Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База тестів (все що можна об'єднане)

.pdf
Скачиваний:
2697
Добавлен:
10.06.2021
Размер:
14.44 Mб
Скачать

А. Генерального плану

В. Ситуаційного плану

С. Поповерхових розрізів будівлі Д. Вертикальних розрізів будівлі Е. Ескізних планів фасаду

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 112 - 118.).

23.Гігієнічна експертиза проекту аптеки показала, що ряд приміщень є суміщеними, а саме: асистентська з фасувальною та кабінетом провізора-аналітика, мийна та матеріальна засобів санітарії та гігієни, кабінет завідувача і бухгалтерії, кімната персоналу й гардеробна. Яку помилку було допущено при проектуванні аптеки?

А. Суміщення асистентської з фасувальною В. Суміщення асистентської з кабінетом провізора-аналітика

С. Суміщення мийної та матеріальної засобів санітарії та гігієни Д. Суміщення кабінету завідувача і бухгалтерії Е. Суміщення кабінету персоналу й гардеробної

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 119 - 134.).

24.* Убиральня аптеки розташована ізольовано від інших приміщень, має шлюз обладнаний раковиною для миття рук та один унітаз. Якою має кількість санітарних приладів ?

А. Кількість приладів не нормується В. 1 санітарний прилад на 10 працівників

С. 1 санітарний прилад на 15 працівників Д. 1 санітарний прилад на 25 працівників Е. 1 санітарний прилад на 30 працівників

Правильна відповідь: А (Кількість санітарних приладів не нормується).

25.* Під час обстеження аптеки встановлено, що стіни адмніністративних приміщень покрито водостійкими шпалерами, у асистентській – олійною фарбою до стелі, асептичному блоці – вкриті кахельною плиткою. В усіх приміщеннях аптеки наявна ліпнина на стінах та стелі. Які порушення виявлено в оздобленні внутрішніх приміщень?

А. Порушень немає В. Використання водостійких шпалер

С. Використання кахельної плитки Д. Використання олійної фарби Е. Наявність ліпнини

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 222.)

26.* Відповідно до гігієнічних вимог у виробничих приміщеннях аптек встановлена загально-обмінна припливна вентиляція. Вкажіть, у якому з приміщень притік повітря повинен переважати над витяжкою:

А. В асистентській В. У мийній С. У дефектарській Д. В асептичній

Е. У розфасовочній

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 166.).

27.* Забезпечення оптимальних умов роботи в аптеці багато в чому залежить від раціонального планування аптечних приміщень. Яке з перерахованих нижче приміщень повинно бути суміжним з рецептурним відділом ?

А. Дефектарська В. Асистентська

С. Асептична Д. Розфасовочна Е. Мийна

Правильна відповідь: В (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 218.)

28. Акредитацію аптек здійснюють із врахуванням гігієнічних вимог, які висувають до складу і площі виробничих приміщень. Яка мінімальна площа залу обслуговування населення?

A.20 м2

B.15 м2

C.25 м2

D.35 м2

E.40 м2

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 219.)

29.* Аптека ІІ категорії розташована на першому поверсі житлового будинку. Біля будинку розташована фармацевтична фабрика по випуску готових лікарських форм, яка забруднює навколишнє середовище різними речовинами. Який вид вентиляції найкращий у даному випадку застосувати для нормальних умов праці в аптеці?

A.Припливна вентиляція

B.Припливно-витяжна вентиляція

C.Витяжна вентиляція

D.Загальне кондиціонування

E.Припливно-витяжна вентиляція з перевагою витяжки

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 165.).

30.* У теплий період року температура у дистиляційно-стерилізаційній становить 27-280 С, відносна вологість – 40 %, швидкість руху повітря 0,2 м/с. Що треба було врахувати при розташуванні аптеки у даній ситуації, щоб мікрокліматичі параметри відповідали санітарно-гігієнічним вимогам?

А. Наявність зелених насаджень В. Розу вітрів С. Наявність затіняючого об’єкта

Д. Орієнтацію вікон на південь Е. Орієнтацію вікон на північ

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 228.).

31. На основі річних спостережень за повторюваністю вітрів у населеному пункті Р. встановлено, що переважають східні та північно-східні вітри, тоді як вітри з півдня практично не спостерігаються. Вкажіть, на якій окраїні населеного пункту найдоцільніше розмістити хіміко-фармацевтичне підприємство, щоб запобігти забрудненню атмосферного повітря житлової зони пилом і токсичними речовинами.

