Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогМаркИссл.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.04.2020
Размер:
122.88 Кб
Скачать

Тема 4. Використання маркетингових досліджень для цілей стратегічного аналізу ринку.

Дослідження зовнішнього підприємницького середовища. Дослідження ринків. Види ринкового попиту і його визначення. Підходи до вивчення ринків.

Вивчення споживачів. Основні фактори, що визначають оцінки і поведінку споживачів. Напрямки вивчення споживачів.

Вивчення відносини до компанії. Вивчення відносини споживачів до певної марки товару. Вивчення системи цінностей споживачів. Вивчення рівня задоволення запитів споживачів. Визначення впливу ступеня задоволеності товаром на лояльність до його марки. Вивчення намірів споживачів. Визначення структури закупівельного центра, прийняття рішень про покупку. Вивчення поводження споживачів при покупці і після неї. Вивчення нового продукту. Визначення факторів успіху нового продукту.

Вивчення цін. Фактори чутливості споживачів до ціни. Вивчення еластичності попиту до ціни.

Тема 5. Маркетингові дослідження рекламної діяльності.

Дослідження рекламної ефективності засобів масової інформації. Дослідження ефективності рекламної кампанії. Перевірка реклами, планованої до випуску.

Вивчення конкурентів і завоювання переваг у конкурентній боротьбі. Привабливість галузі і конкурентна боротьба усередині неї. Виявлення пріоритетних конкурентів і визначення сили їхньої позиції.

Дослідження конкурентноздатності продуктів і ефективності маркетингової діяльності. Дослідження конкурентноздатності фірми в цілому.

Тема 6. Прогнозування в маркетингових дослідженнях.

Загальна характеристика методів прогнозування, застосовуваних у маркетингових дослідженнях. Прогнозування, засноване на методах математичної статистики. Характеристика окремих методів прогнозування попиту і місткості ринку.

Факторні моделі прогнозування місткості ринку. Метод експонентного згладжування. Модифікований метод парної регресії. Динамічна модель множинної регресії. Метод ведучих індикаторів. Використання кривих життєвого циклу. Прогнозування частки ринку.

4. Організація самостійної роботи студентів.

Самостійна робота є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом. Вона складається з підготовки до семінарських, практичних та індивідуальних занять, а також виконання домашнього завдання. Самостійна робота по підготовці до практичних занять проводиться згідно з відповідним планом. Питання плану слід детально розкрити. Для цього пропонується список необхідної додаткової літератури. Крім підручників, студент може ознайомитися з публікаціями до кожного питання в окремих розділах монографій, профільних журналах. Слід зазначити, що успішне засвоєння матеріалу практичного завдання потребує ґрунтовної теоретичної підготовки.

Важливим елементом самостійної роботи студентів є підготовка індивідуальних завдань (доповідей, рефератів і т. ін.). Коло індивідуальних завдань окреслено робочою програмою. Індивідуальні заняття проводяться з метою підвищення рівня підготовки та розкриття творчих здібностей студентів.