Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Теоретичні основи індикації отруйних речовин.ppt
Скачиваний:
184
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.2 Mб
Скачать

Методи індикації отруйних речовин 1. Хімічні методи

Перші зразки засобів хімічної розвідки та контролю

– газовизначальники – ґрунтувалися на використанні хімічних методів індикації ОР. У цьому методі використовуються ті чи інші хімічні індикаторні реакції з ОР. При цьому найбільшого поширення набули колориметричні реакції, тобто реакції, які супроводжуються забарвленням або знебарвленням сполук.

Колориметричні реакції можуть здійснюватися як у розчинах (у пробірках, кюветах), так і на твердих носіях – папірцях, крейдах, порошках та плівках. Колориметричні реакції застосовуються не тільки для виявлення ОР, але й для кількісного їх визначення.

Методи індикації отруйних речовин

2.Ферментні методи.

Ваналітичній хімії широкого застосування набули ферментні методи аналізу, зокрема для визначення фосфорорганічних сполук. Це стало можливим завдяки успіхам, досягнутим у дослідженнях механізму дії і структури біокаталізаторів. Переваги аналітичного застосування ферментів полягають у їх високій функціональній специфічності і чутливості.

Увійськовій справі визначення ФОР проводиться як

звикористанням військових польових лабораторій, так і з використанням індикаторних трубок ІТ-44 та ІТ-51.

Чутливість методу: 5·10-7 мг/л або 10-8 – 10-9 мг ФОР у пробі.

Методи індикації отруйних речовин 3. Хемілюмінесцентний метод.

Хімічною основою хемілюмінесцентного методу визначення ОР є реакції, що створюють умови до утворення або руйнування люмінесціюючих речовин.

Хемілюмінесценція – це світіння, яке виникає за рахунок енергії хімічних реакцій; генерується продуктами реакції або іншими компонентами, які акцептують енергію від продуктів. Реєструвати появу люмінесценції можна за допомогою фотоелементів або фотоелектронного помножувача, причому люмінесціююча речовина може бути виявлена у дуже малих кількостях.

Методи індикації отруйних речовин 4. Каталітичний метод.

Сутність його полягає у гальмуванні певних каталітичних реакцій “слідами” ОР, що знаходяться у повітрі. Завдяки виходу значної кількості теплоти, що виділяється при каталітичних реакціях, можуть бути створені схеми приладів, що мають винятково високу чутливість до визначуваних ОР.

5. Фізичні методи.

До фізичних методів відносяться методи, які ґрунтуються на реєстрації зміни фізичних властивостей атмосферного повітря під час уведення в нього парів ОР, наприклад, зміни електропровідності, теплопровідності, коефіцієнта дифузії, деяких оптичних властивостей тощо.

Методи індикації отруйних речовин 6. Спектральний метод.

Принцип дії будь-якого спектрального приладу (заснованого на аналізі спектрів поглинання) полягає у фіксуванні змін, що відбуваються під час пропускання через досліджувану речовину (розчин тощо) пучка променів, що мають суцільний спектр.

7. Фотоколоріметричний метод.

Фотоколориметричний аналіз ґрунтується на колориметричних реакціях, при чому особливістю цього методу є заміна візуального способу визначення інтенсивності зміни забарвлення фотоелектричним методом реєстрації, який здійснюється за допомогою фотоелементів.

2. Технічні засоби хімічного аналізу.

Польова хімічна лабораторія ПХЛ 54 призначена для визначення отруйних речовин у пробах, узятих з різних середовищ, а також з військової техніки, предметів обмундирування і спорядження.

Комплект лабораторного обладнання, реактивів та іншого майна ПХЛ-54 забезпечує:

визначення наявності отруйних речовин у повітрі, на місцевості, на бойовій техніці та спорядженні, у воді, харчових продуктах, фуражі та на різних предметах;

проведення кількісного визначення фосфоровмісних отруйних речовин, іпритів, миш’яковмісних отруйних речовин, що знаходяться у воді, харчових продуктах і фуражі;

проведення якісного визначення алкалоїдів у воді, харчових продуктах, фуражі та якісне визначення солей важких металів у воді;

проведення якісного елементарного аналізу невідомих речовин;

визначення повноти дегазації вовняного і бавовняного обмундирування;

визначення якості дегазуючих речовин, які містять активний хлор.

Польова хімічна лабораторія ПХЛ 1 призначена для проведення аналітичних робіт у польових умовах щодо визначення хімічної і радіоактивної зараженості різних проб, проведення аналізів спеціальних речовин і сумішей. Розгортання лабораторії і робота в ній повинні проводитися поза зараженою зоною.

За допомогою лабораторії ПХЛ 1 можливо:

самостійно здійснити відбір проб та провести пробопідготовку;

провести кількісний та якісний аналіз проб на зараженість отруйними речовинами: ФОР, іпритами, люїзитом, речовинами BZ і CS, хлорацетофеноном, адамситом, ціанідами та фітотоксикантами;

провести аналіз проб води на зараженість алкалоїдами і солями важких металів;

здійснити контроль якості дегазуючих речовин і розчинів;

провести біологічний метод індикації ОР у воді та харчових продуктах;

визначити фізико-хімічні показники якості води;

провести визначення залишкової зараженості озброєння і бойової техніки, засобів індивідуального захисту й обмундирування.