Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Презентація. Стратегічне управління. Види стратегічного управління.ppt
Скачиваний:
46
Добавлен:
18.06.2020
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Порівняльна характеристика довгострокового та стратегічного планування

Д о в г о с т р о к о в е п л а н у в а н н я

Д о с л і д н и ц ьпк рі о( ег нк со тз ри а п о л я ц і й н і )

 

Ц

і л

і

 

П р о г р а м и ( п р о е к т и )

П л а н и п р и б у т к і в

 

Б ю д

ж

е т и

В и

к о н а н н я п л а н і в

 

вп иі др ро об

знди

і лч аи мм ии

 

 

 

 

 

О п е р а т и в н и й к о н т р о л ь

С т р а т е г і ч н е п л

а н у в

а

н н я

А н а л і з с е р е д о в и щ

а ( с и

т

у а ц і ї )

 

С ц е н а р і ї , н о р м

а т и в н і

 

 

 

 

 

 

п етрас по ре кг ат

ни

ів

з ар

цо

ізйв ни

іт

 

пк ур ос

гинт

оу

за

иц і ї

 

Ц і л і

 

 

 

 

 

 

 

 

С т р а т е г і ї

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п о т о чЗ на во дг оа нпнеяр і о д у

 

 

 

 

 

С

пт

рр оа

гт

ре

аг ім

ч ин і

П то ат об чюн ді жп ел та ин и

 

 

 

 

 

 

 

т

а

п

р

о

е к

т и

 

 

 

 

 

 

 

С т р а т

е

г і ч н і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В и к о н а н н я

 

 

 

 

 

 

( а л ь т пе

лр на

 

на ти

и в н і )

п о п пі дл ра он зідв і л а х

 

 

 

 

 

 

 

В и к о н а н н я

О п е р а т и в н и й

 

 

 

 

 

п л а

ін

пі вр, о

пг

рр оа

ем к т і в

( з а в ікдо хнит лр еонл нь я м и )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С ткроант те рг іочлньи й

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стратегічне планування як явище та процес передбачення майбутнього та підготовки до майбутнього тлумачиться доволі широко:

-як інтегральний процес підготовки та прийняття рішень певного типу,

-як формулювання цілей та визначення шляхів їх досягнення,

-як забезпечення підготовленості підприємства для конкурентної боротьби на ринках тощо.

У контексті цього розділу потрібно акцентувати увагу на тому, що стратегічне планування це адаптивний процес, за допомогою

якого здійснюються регулярна розробка та корекція системи формалізованих планів, перегляд змісту заходів щодо їх виконання на основі безперервного контролю та оцінювання змін, що відбуваються зовні та всередині підприємства. Стратегічне планування охоплює систему довго-, середньо- та короткострокових планів, проектів і програм, однак головний змістовий наголос при цьому робиться на довгострокових цілях та стратегій їх досягнення.

Застосування стратегічного планування зумовило необхідність інтеграції різних видів планової діяльності, що їх здійснювали всі підсистеми підприємства, а також подальшого розвитку стратегічної діяльності на підприємстві, оформленої у вигляді системи стратегічного управління.

7.3. Стратегічне управління

Перехід до стратегічного управління дав змогу подолати розглянуті далі обмеження стратегічного планування:

1.Стратегічне планування сфокусоване на прийнятті оптимальних стратегічних рішень, тоді як стратегічний менеджмент пов’язаний з досягненням стратегічних результатів: нових ринків, нових товарів і/або нових технологій. Перефразовуючи Пітера Друкера, можна сказати, що стратегічне планування — це передусім управління розробкою та виконанням планів, а стратегічний менеджмент — управління, спрямоване на досягнення результатів за допомогою застосування широкого спектра інструментів стосовно кожного з елементів виробничо-управлінської системи організації.

2. Стратегічне планування — аналітико-прогнозний процес, а стратегічний менеджмент — процес організаційний, де в певному варіанті поєднуються всі функції управління, кожна з них має розвиватися стратегічно.