А. Південній В. Східній

С. Південно-східній Д. Північно-східній Е. Північній

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 26 - 27.).

32.* На земельній ділянці площею 0,2 га планується будівництво аптеки з орієнтацією основних виробничих приміщень на південь, південний схід та північ. Рівень стояння грунтових вод – 1 м, процент забудови 10 %, процент озеленення – 60 %. Вміст шкідливих речовин в атмосферному повітрі на рівні ГДК. Яких заходів слід вжити з метою оптимізації умов експлуатації аптеки?

А. Зорієнтувати будівлю на схід В. Збільшити процент забудови

С. Знайти земельну ділянку з рівнем грунтових вод не менше 1,5 м Д. Зменшити процент озеленення Е. Вибрати земельну ділянку площею 1,5 га

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 143.).

33.* У населеному пункті планується будівництво аптеки V категорії. Яка площа відповідно до гігієнічних вимог повинна бути відведена для зони забудови земельної ділянки?

А. 0,2 га В. 1 га С. 0,5 га Д. 0,3 га Е. 0,4 га

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 116.).

34.* У населенному пункті заплановано побудувати аптечний заклад (аптека V категорії). Вкажіть основні етапи проектування та будівництва аптеки.

А. Складання завдання на проектування, відбір та відведення земельної ділянки, розробка та затвердження проекту, контроль за будівництвом та введенням об’єкта в експлуатацію

В. Поетапна експертиза проекту будівництва та його погодження із СЕС С. Погодження проекту будівництва із МОЗ України та пожежною інспекцією

Д. Затвердження проекту будівництва на загальних зборах колективу лікарні та погодження із будівельними організаціями

Е. Участь головного лікаря у роботі комісій з проектування та прийняття об’єкта в експлуатацію

Правильна відповідь: А (Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. - Львів: Світ, 2001. – С. 333 - 337.).

35.* У гігієнічних вимогах щодо будівництва аптек усіх категорій міститься перелік обов’язкових груп приміщень. Вкажіть основні групи приміщень госпрозрахункових аптек та аптек лікувально-профілактичних закладів.

А. Виробничі, адміністративні, санітарно-побутові В. Виробничі, допоміжні, адміністративні, санітарно-побутові

С. Торговий зал, кабінет завідувача аптекою, комори, кімнати для персоналу Д. Приміщення для приготування ліків, кабінет провізора-аналітика, комори

медикаментів та медичних товарів Е. Виробничі, допоміжні, адміністративні

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 120.).

36.* Оцінюючи план забудови аптеки лікувально-профілактичного закладу, лікар-гігієніст звернув увагу на велику кількість приміщень. Вкажіть приміщення, які слід вважати нехарактерними та необов’язковими для такого типу аптек.

А. Торгівельний зал, кабінет завідувача аптекою, кімнати для персоналу В. Адміністративні С. Торговий зал, кімнати провізора-аналітика

Д. Приміщення для приготування ліків, кабінет провізора-аналітика, комори медикаментів та медичних товарів Е. Кабінет провізора-аналітика, комори медикаментів та медичних товарів

Правильна відповідь: С (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. – С. 121.).

37.* На північній окраїні населеного пункту знаходиться фармацевтичний завод, що виробляє антибіотики. Протягом року спостерігається така повторюваність вітрів:

північ - 20 днів, північний схід - 22 дні, схід - 15 днів, південний схід - 15 днів, південь -180 днів, південний захід - 20 днів, захід - 40 днів, південний захід - 25 днів, штиль - 28 днів. Необхідно узгодити місце для будівництва поліклініки, що буде обслуговувати працівників заводу. Назвіть найбільш оптимальне місце для розміщення поліклініки по відношенню до фармацевтичного заводу.

А. На південь від фармацевтичного заводу В. На північ від фармацевтичного заводу С. На захід від фармацевтичного заводу Д. На схід від фармацевтичного заводу

Е. На північний захід від фармацевтичного заводу

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 26 - 27.).

38.* В контрольно-аналітичній лабораторії стіни покривають масляною фарбою або облицювальною плиткою на висоту:

А. 1,8 м В. 2,0 м С. 2,2 м Д. 2,3 м Е. 2,5 м

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 267.)

