Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_Problemy teorii konst prava.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Задача 3.

Виборець М. на позачергових виборах Президента України прийшов на виборчу дільницю. Унаслідок фізичної вади він не мав змоги самостійно заповнити виборчий бюлетень, тому після його отримання від члена дільничної виборчої комісії, М. звернувся за відповідною допомогою до офіційного спостерігача. Останній з'ясувавши суть вимоги виборця, у присутності іншого офіційного спостерігача зробив відмітку у квадраті виборчого бюлетеня на проти прізвища кандидата у Президенти України, на яке вказав М. Після цього офіційним спостерігачем виборчий бюлетень одразу ж було опущено до виборчої скриньки.

Як Ви вважаєте, чи дотримано процедуру голосування у ситуації, що склалася?

Задача 4.

Громадянин В. на чергових виборах народних депутатів України отримавши від члена дільничної виборчої комісії виборчий бюлетень, пройшов для реалізації свого виборчого права до кабіни для таємного голосування. Утім при заповненні виборчого бюлетеню, виборець помилково зробив позначку у квадраті проти назви іншої політичної партії, ніж тієї за яку він хотів віддати свій голос. Намагаючись обміняти зіпсований виборчий бюлетень на новий, В. отримав з цього питання відмову від члена виборчої комісії. Відмова була пояснена тим, що з метою унеможливлення фальсифікації результатів виборів, кожному виборцю надається лише один виборчий бюлетень.

Наскільки юридично вірними є дії члена дільничної виборчої комісії у даному разі?

Задача 5.

На всеукраїнському референдумі було прийнято Закон України «Про Консультативно-дорадчі установи при органах влади». Утім застосування його норм засвідчило, що прийнятий закон потребує суттєвого доопрацювання у контексті узгодження його норм з чинним законодавством. З цією метою Верховною Радою України до нього були внесенні відповідні зміни. Президент України, котрому для промульгації надійшов закон «Про внесення змін до Закону України «Про Консультативно-дорадчі установи при органах влади», відмовився його підписувати. Свою позицію гарант Конституції України пояснив тим, що парламент у даній ситуації перевищив свої повноваження.

Скажіть будь-ласка, чи мала Верховна Рада України повноваження вносити зміни до закону, який був прийнятий на всеукраїнському референдумі?

Задача 6.

Представники ініціативної групи направили Президентові України клопотання про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання скасування низки положень Закону України «Про європейську інтеграцію України», прийнятого Верховною Радою України. Глава держави розглянувши подані разом із заявою документи ініціативної групи, які були складені згідно з вимогами чинного законодавства України, відмовив їм у проголошенні всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з порушеного питання.

Що таке народне вето? Наскільки юридично вірною є відмова Президента України про проголошення всеукраїнського референдуму у даному разі?

Задача 7.

На вимогу трьох з половиною мільйонів громадян України, які мають право голосу, Президент України проголосив всеукраїнський референдум за народною ініціативою з питання висловлення недовіри Верховній Раді України. Дана народна ініціатива була аргументована чисельними корупційними скандалами у парламенті, його бездіяльністю з прийняття низки важливих для суспільства законів, невиконанням депутатськими фракціями передвиборчих програм, а також надання Главі держави законної підстави для дострокового припинення повноважень «дискредитованої» Верховної Ради України й призначення позачергових парламентських виборів. Сімдесят п'ять народних депутатів України не погодилися з Указом Президента України про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з порушених питань та направили конституційне подання до Конституційного Суду України щодо його конституційності.

Яке рішення повинен ухвалили Конституційний Суд України у даному разі?

Соседние файлы в предмете Конституционное право