3. У стратегічному плануванні використовуються економічні та технологічні змінні. У стратегічному менеджменті, крім того, враховуються ще й організаційні, психологічні, соціологічні та політичні фактори. Таким чином, стратегічне планування відповідає на запитання «що робити?», а стратегічний менеджмент, який включає в себе стратегічне планування як невід’ємну свою функцію,

на запитання «як?», «коли?» і «хто це буде робити?».

4. Стратегічний менеджмент складається зі взаємозв’язаних

процесів: формулювання стратегій; розвитку ділових здібностей компанії; управління впровадженням стратегій

Стратегічне управління — багатоплановий, формально- поведінковий управлінський процес, який допомагає формулювати та виконувати ефективні стратегії, що сприяють балансуванню відносин між організацією (включаючи її окремі частини) та зовнішнім середовищем, а також досягненню визначених цілей.

Мета стратегічного управління це побудова такої динамічної системи, яка давала б змогу забезпечувати своєчасне визначення місії, цілей та стратегій, розробку і виконання системи планів (як інструментів реалізації стратегічних орієнтирів), удосконалення підприємства та його окремих підсистем, що є основою для підвищення його конкурентоспроможності та існування в довгостроковій перспективі.

Концепція стратегічного управління, яку покладено в основу стратегічного мислення, має такі характерні особливості:

1.Базується на певному поєднанні теорій менеджменту стосовно діяльності підприємства (зокрема на системному та ситуаційному аналізі, цільовому та інноваційному підходах до управління тощо); підприємство при цьому розглядається як відкрита соціально-економічна та матеріально-речовинна система. Використання тільки однієї із зазначених засад не дає змоги досягти потрібних результатів — розвитку підприємства в довгостроковій перспективі.

2. Орієнтує на вивчення умов, в яких функціонує підприємство. Завдяки цьому вдається створювати адекватні наявним умовам системи стратегічного управління, що відрізнятимуться одна від одної залежно від особливостей підприємства та характеристик зовнішнього середовища.

3. Концентрує увагу на необхідності збору та застосування баз стратегічної інформації. Аналіз, інтерпретація та застосування інформації для прийняття стратегічних рішень дають змогу визначити зміст та послідовність дій щодо змін на підприємстві завдяки зменшенню невизначеності ситуації.

4. Допомагає прогнозувати наслідки рішень, що приймаються, впливаючи на ситуацію відповідним розподілом ресурсів, встановленням ефективних зв’язків та формуванням стратегічної поведінки персоналу.

5. Передбачає застосування певних інструментів і методів розвитку підприємств (цілей, «дерева цілей», стратегій, «стратегічного набору», стратегічних планів, проектів і програм, стратегічного планування та контролю тощо).

6. Створює передумови для створення такої системи управління, яка дає змогу функціонувати організації у стратегічному режимі, що, у свою чергу, забезпечує її існування в довгостроковій перспективі.

ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ

Обмеження

Шляхи подолання

Відсутність системного підходу до формування стратегіч­ного управління на підприємстві

Конкуренція стратегічних і поточних видів діяльності з перевагою останніх

Відсутність надійної стратегічної інформації для управління підприємством

Брак у персоналу навичок стратегічного управління

Опір змінам у вигляді «ліквідації загроз» ОСУ, розподілу влади, прав, обов’язків та відповідальності, способу мис­лення та звичних ритуалів, що існують на підприємстві

Упровадження системи подвійного управління: стратегічного рівня та децентралізованих підрозділів. Застосування стратегічного контролю та контролінгу. Викорис­тання стимулів щодо освоєння стратегічного управління. Формування стратегічної по­ведінки

Розробка системи стратегічних планів, у тому числі стратегічних бюджетів. «Захист» стратегічної діяльності за допомогою низки планово-організа­ційних і соціально- економічних заходів

Формування (зміцнення) аналітичних служб підприємства. Побудова систем стратегічного моніторингу та контролінгу: ―зовнішнього середовища; ―внутрішнього середовища

Спеціальна підготовка кадрів управління, особливо вищого рівня, для всебічного забезпечення функціонування організації у стратегічному режимі. Підготовка та підвищення кваліфікації персоналу щодо прийняття стратегічних рішень, а також їх застосування та аналізу наслідків

Створення структури, що здатна змінюватись. Спільне прийняття стратегічних рішень. Управління опором. Формування стратегічного мислення та поведінки

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!