Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
154403385034040.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
70.26 Кб
Скачать

Тема 3. Протокол про адміністративне правопорушення як спосіб фіксації адміністративних проступків, розгляд яких підвідомчий суду

(практичне заняття)

Питання для обговорення

  1. Поняття та зміст протоколу про адміністративні правопорушення.

  2. Органи, уповноважені складати проток у справах про адміністративні правопорушення, які підвідомчі суду.

  3. Процедурні аспекти складання протоколу про адміністративні правопорушення.

З а в д а н н я

9. До суду надійшло два протоколи стосовно гр. Д. про вчинення ним правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 1751 та ч. 3 ст. 178 КУпАП. За ч. 1 ст. 1751 КУпАП протокол було складено членом громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, а за ч. 3 ст. 178 КУпАП – працівником підрозділу Національної поліції. У протоколах відзначалося, що гр. Д., перебуваючи у нетверезому стані, у рваному одязі палив біля палацу дитячої та юнацької творчості, розташованому на центральній площі міста. Крім того, було з’ясовано, що гр. Д. двічі протягом року підлягав адміністративному стягненню за розпиття алкогольних напоїв у заборонених законом місцях.

Суддя, розглянувши матеріали справи, виніс постанову, в якій зазначалося, що гр. Д. не вперше притягується до адміністративної відповідальності, але має малолітню дитину, його дружина не працює, з урахуванням ст. 36 КУпАП зобов’язав гр. Д. сплатити штраф у розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Посилаючись на нормативні положення, визначте законність дій осіб, які склали протоколи про правопорушення. Чи відповідає закону постанова судді?

10. До Костянтинівського міськрайонного суду надійшов протокол про адміністративне правопорушення № 84 від 30 листопада 2016 р., складений командиром військової частини підполковником гр. Т. на гр. Ф., який знаходиться на дійсній військовій службі і скоїв правопорушення передбачене ч. 3 ст. 17220 КУпАП. Перевіривши матеріали справи, суд зробив висновок, що при оформленні матеріалів про адміністративне правопорушення не було дотримано вимог інструкції «З оформлення протоколів про військові адміністративні правопорушення» і даний протокол слід повернути командиру військової частини для належного оформлення, а справу закрити.

Зробіть юридичний аналіз справи. Назвіть особливості оформлення матеріалів про військові адміністративні правопорушення. Вкажіть строки притягнення до адміністративної відповідальності за військові адміністративні правопорушення.

11. Складіть протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями:

1) ч.1. ст. 41 КУпАП

2) ч.1. ст.181 КУпАП

3) 172-6 КУпАП

4) 204-1 КУпАП

Фабули справ придумайте самі.

12. Ділова гра.

І. З м і с т с п р а в и. На базарній площі 6 березня 2017 р. о 17.45 було затримано гр. Д., який продавав осетровий балик промислового виробництва за ціною 45 грн за 1 кг. Поліцейський склав протокол про адміністративне правопорушення і кваліфікував дії гр. Д. згідно зі ст. 159 КУпАП. Матеріали разом із рапортом на ім’я начальника РВВС Національної поліції Н-ського району поліцейський передав до чергової частини РВВС. Із пояснення гр. Д. стало відомо, що він не працює з січня 2016 р., 5 березня він придбав у магазині осетровий балик, але вдома він не знадобився і тоді гр. Д. вирішив його продати на базарній площі за вищезазначеною ціною. До матеріалів справи додається довідка про те, що товар не вилучався. Є два свідки гр. Ф та Н.

II. У ч а с н и к и с п р а в и:

  1. головуючий адміністративної комісії;

  2. відповідальний секретар комісії;

  3. шість членів комісії;

  4. гр. Д. (правопорушник);

  5. свідки;

  6. поліцейський підрозділу Н-ського;

  7. експерт.

III. Д о к у м е н т и (підготувати письмово): протокол про адміністративне правопорушення, пояснення правопорушника, показання свідків, рапорт поліцейського, товарна довідка, заключення експерта, постанова в справі про адміністратвине правопорушення.

С п и с о к н о р м а т и в н о – п р а в о в и х а к т і в

і л і т е р а т у р и :

Кодекс України про адміністративні правопорушення [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/80732-10/page

Митний Кодекс України [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua

Про прокуратуру: Закон України [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua

Про запобігання корупції: Закон України [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua

Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1102-2008-п

Про затвердження Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі: Наказ Міністерства внутрішніх справ від 07.11.2015 р. [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1408-15

Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті: постанова Пленуму Верховного Суду України від 23.12.2005 р. [Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://www.scourt.gov.ua

Адміністративна відповідальність та провадження в справах про адміністративні правопорушення: навч. посіб. / за заг. ред. О.В. Кузьменко. – К: Центр учбової літератури. – 2016. – 388 с. – С. 5-24; 190-376.

Гнатюк С.С. Провадження в справах про адміністративні проступки: проблемні питання структури: монографія / С.С. Гнатюк. – Львів: ЛьвДУВС, 2011. – 156 с.

Токарєва К.С. Окремі питання застосування строків накладення адміністративних стягнень // Форум права. – 2014. – № 1. – С. 479–483.

Червякова Е., Мех Ю. Протокол об административном правонарушении как документ: существенные признаки и требования предъявляемые к нему // Legea si Viata. – Octombrie, 2016. – С. 77-81.

Чорній В.В. Правовий захист законних інтересів особи під час виконання постанов про накладення адміністративних стягнень/ В.В. Чорній // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. – 2011. – С.219-222.

Соседние файлы в предмете Административное право