Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Поняття про спеціальну обробку.ppt
Скачиваний:
180
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
11.56 Mб
Скачать

КОМПЛЕКТ ДЛЯ ДЕГАЗАЦІЇ ЗБРОЇ І ОБМУНДИРУВАННЯ ІДПС 69

1 – комплект; 2 – індивідуальний дегазаційний пакет ИДП 1; 3 – дегазаційний пакет ДПС 1

Дегазація обмундирування, взуття, спорядження та засобів індивідуального захисту здійснюється хімічним, фізичним і фізико-хімічним способами.

Дегазація хімічним способом проводиться обробкою пароповітряноаміачною сумішшю, пароаміачною сумішшю, розчинами і рецептурами та екстракцією.

Дегазація пароповітряноаміачною сумішшю полягає в гідролізі ОР невеликою кількістю, яка утворюється за рахунок конденсації пару на дегазуємих предметах. Процес дегазації протікає в три стадії:

на першій стадії дегазуємі вироби прогріваються і зволожуються внаслідок часткової конденсації пара; в конденсаті розчинюється аміак;

на другій стадії відбуваються розчинення і гідроліз ОР на поверхні та макропорах тканини;

третя стадія процесу характеризується дифузією ОР до поверхні та вологи всередину дегазуємого матеріалу.

Пароповітряноаміачною сумішшю можна дегазувати: куртки, брюки загальновійськового комплексного захисного костюму, бавовняне і шерстяне обмундирування, білизну, онучі, шапки рядового складу, валянки, ватне обмундирування; брезенти (тенти, чохли, ремені) і табірні палатки; загальновійськові та спеціальні засоби захисту шкіри, плащі, захисні костюми, фартухи, панчохи, рукавиці, гумові чоботи, мішки для зараженого обмундирування.

Літнє армійське обмундирування, ватні куртки і брюки, заражені ОР типу зоман, перед завантаженням в камеру замочуються в 2% водному розчині кальцинованої соди на протязі 1 год. Взимку розчин заздалегідь підігрівається до 60 70ºС.

Дегазація пароповітряноаміачною сумішшю здійснюється в автодегазаційних станціях АГВ 3У (АГВ 3А).

Дегазація пароаміачною сумішшю полягає в гідролізі ОР і нейтралізації аміаком кислот, що утворились.

Дегазація фізичним способом проводиться кип’ятінням і провітрюванням.

Дегазація кип’ятінням полягає в розкладанні ОР киплячою водою.

Вона проводиться в воді або водних розчинах порошку СФ 2У (АБСП). Кип’ятінням можна дегазувати: лицеві частини протигазів, загальновійськові та спеціальні засоби захисту шкіри, плащі, захисні костюми, фартухи, панчохи, рукавиці, чоботи гумові, мішки для зараженого обмундирування; вироби з бавовни (літнє обмундирування, білизна).

Для дегазації кип’ятінням використовуються бучильні установки БУ 4М 66.

Дегазація провітрюванням полягає в знезараженні ОР за рахунок випаровування і часткового гідролізу під дією атмосферних умов.

Дегазація фізико-хімічним способом проводиться обробкою порошкоподібними сорбентами.

Сутність процесу дегазації полягає в сорбції та розкладанні ОР на дегазуючому порошку. Для дегазації обмундирування, зараженого парами ОР типу зоман використовують пакети ДПС 1, ДПП з дегазуючим порошком, а при зараженні аерозолями VX, іприту – тільки пакет ДПП.

Дезактивація обмундирування, взуття, спорядження та засобів індивідуального захисту здійснюється механічним і фізико-хімічним способами.

Дезактивація механічним способом проводиться вибиванням і витрушуванням.

Дезактивація вибиванням і витрушуванням застосовується для обробки бавовняного, суконного і шерстяного обмундирування, кожушків, шапок, ватного обмундирування і валяного взуття.

При застосуванні цього способу дезактивації можна домогтись зниження зараженості в 10 25 разів.

Вибивання недостатньо ефективне при дезактивації вологого і замасленого обмундирування. Бавовняне, суконне і шерстяне обмундирування, ступінь зараженості якого не вдається знизити до допустимих значень, підлягає дезактивації екстракцією.

Дезактивація фізико-хімічним способом проводиться обмиванням або протиранням водними розчинами та екстракцією.

Дезактивація обмиванням або протиранням водними розчинами застосовується для взуття, спорядження і засобів індивідуального захисту та здійснюється з використанням АРС або дрантя. В якості розчину використовується 0,15% водний розчин порошку СФ 2У (АБСП) з нормою витрати 1,5 л/м2 (4 5 л на комплект).

Дезактивація протигазів проводиться обтиранням тампонами, змоченими водою, дезактивуючими розчинами або водними розчинами порошку СФ 2У (АБСП). При дезактивації протигазових коробок і лицевих частин необхідно слідкувати за тим, щоб вода або водні розчини не потрапляли у середину протигазових коробок або на внутрішню сторону лицевих частин.

3. Способи проведення повної спеціальної обробки.

Повна спеціальна обробка: включає повну дегазацію, дезактивацію, дезінфекцію озброєння і військової техніки (ОВТ), спорядження, засобів захисту, а також повну санітарну обробку особового складу.

Здійснюється за розпорядженням командира з`єднання (частини) після виконання бойового завдання із залученням підрозділів (частин) військ РХБ захисту.

Санітарна обробка: полягає у видаленні з особового складу радіоактивних речовин, знезараженні або видаленні отруйних речовин чи бактеріальних засобів.

Часткова санітарна обробка: проводиться особовим складом за рішенням командира підрозділу безпосередньо в підрозділі самостійно з використанням табельних та підручних засобів.

Повна санітарна обробка: полягає в обмиванні всього тіла водою з милом і обов`язковою зміною білизни, а у разі необхідності й обмундирування.