Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / 12. Біофізика складних систем.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.07.2020
Размер:
79.48 Кб
Скачать

4.1.2. Модель «хижак–жертва»

Нехай в деякому просторі живуть два види особин: зайці (жертви) та рисі (хижаки). Зайці харчуються рослинною їжею, що є завжди в дос-татній кількості (між ними немає внутрішньовидової боротьби). Рисі можуть харчуватися тільки зайцями.

181

Уведемо величини: х кількість жертв у момент часу t; у кількість хижаків у момент часу t.

Рівняння балансу між чисельністю народжених і загиблих особин:

жертви: dx/dt = х (швидкість розмноження) – x (швидкість природної загибелі) – ху (швидкість загибелі через зустріч з хижаком);

хижаки: dy/dt = δху (швидкість розмноження) – у (швидкість природної загибелі);

dx

x xy;

dt

dy



dt

xy y.

У результаті розв’язання, чисельність особин за малих відхилень від стаціонарних значень становить:

x t x

U

max

sin t;

0

y

t

y

V

sin

t 

.

0

max

0 

Таким чином, чисельність популяцій х і у зазнають гармонічних ко-ливань відносно стаціонарних значень з однаковою частістю, але зсуну-ті за фазою на 0. Синусоїдне розв’язання можливе лише за малих від-хилень U і V від стаціонарних значень. У разі великих відхилень закон не буде гармонізованим. Проте така модель цілком адекватна дійсності: зі збільшенням численності хижаків відбувається зменшення їх жертв і нав-паки з однаковою частотою ці явища спостерігається зі зсувом за фазою.

Модель «хижак–жертва» використовують у медицині [66]. Так, під час моделювання онкологічних захворювань пухлинні клітини розгля-дають як жертви, а лімфоцити, які можуть їх пригнічувати, – як хижаки.

  • цьому випадку моделювання дозволяє здобути нові знання про проце-си міжклітинної взаємодії у разі патології, знаходити оптимальну стра-тегію лікування, створювати нові засоби боротьби з ними.

Біофізика складних систем досліджує явища та механізми системогенезу (еволюція, індивідуальний розвиток) та функціонування живих організмів чи біоценозів (соціуму), проблеми регулювання й саморегулювання на рівні клітин, органів, організмів та біоценозів і біосфери в цілому;

процеси регулювання і саморегулювання та термодинамічні особливості цих процесів