Добавил:
Студент архфака КНУБА (КИСИ) 2019-2023 (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

АРХ-44Б Руденко О.Р. Кінноспортивний клуб

.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.12.2023
Размер:
2.54 Mб
Скачать

частину будівлі. Всі майданчики для занять конями і відкритий манеж розташовані на терасах на похилому рельєфі. Вони прорізані по осі липової алеї, яка веде до їздової стежки вздовж річки.

Засоби, які допомагають гармонізувати форму об‘єкта та його складових: Всі будівлі й споруди комплексу збудовані за технологією швидкомонтованого металевого каркасу зі стіновими та даховими панелями, що використовуються в основному в промисловому будівництві, тому для балансу у якості оздоблювального матеріалу використано деревину.

Засоби, які посилюють емоційну виразність твору: Поєднання індустріальних матеріалів з необробленим деревом. Фронтони адміністративного блоку та стайнь виконані з необроблених дубових колод. Вони підкреслюють тектоніку, акцентують вхідні портали та контролюють світло, що потрапляє всередину приміщення.

3.3. Способи узгодження окремих елементів середовища в межах загального композиційного рішення

Домінанта: Головна частина будівлі складається з адміністративної і готельногостьової частини та критого манежу.

Акцент: критий манеж – є точкою цікавості в будівлі. Саме манеж задає висоту будівлі оскільки є ДБН, що регламентує висоту спортивних приміщень. Головний офіс, столики кафе тощо розташовані з видом на нього.

Фоновий елемент: зелень – висаджені дерева і рослини

3.4. Характеристика елементів обладнання

Виробниче технологічне обладнання (верстати, машини, виробничі лінії) - відсутні

Обладнання пров’язане з функцією споруди: солярій для коней (інфрачервоні лампи), круговий механізм «шагалок» для коней

Побутове обладнання: кухонне (плити для приготування їжї на кухні, витяжні системи), санітарно-технічне (унітази, умивальники, душові, пральні і сушарні машини)

Меблі: рекреаційного призначення (крісла, дивани, стільці, столи і столики), зберігання (гардеробні шафи, шафи для зберігання книг, відео та аудіо матеріалів, зберігання збруї тощо).

11

Інженерно-технічне обладнання : Обігрівальні системи, витяжні системи, повітрообмінні припливно-витяжні рекуперативні системи, високоефективні скління, системи пожежогасіння, системи очищення води.

Клас енергоефективності будівлі (A1)

3.5. Характеристика засобів візуальної комунікації

Засоби візуальної комунікації присутні наступним чином:

вказівник «Вихід»;

позначки секторів на манежі і плацу (англійські літери);

нумерації шаф в роздягальні;

банери спонсорів під час змагань;

емблема клубу на стіні як акцент в інтер’єрі.

12

3.6. Колористичне та світлотехнічне рішення

Колір

Зовні споруда витримана у світлому кольорі, щоб відбивати сонячне тепло, оскільки коням комфортна температура +8 . Акцентом на білому є деревина щоб виділити вхідні портали адміністративного блоку та стайнь.

Кольорова гамма інтер’єрів приємна і стримана: натуральні кольори деревини, нейтральний білий і акцентний темно-бірюзовий.

Білий колір – спокійний, елегантний. Цей колір можна вважати фоновим або основним, ним пофарбовано стіни і металеві конструкції, які таким чином стають менш помітними. Приміщення сприймаються світлими, просторими.

Коричневий – природній, натуральний колір деревини та кожі. Він забезпечується використанням деревини як облицювального матеріалу і як основного для меблів.

Темно-бірюзовий – спокійний і у даному випадку акцентний колір. В обраному приміщенні використовується для підкреслення стіни, де стоятимуть нагороди.

Освітлення

Освітлення частково штучне, частково природня інсоляція через вікна та сонячні ліхтарі на покрівлі.

Необроблені дерев’яні колоди на фасадах виконують не тільки роль оздоблення, а й допомагають урізати кількість сонячного світла, яка потрапляє всередину приміщення.

