Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР Мета, завдання, функції та життєвий цикл організації соціокультурної сфери.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
41.65 Кб
Скачать

7.Маркетингові дослідження соціокультурної діяльності.

Маркетингові дослідження – це збирання, оброблення й аналіз даних з метою зменшення ризику і невизначеності, що супроводжує прийняття маркетингових рішень. Дослідженням піддаються ринок, конкуренти, споживачі, ціни, внутрішній потенціал підприємства і багато чого іншого.

Класично виділяють чотири елементи маркетингового комплексу: product (будь-який результат творчості, послуга або ідея), price (ціна в грошовій формі, що готов сплатити споживач), place (місцезнаходження), promotion (просування: реклама, піар, стимулювання збиту).

Особливістю маркетингового комплексу культурної організації є обов'язкова присутність і участь споживачів, інакше вся діяльність установи виявляється безглуздою. Ця особливість не стосується виключно сфери культури, а поширюється також на виробництво низки послуг. Наприклад, робота перукарні або готелю без клієнта не менш абсурдна.

На ринку соціально-культурної сфери особливе місце має просування культурного «продукту», тому крім традиційної концепції в соціальному маркетингу розроблена і застосовується концепція чотирьох додаткових «Р»:

  • people – фахівці організації культури;

  • packing + programming – комплектування та програмування утворюють два взаємозалежних елементи, які забезпечують комплекс послуг, орієнтованих на певну групу відвідувачів, і задоволення потреб саме цієї аудиторії в певних компонентах спеціально сформованих культурних програм;

  • partnership – партнерство є необхідним елементом, що підкреслює взаємозалежність і взаємодоповнюваність організацій у сфері культури. Потреби відвідувачів вважаються задоволеними тільки в тому випадку, коли складається загальне сприятливе враження.

Як і будь-якому ринку, соціально-культурній сфері необхідні маркетингові дослідження. Вони забезпечують просування культурного продукту на ринок і досліджують культуру як фактор макросередовища для ділових організацій і фактор мікросередовища для культурних установ.

Маркетинг починається з дослідження цільового сегмента ринку, на якому організація планує реалізовувати свої товари або послуги. Для того, щоб дане планування виявилося більш успішним, маркетологи виявляють: потенційний попит, його розмір, потреби, які не задоволені достатньою мірою. Потім маркетологи розробляють стратегію поведінки організації на ринку, визначають методи просування товарів і послуг на ринок та проводять маркетинговий аудит, що дозволяє адекватно оцінити результати проведених заходів та ступінь їх продуктивності.

Маркетологи працюють в двох напрямках: намагаються знайти нових споживачів та утримати вже існуючих, покращуючи якість товарів і послуг, використовуючи результати досліджень, звітів тощо.

Тому процес маркетингу ніколи не завершується, він постійний, оскільки істотно залежить: від ринку і його коливань, від споживача і його потреб, від змін як всередині організації, так і поза нею.

Сьогодні маркетингові дослідження у сфері культури визначаються її галузевим характером і збігаються з основними областями культури: сценічним, музичним, образотворчим, декоративно-прикладним мистецтвом, бібліотечною, музейною, клубною справою, експозиційно-виставковою, інформаційно-пропагандистською діяльністю.