Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Способи дій підрозділів РХБ захисту під час виконання завдань.ppt
Скачиваний:
211
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
413.7 Кб
Скачать

Під час проведення дегазації (дезінфекції) місцевості на заражених ділянках шляхів (колонних шляхів), переправ, мостів, проходів у хімічних загородженнях, а також окремих ділянок місцевості підрозділи РХБ захисту виконують завдання, вишикувані в колону, з уступом «управо» чи

«вліво».

Під час шикування в колону АРС рухаються одна за одною на дистанції 25–50 м, послідовно здійснюючи дегазацію (дезінфекцію) шляху (колонного шляху), дегазацію (дезінфекцію) якого вона розпочинає одночасно з початком роботи інших машин. Кожній машині може призначатися самостійна ділянка дороги.

Дегазація (дезінфекція) здійснюється одночасно всіма машинами. Для забезпечення необхідної норми витрати дегазуючих (дезінфікуючих) розчинів і речовин може виконуватися кілька заїздів машин.

На оброблених ділянках місцевості особовий склад повинен дотримувати запобіжних заходів. Рух у пішому строю проходами, проробленими шляхом дегазації ділянок розчинами, допускається відразу після створення проходу без засобів захисту шкіри, але в протигазах.

Приймання їжі та відпочинок особового складу на продегазованих (продезінфікованих) ділянках місцевості організовується в об’єктах колективного захисту (бойовій і спеціальній техніці), обладнаних фільтровентиляційними установками.

Технічні засоби (машини), за допомогою яких здійснювалися ДДД ділянок місцевості та шляхів, після завершення робіт підлягають повній дегазації, дезактивації та дезінфекції.

Особовий склад, що здійснює дезінфекцію місцевості, повинен після закінчення роботи пройти санітарну обробку.

2. Дії відділення РХБ захисту.

Відділення РХБ захисту виконує завдання щодо проведення повної спеціальної обробки озброєння, техніки підрозділів; відділення, крім того, може готувати, підвозити розчини для спеціальної обробки та споряджати ними дегазаційні комплекти й прилади.

Під час проведення спеціальної обробки відділення діє, як правило, у складі взводу.

Дії відділення РХБ захисту містять у собі:

приготування розчинів спеціальної обробки;

висування до району виконання завдання;

розгортання та підготовку машин до роботи;

інструктаж екіпажів (обслуги) оброблюваних об’єктів;

дегазацію, дезактивацію, дезінфекцію озброєння та техніки;

проведення повної спеціальної обробки машин (комплектів) після виконання завдання, їх згортання та висування до пункту збору взводу.

З прибуттям відділення РХБ захисту до району спеціальної обробки командир відділення організовує розосередження машин, маскування та спостереження. Потім вибуває до командира взводу для одержання завдання. Завдання для завчасного розгортання дегазаційних машин командир відділення одержує від командира взводу безпосередньо в районі проведення обробки.

Отримавши завдання для проведення спеціальної обробки, командир відділення уточнює з командиром підрозділу, який обробляється, кількість і розташування заражених об’єктів, черговість і порядок їх обробки, порядок висування авторозливних станцій до заражених об’єктів і віддає бойовий наказ відділенню.

Після постановки завдання обладнується майданчик спеціальної обробки з необхідними знаками (покажчиками), дегазаційні машини встановлюються на робочих місцях. За командою командира відділення «Машини розгорнути» особовий склад відділення виконує розгортання машин і дообладнання майданчика.

Обробка озброєння та військової техніки, що надходить, здійснюється на робочих місцях, обладнаних біля кожної дегазаційної машини.

Обслуга дегазаційних машин АРС розгортає машини, як правило, на чотири-шість робочих місць.

У дегазаційних машин АРС заражену техніку зустрічає командир відділення та направляє її на робочі місця. Командир відділення подає команду: «До обробки приступити». За цією командою екіпажі (обслуга) прибулих підрозділів проводять обробку своєї техніки та озброєння.

Схема розгортання відділення АРС для обробки озброєння та військової техніки на маршруті руху військ:

1 – машини АРС; 2 – робочі місця для обробки техніки; 3 – піраміди для обробки стрілецької зброї; 4 – місця для чищення зброї

У ході проведення спеціальної обробки командири відділень організовують забезпечення обслуги ДДД

речовинами, розчинами та водою, використовуючи для цього АРС.

Спорядження дегазаційних приладів і комплектів здійснюється в місцях їх зосередження або безпосередньо в районі спеціальної обробки.

Дії відділення під час розгортання дегазаційних машин із ходу полягають в тому, що машини розгортаються в районі підрозділу, який вийшов (прибув) на спеціальну обробку, безпосередньо в місцях розташування заражених об’єктів.

Одержавши та усвідомивши завдання на обробку з ходу, командир відділення уточнює з командиром підрозділу, який обробляється, кількість і розташування заражених об’єктів, черговість і порядок їх обробки, маршрут висування дегазаційних машин до заражених об’єктів і віддає бойовий наказ відділенню.

За командою командира відділення обслуга АРС висувається до першої групи заражених об’єктів, розгортає машини безпосередньо в місці розташування об’єктів, що підлягають обробці, і подає роздавальні рукави до цих об’єктів. Для цього обладнання робочих місць не здійснюється. Командир відділення за потреби інструктує екіпажі (обслугу) про порядок обробки та подає команду: «До обробки приступити». Екіпажі заражених підрозділів під керівництвом своїх командирів проводять дегазацію (дезінфекцію, дезактивацію) озброєння та військової техніки. Командир відділення керує роботою, стежить за повнотою обробки та виконанням вимог безпеки.

Після закінчення обробки командир відділення подає команду (сигнал) про переміщення дегазаційних машин до наступної групи об’єктів. Для цього спеціальне обладнання АРС не згортається, роздавальні рукави переносяться на руках.

Під час розгортання з ходу обслуга дегазаційних машин висувається до заражених об’єктів і розгортає машини. Спеціальну обробку озброєння, техніки проводять екіпажі та обслуга підрозділів, які обробляються, під керівництвом хіміків-дегазаторів обслуги дегазаційних машин. Після обробки однієї групи об’єктів командир відділення подає команду (сигнал) про переміщення дегазаційних машин до наступної групи.