Скачиваний:
145
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Заходи безпеки при роботі зі станцією.

При всіх видах робіт по спорожненню або наповненню цистерни люк має бути відкритим. Дегазацію, дезактивацію та дезінфекцію проводити тільки в засобах індивідуального захисту:

•автоматів, ручних та ротних кулеметів та гранатометів – в протигазах, захисних рукавичках та панчохах;

•гармат, мінометів та військової техніки – в протигазах, захисних плащах (одягнених в рукави або у вигляді комбінезона), захисних рукавичках та панчохах або в протигазах та спеціальному захисному одязі.

При проведенні спеціальної обробки особовий склад зобов’язаний:

•не знімати та не розстібати засоби захисту без дозволу командира;

•постійно стежити за справністю засобів захисту та негайно доповідати про виявлені несправності та про сильне зараження засобів захисту;

•бережно поводитись з обладнанням станції, не класти його на заражені місцевість та предмети;

•складати використані при дезактивації та дегазації обтиральні матеріали в спеціально відриті ями, які закапувати після закінчення роботи; обтиральні матеріали, які були використані при дезінфекції – спалювати;

• запобігати непотрібного зіткнення з зараженими предметами, не сідати на них та не притулятися до них;

•не торкатися зараженими захисними рукавичками відкритих ділянок тіла;

•одягати та знімати індивідуальні засоби захисту тільки в спеціально відведених місцях.

При роботі у захисному одязі ізолюючого типу у літніх умовах необхідно для запобігання перегрівання тіла виконувати граничні терміни безперервного перебування в ньому у залежності від температури оточуючого повітря:

15 – 20 хв

30°С та вище

20 – 35 хв

від 25 до 29°С

40 – 60 хв

від 20 до 24°С

1,5 – 2 год

від 15 до 19°С

більше 3 год

нижче 15°С

для роботи в захисному одязі під безпосереднім впливом сонячних променів при слабкому вітрі або штилі приведені терміни – граничні. В інших умовах (робота в тіні, похмура погода або вітер, а також при обприскуванні водою поверхні захисного одягу) при відповідному тренуванні термін безперервного перебування в захисному одязі може бути збільшений приблизно в 1,5 – 2 рази.

При технічному обслуговуванні та ремонті спеціального обладнання станції необхідно дотримуватись таких правил:

не оглядати станцію в русі;

не братися руками за карданний вал приводу насосу 2,5ВС 3а, що обертається;

знімати цистерну з автошасі та встановлювати її на місце необхідно за допомогою вантажопідйомних засобів, розрахованих на піднімання вантажу не менше 1 тони. При цьому стропи закріпляти за скоби на верхній частині обичайки цистерни. Цистерна має бути звільнена від рідини;

перед оглядом знята цистерна має бути встановлена на спеціальні козли або підставки;

внутрішні порожнини цистерни, трубопроводів, насосів перед обслуговуванням ретельно нейтралізувати та промити від агресивних речовин;

при використанні стиснутого повітря для обдування деталей та вузлів спрямовувати струмінь від себе;

при використанні рукава для обігріву необхідно пам’ятати, що відпрацьовані гази двигуна токсичні, та бути остережним.

4 навчальне питання:

Дії відділення авторозливної станції АРС-14

Відділення АРС-14 при дегазації (дезінфекції) місцевості діє, як правило, у складі взводу. Самостійно розрахунок і відділення можуть проводити дегазацію (дезінфекцію) невеликих ділянок доріг, переправ і невеликих ділянок місцевості на стартових позиціях ракет та пунктів управління.

Дії відділення включають: приготування дегазуючих (дезинфікуючих) розчинів, зарядку ними машин; висування у вихідний пункт взводу і підготовку до дегазації (дезінфекції); проведення дегазації (дезінфекції) місцевості; проведення повної спеціальної обробки машин після виконання завдання.

По команді командира взводу «Машини оглянути» розрахунок під керівництвом командира оглядає машину:

хімік-дегазатор перевіряє стан спеціального обладнання і

готовність

його

до

роботи;

водій

перевіряє справність

двигуна,

ходової частини,

наявність пального, мастильних матеріалів, при необхідності

дозаправляє

автомобіль.

Виявлені

при огляді несправності розрахунок усуває

самотужки. Про результати огляду командир розрахунку доповідає командиру відділення, командир відділення — командиру взводу.

По команді командира взводу «Машини до заправки підготувати» особовий склад розрахунків готує машини до заправки. Командир машини (розрахунку), перевіривши готовність машини до заправки, наказує особовому складу надягти засоби захисту і доповідає командиру відділення, а останній - командиру взводу про готовність машин до заправки.

Заправка машин здійснюється по команді командира взводу

«До заправки приступити». По цій команді розрахунок завантажує (заповнює) машину дегазуючим (дезактивуючим) розчином (речовиною), дотримуючись вимог безпеки. Закінчивши заправку машини, розрахунок згортає спеціальне обладнання, командир розрахунку доповідає командиру відділення (командир відділення — командиру взводу) про закінчення заправки. По закінченні заправки машини в складі взводу вирушають у вихідний пункт.

У вихідному пункті командир відділення зупиняє машини в зазначеному командиром взводу місці, наказує розрахункам замаскувати їх, віддає розпорядження про підготовку машин до дегазації (дезактивації), а сам убуває до командира взводу за одержанням завдання.

Відділення АРС-14 після одержання задачі діє в наступному порядку. По команді (сигналу) командира взводу «До дегазації (дезактивації) приготуватися» командир відділення подає команду «Машини до дегазації (дезактивації) підготувати, гази». Розрахунки готують машини до дегазації (дезактивації) і переводять засобу захисту в «бойове» положення. По команді командира взводу «До машин», «По місцях» особовий склад відділення по розрахунках шикується попереду машин, а потім займає свої місця в них.

По команді (сигналу) командира взводу «Заводь. Марш» командир відділення виводить машини з вихідного пункту, займає своє місце в шикуванні відділення (взводу) і здійснює марш до ділянки, що підлягає дегазації (дезактивації), де приступає до виконання завдання.

Не доїжджаючи 10—15 м до початку ділянки, призначеного відділенню для дегазації (дезактивації), командири розрахунків подають команду «До дегазації (дезактивації) приступити. Вімкнути насос» і

перевіряють своєчасність початку дегазації (дезактивації). У ході виконання задачі командир відділення спостерігає за сигналами командира взводу, керує діями підлеглих, вимагає строгого дотримання заданої швидкості руху, дистанції, рівномірної витрати розчину і вимог безпеки.

За вказівкою командира взводу він позначає дегазовану чи дезактивовану ділянку дороги (колонного шляху), проходу, установлюючи знаки на початку і наприкінці ділянки (проходу).

Після виконання завдання командир відділення доповідає командиру взводу про його виконання і виводить відділення в пункт збору взводу, де організує дегазацію (дезактивацію) машин і підготовку їх до виконання нових задач.