Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Радіаційна безпека військ та радіаційний контроль.ppt
Скачиваний:
165
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
2.36 Mб
Скачать

Транспортування ДІВ проводиться в спеціально обладнаному транспорті (автомобілі). Автомобіль повинен бути з критим кузовом або цистерною. Потужність дози при завантаженому джерелі з зовнішньої сторони автомобіля і в кабіні водія не повинна перевищувати встановлених норм. Автомобілі і спеціальна тара після кожного рейсу дезактивуються до безпечних рівнів.

Заховання радіоактивних речовин та інших ДІВ, не придатних для використовування, проводиться на спеціальних пунктах заховання. Заховання РР самостійно забороняється.

Особовий склад допускається до роботи з ДІВ тільки після проходження певного курсу навчання, перевірки знань по вимогам безпеки і інструкцій, які діють в даній військовій частині. Безпосередньо перед роботою проводиться інструктаж. Особовий склад, тимчасово притягнутий до роботи з ДІВ, перед початком роботи, проходить інструктаж в необхідному обсязі.

Технічні засоби забезпечення радіаційної безпеки

Технічні засоби забезпечення радіаційної безпеки включають: засоби контролю дози опромінення особового складу і ступеня зараженості різних поверхонь (шкірних покровів людини, засобів захисту, приміщень, обладнання, озброєння та військової техніки) радіоактивними речовинами, наземного пошуку і радіаційної розвідки; засоби індивідуального захисту; засоби спеціальної і санітарної обробки.

Засоби контролю дози опромінення призначаються для надійного індивідуального контролю опромінення особового складу під час роботи з джерелами випромінювань.

В військах для контролю дози опромінення особового складу можуть застосовуватись комплекти вимірювачів доз ИД 11, ДК 0,2, КИД 6 та інші.

Загальновійськовий комплект вимірювачів дози ИД 1

Загальновійськовий комплект вимірювачів дози ИД 1 призначений для вимірювання поглиненої дози гамма-нейтронного випромінювання.

До комплекту приладу входять 10 вимірювачів дози іонізаційного типу, зарядний пристрій ЗД 6, технічний опис і інструкція з експлуатації, формуляр. Комплект розміщується в укладальному ящику.

Вимірювач дози ИД 1 забезпечує реєстрацію дози гамма-нейтронного випромінювання в діапазоні від 20 до 500 рад. Відлік вимірювальних доз проводиться по шкалі, розмішеній у середині дозиметра.

Загальновійськовий комплект вимірювачів дози ИД 1

1 – окуляр; 2 – шкала; 3 – корпус дозиметра; 4 – рухома платинована нитка; 5 – внутрішній електрод; 6 – конденсатор; 7 – захисна оправа; 8 – скло; 9 – іонізаційна камера; 10 – об’єктив; 11 – тримач; 12 – верхня пробка

1

– вимірювач дози ИД 1; 2 – гніздо для зарядного пристрою; 3 – футляр;

4

– окуляр; 5 – тримач; 6 – захисна оправа; 7 – зарядний пристрій ЗД 6;

8

– зарядно-контактне гніздо; 9 – ручка зарядно-контактного вузла;

10 – поворотне дзеркало.

Індивідуальний вимірювач дози ИД 11

Індивідуальний вимірювач дози ИД 11 призначений для індивідуального контролю опромінення особового складу, який підпав під вплив іонізуючих випромінювань, з ціллю первинної діагностики ступеню важкості радіаційних уражень.

1 – тримач; 2 – пластина алюмофосфатного скла, активованого сріблом, – детектор іонізуючого випромінювання; 3 – корпус; 4 – шнур.

Вимірювальний пристрій ІД-11

1 – ручка «УСТ.НУЛЯ»; 2 – тумблер «ПИТАНИЕ»; 3 – індикаторне табло; 4 – індикація перевантаження; 5 – каліброване число; 6 – ручка «КАЛИБРОВКА»; 7 – заглушка; 8 – гніздо для установки детектора; 9 – ключ для відкриття детектора; 10 – ручка для перенесення.

Дозиметр-радіометр МКС-05 “ТЕРРА”

Призначений для вимірювання еквівалентної дози та потужності еквівалентної дози гамма- та рентгенівського випромінювань (у діапазонах 0,1 – 9999 мкЗв/год та 0,001 – 9999 мЗв відповідно), а також поверхневої щільності потоку бета-частинок.

Дозиметр використовується: для екологічних досліджень, і радіометричного контролю на підприємствах, для контролю радіаційної приміщень, споруд та прилеглої до них предметів побуту, одягу, поверхні ґрунту,

засобів.