3.7. Способи досягнення ергономічної відповідності

Антропометрична відповідність – об’єкт створений в першу чергу для людей, чиє хобі чи робота пов’язані з кінним спортом. Будівля запроєктована не інклюзивно. Люди на кріслі-колісному мають доступ до функцій клубу лише як глядачі.

13

Фізіологічна відповідність – Сходи мають рельєфні проступи, щоб попередити проковзування при пересуванні ними. Всі меблі в інтер’єрі ергономічні за конструкцією та зручні.

Психофізіологічна відповідність – простір адаптований для нормального перебування людини у приміщенні. Для кращої реакції зорового апарату використано багато денного та штучного світла, що покращує коефіцієнт корисного світла. Внутрішній простір має просте і логічне планування, що полегшує орієнтацію в просторі.

Соціально-психологічна відповідність – ступінь групової взаємодії середній.

Гігієнічна відповідність – Мікроклімат, акустичний режим, світловий клімат - на вищому рівні. Переважна більшість поверхонь виготовлена з матеріалів з низькою та середньою теплопровідністю - деревини, пластику. Скління сприяє бактерицидній дії прямої сонячної радіації на гігієнічний стан приміщень.

14

IV Висновки

Відповідність архітектурного об’єкту призначенню – висока. Мета будівництва створити сучасний і стильний кінноспортивний клуб європейського рівня з можливістю тренуватися на євроґрунтах найвищої якості, можливість виїзду на природу і на річку для досвідчених спортсменів, отримати позитивні емоції і престижне хобі. Ціль досягнута. В 2019 році тут було проведено два Етапи Кубка світу у Центральноєвропейській Лізі з виїздки.

Рівень естетичних якостей – високий. Інтер’єр і фасади досить мінімалістичні, однак витримані в стилі та елегантні, що й потрібно для клубу престижного хобі.

Художньо-емоційний вплив на споживача – світлі інтер’єри і деревина, м’які меблі створюють відчуття затишку. Наявність всіх потрібних сантехнічних та інженерних устаткувань повністю задовольняють споживача.

Для свого майбутнього проєкту я запозичу ідею огляду на критий манеж з гостьових та адміністративних приміщень; акцент на стіні з полицями для кубків і дипломів; ідею обігріву завдяки системі переробки гною; використання металевих конструкцій; використання солярію для коней.

Однак, на відміну від цього проекту, планую запроектувати не круглі, а прямокутні «шагалки» для коней, оскільки вони менше навантажують внутрішні плече та ногу коней, також вважаю доцільним створення інклюзивних умов і безбар’єрного простору, оскільки зараз це дуже важлива тема, особливо для України у теперішній час.

15

Джерела інформаціі:

https://drozdov-partners.com – офіційний сайт архітектурного бюро Дроздов і партнери

https://www.archdaily.com/951124/vg-horse-club-drozdov-and- partners?ad_source=search&ad_medium=projects_tab

https://horses.dp.ua/novaya-zvezdochka-na-karte-konnosportivnyh-klubov-v- ukraine-vg-horse-club-prinimaet-pervyj-v-svoej-biografii-turnir-vypusk- zhurnala-46/ - стаття «Новая звездочка на карте конноспортивных клубов в украине «vg horse club» принимает первый в своей биографии турнир» (выпуск журнала HORSES №46)

https://dhc.global/pro/arhitektory/project/286/project/378

https://horseua.com/kinnij-klub-white-stable/

https://www.architonic.com/en/project/drozdov-partners-vg-horse- club/20158539

https://www.behance.net/gallery/108761319/VG-Horse-Club

https://equinemanagement.info/vodilki-i-shagalki-dlja-loshadej-vidy-i- osobennosti/

https://www.architonic.com/en/project/drozdov-partners-vg-horse- club/20158539

https://www.behance.net/gallery/108761319/VG-Horse-Club

https://www.mati.hk/Mobile/Article/articleShow.html?article_id=3556&kind= 3556

16