичних осіб);

3.інформація про заявлену капітаном судна потребу переміщення з борту судна/на борт судна членів екіпажу (пасажирів за наявності);

38

4.відомості про морського агента (прізвище, ім’я, по батькові, посада), якому доручено пломбування приміщень на борту судна;

5.відомості про осіб, які будуть відвідувати судно закордонного плавання для проведення допоміжних операцій з товарами (кріплення, розкріплення, переміщення по судну) та здійснення розвантажувальних робіт без участі комісії.

Разом із Заявкою про вільну практику надаються електронні або паперові копії:

1.генеральної (загальної) декларації;

2.декларації про вантаж;

3.суднової ролі;

4.списку пасажирів (за наявності);

5.транспортних (перевізних) документів.

Документи можуть надаватись:

а) у паперовому вигляді, при цьому вони мають бути засвідчені в установленому порядку представником судновласника (морським агентом, адміністрацією порту);

б) в електронному вигляді з використанням ІСПС або у вигляді електронного повідомлення, завіреного електронним цифровим підписом.

Початком застосування до судна вільної практики є час постановки судна до причалу порту.

Адміністрація порту або морський агент забезпечує доставку на судно членів комісії з метою виконання покладених на них функцій, а також повернення їх до своїх установ.

На судно, що прибуло із-за кордону, комісія піднімається після завершення санітарного контролю та з дозволу представника санітарноепідеміологічної служби.

Декларування судна закордонного плавання, що використовується виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України, здійснюється без надання митної декларації. Відомості про таке судно закордонного плавання зазначаються в генеральній (загальній) декларації.

Декларування судна, що переміщується через митний кордон України як товар на підставі зовнішньоекономічного договору (контракту), здійснюється у відповідному митному режимі з наданням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа (далі – митна декларація) в установленому порядку.

Під час переміщення судна через митний кордон капітан судна серед інших документів подає два примірники зобов’язання капітана судна про реімпорт (реекспорт) судна закордонного плавання встановленої форми. При

39

вивезенні за межі митної території України (увезенні на митну територію України) несамохідних суден закордонного плавання (без екіпажу) допускається надання Зобов’язання судновласником.

Часом початку роботи митного наряду у складі комісії вважається момент надання капітаном судна або уповноваженою особою документів.

10.3. Оформлення відходу судна

Капітан заздалегідь подає заяву на право відходу, в якому вказується осадка судна на відхід, кількість запасів, терміни дії суднових документів та ін.

В оформленні відходу судна беруть участь представники санітарнокарантинної служби, представники митниці (оперативний відділ і сектор випуску), прикордонних військ, інспекції портового нагляду, агент.

Агент надає наступні документи:

-генеральну декларацію (показання капітана) в двох примірниках для митного поста і КПП прикордонних військ;

-маніфест;

-вантажну декларацію в трьох примірниках: два для митного поста і один екземпляр для КПП прикордонних військ;

-зобов'язання тимчасового ввезення про зворотне вивезення (для іноземних суден) або зобов'язання тимчасового вивезення на зворотне ввезення (для українських судів)

-Port clearance про виконання всіх вимог порту і оплату всіх зборів і плат ( "судно очищено"), який видається і підписується інспекцією портового нагляду.

Також подаються митна декларація членів екіпажу, декларація суднових запасів, довідка про наявність валюти в судновій касі, список наявності зброї, боєприпасів і наркотичних засобів та ін.

Під час оформлення представники митниці проставляє штампи в вантажних маніфестах і Port clearance, прикордонники ставлять позначки в паспортах моряка членів екіпажу.

Закінченням роботи комісії є видача капітану судна Port clearance, який затверджується інспектором капітанії порту і інспектором митниці.

11.Оперативна інформація, яка надається клієнтом судновласнику

Судновласник заздалегідь відправляє агенту інструкцію про оформлення документів і про передачу оперативної інформації.

Приходний телекс містить вказівку часу посадки лоцмана, відшвартовки, отримання вільної практики, осадку, кількість запасів, узгоджений вантажний план, наявність вантажних доручень, завірених митницею, очікуваний час початку/закінчення вантажних операцій, відходу судна.

40