Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / управління інноваціями / дз / МН-4-модуль з управління інновацій 09.12.20.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
22.21 Кб
Скачать

Тема 5 , питання 5 – у чому зміст функціонального та цільового підходів?

Цільовий підхід — це система методів та методичних прийомів, що забезпечують постійну орієнтацію управлінської діяльнос­ті, планово-управлінських рішень, процес виконання цих рішень на кінцеві результати з урахуванням соціально-економічних характеристик, що постійно змінюються, унаслідок розвитку системи потреб, кількісних та якісних змін у виробничому потенціалі системи, стосовно якої застосовується цільовий підхід.

Цільовий підхід, що жорстоко зорієнтований на перспективу, потребує чіткого визначення довгострокових цілей розвитку, шляхів їх досягнення, змін усіх компонентів виробничо-управлін­ських систем, які необхідні для забезпечення ефективних результатів.

Це не означає втрати уваги до поточної діяльності. Якщо не приділяти певної уваги проміжним цілям, діяльності з їх досягнення, виникає небезпека не досягти кінцевих результатів від покладених зусиль та здійснених вкладень у розвиток підприємства.

Цільовий підхід вимагає та дозволяє ретельно розібратися у складній ієрархії цілей, визначити головну мету та такі, що «працюють» на неї, підцілі (як способи їх досягнення), сформувати систему пріоритетів черговості виконання цілей, тобто забезпечити керованість процесом розробки та досягнення цілей в організації.

Функціональний підхід у менеджменті — підхід, що базується на комплексному вивченні основних функцій (якостей, властивостей) управлінської системи, узгоджене використання яких сприяє досягненню тактичних і стратегічних цілей підприємств, фірм і компаній. Основними етапами впровадження Ф.п. у м. є: 1) системна класифікація різних типів (загальних, зовнішніх, внутрішніх та ін.) функцій менеджменту; 2) формування оптимальної моделі взаємозв'язків (взаємозалежностей різних видів функцій формування найраціональнішої моделі побудови управлінської діяльності підприємства, фірми, компанії, передусім управління їх функціональними підрозділами). На підставі загальних функцій управління (планування, організації, координації, мотивації, контролю та реалізації власності і влади) менеджери виконують такі основні функції: 1) функції маркетингу — маркетингові дослідження тощо (див. Функції маркетингу); 2) визначення напрямів і способів діяльності з іншими підприємствами-постачальниками та вищестоящими органами; 3) обґрунтування конкретних функцій менеджменту залежно від стратегічної мети підприємства; 4) формування організаційної структури підприємства, фірми, компанії та її вдосконалення у процесі функціонування і розвитку.

  1. Тема 9 , питання 2 - Розкрийте сутність управління ризиками?

Управління ризиками - це процес прийняття та виконання управлінських рішень, спрямованих на зниження ймовірності виникнення несприятливого результату і мінімізацію можливих втрат, викликаних його реалізацією. В рамках управління ризиками здійснюється кількісна та якісна оцінка ймовірності досягнення передбачуваного результату, невдачі і відхилення від мети.

Ризик являє собою можливу небезпеку несприятливого результату. Поняття ризику поєднує в собі оцінку ймовірності і наслідки настання несприятливої події.