Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика механизированных подразделений / Загальна будова стрілецького озброєння.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
463.82 Кб
Скачать

Автоматична дія автомата базується на використанні енергії порохових газів, які відводяться з каналу ствола у газову камеру.

При пострілі частина порохових газів, що знаходяться у стволі при пострілі, спрямовуються через отвір у стінці ствола у газову камеру, тисне на передню стінку газового поршня і відкидає поршень разом із затворною рамою у крайнє заднє положення.

При відході назад затворна рама повертає затвор навколо його осі і бойові упори затвора виходять з-за бойових виступів ствольної коробки, відбувається відпирання затвора. Затвор витягує з патронника гільзу і викидає її зовні; затворна рама стискує зворотну пружину і зводить курок (ставить його на звід автоспуску).

У переднє положення затворна рама з затвором повертається під дією зворотного механізму, при цьому затвор досилає черговий патрон з магазина у патронник і закриває канал ствола, а затворна рама виводить шептало автоспуску з-під зводу автоспуску курка. Курок стає на бойовий звід. Запирання ствола відбувається поворотом затвора навколо своєї осі, в результаті чого бойові виступи затвора заходять за бойові упори ствольної коробки.

Якщо перевідник установлений на автоматичний вогонь, то стрільба буде продовжуватись до тих пір, поки буде натиснутий спусковий гачок і у магазині є патрони.

Якщо перевідник установлений на одиночний вогонь, то при натисканні на спусковий гачок відбудеться тільки один постріл; для виконання наступного пострілу необхідно відпустити спусковий гачок і натиснути знову.

Розбирання автомата може бути неповним і повним: неповне – для чищення, змащення і огляду автомата; повне – для чищення при сильному забрудненні автомата, після перебування його під дощем або у снігу і при ремонті. Надмірно часте розбирання автомата шкідливе, тому що прискорює знос частин і механізмів.

Розбирання і складання автомата виконувати на столі або чистій підстилці; частини і механізми класти у порядку розбирання, поводитись з ними обережно, не класти частини одну на одну і не прикладати надмірних зусиль і різких ударів.

При складанні автомата звірити номери на його частинах; у кожного автомата номеру на ствольній коробці мають відповідати (бути однаковими) номери на газовій трубці, затворній рамі, затворі, кришці ствольної коробки і інших частинах.

Навчання розбиранню та складанню на бойовій зброї допустиме лише у виключних умовах і з дотриманням особливої обережності у поводженні із частинами та механізмами.

Порядок неповного розбирання автомата

відокремити магазин і перевірити, чи немає патрона у патроннику;

- вийняти пенал приладдя із гнізда приклада;

- відокремити шомпол;

- відокремити у автомата дульний гальмо-компенсатор, у кулемета – полум’ягасник;

- відокремити кришку ствольної коробки;

- відокремити зворотний механізм;

- відокремити затворну раму з затвором;

- відокремити затвор від затворної рами;

- відокремити газову трубку зі ствольною накладкою.

Порядок складання автомата

приєднати газову трубку зі ствольною накладкою;

- приєднати затвор до затворної рами;

- приєднати затворну раму із затвором до ствольної коробки;

- приєднати зворотний механізм;

- приєднати кришку ствольної коробки;

- спустити курок з бойового зводу і поставити на запобіжник;

- приєднати у автомата дульний гальмо-компенсатор, у кулемета – полум’ягасник;

- приєднати шомпол;

- укласти пенал у гніздо приклада;

- приєднати магазин до автомата (кулемета).