39.* Для всіх підприємств, які є джерелами забруднення атмосфери, в залежності від їх потужності, умов здійснення технологічного процесу, кількісного і якісного складу шкідливих речовин, які викидаються, встановлені розміри санітарно-захисних зон у відповідності до класу шкідливості підприємств. Яка зона за розмірами у підприємств з І класом шкідливості ?

А. 1000 м В. 500м С. 300 м Д. 100 м Е. 50 м

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 210.)

40.* На території промислових підприємств площа ділянок, призначених для озеленення, повинна становити не менше (в процентах загальної площі).

А. 5 В. 10 С. 20 Д. 25 Е. 60

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 116.).

41.* Для всіх підприємств, які є джерелами забруднення атмосфери, в залежності від їх потужності, умов здійснення технологічного процесу, кількісного і якісного складу шкідливих речовин, які викидаються, встановлені розміри санітарно-захисних зон у відповідності до класу шкідливості підприємств. Які розміри санітарно-захисної зони для V класу шкідливості підприємства?

А. 50 м

В. 100 м

С. 300 м Д. 500 м Е. 1000 м

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 210.)

42.* Оцінюється планування аптеки ІІІ категорії за матеріалами технічної документації. Кабінет провізора-аналітика сполучається з асистентською; асистенська кімната безпосередньо з рецептурним відділом та дистиляційно-стерилізаційною, через коридор – з миєчною. Чи знайдені порушення у плануванні аптеки ?

А. Порушень немає В. Розташування миєчної

С. Розташування рецептурного відділу Д. Розташування кабінету провізора

Е. Розташування дистиляційно-стерилізаційної

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 218.)

43.* Планується обладнання аптеки у м. Ялта панельним опаленням. У якому приміщенні влаштування панельного опалення є найбільш доцільним?

А. Асептичному блоці В. Торговому залі С. Асистентській Д. Розфасовочній

Е. Кабінеті провізора-аналітика

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 232.)

44.* Проводиться оцінка планування великого аптечного складу за технічною документацією. Згідно матеріалів проекту передбачені приміщення для фасовки сухих та рідких медикаментів, миєчна та упаковочна. Які додаткові приміщення доцільно розташовувати у великих аптечних складах?

А. Контрольно-аналітичну лабораторію В. Торговий зал С. Стерілізаційну Д. Кокторій Е. Дефектарну

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 152 - 154.)

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 260.)

45.* Контрольно-аналітична лабораторія розташована у подвалі будинку аптеки, має централізоване водяне опалення, містить такий набір приміщень: аналітичний зал, вагова, оптична, бактеріологічна та біологічна лабораторія, кабінет завідувача, кімната персоналу. Чи виявлені порушення санітарного законодавства?

А. Порушень немає В. Неправильний склад приміщень

С. Розташування лабораторії в будинку аптеки Д. Неправильнот вибрана система опалення Е. Розташування лабораторії в підвалі

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 180.).

46.*Загальне штучне освітлення дефектарської лікарняної аптеки планується забезпечити світильниками з освітлювальною арматурою прямого світла і люмінесцентними лампами денного світла (ЛД). Вкажіть найменше значення освітленості в люксах (лк), яке відповідає гігієнічним вимогам до штучного освітлення для даного типу приміщень.

А. 300 лк В. 350 лк С. 400 лк Д. 450 лк Е. 500 лк

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 230.)

47.*Систему вентиляції обирають залежно від функціонального призначення приміщень. Укажіть аптечне приміщення, в якому припливно-витяжна вентиляція створюється з перевагою припливу над витяжкою (+ 4 - 2).

А. Асептична В. Мийна С. Асистентська

Д. Зал обслуговування населення Е. Матеріальна

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 166.).

48.* Згідно вимог щодо внутрішнього планування аптечних приміщень, дистиляційну необхідно розташовувати поряд з:

А. Контрольно-маркірувальною В. Матеріальною лікарських засобів

С. Матеріальною легкозаймистих рідин Д. Матеріальною засобів санітарії Е. Асистентською, асептичною, мийною

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 148.).

49.*Аптечна ділянка розміщена в межах населеного пункту, з підвітряного боку стосовно діючого промислового підприємства. Рівень стояння грунтових вод - 3 м від поверхні землі. Площа забудови ділянки складає 15 %, озеленення – 65 %. Яка з наведених характеристик не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам?

А. Розміщення з підвітряного боку стосовно діючого промислового підприємства

В. Розташування в межах населеного пункту С. Площа забудови

Д. Площа озеленення Е. Рівень стояння грунтових вод

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 143.).

50.*Існують різноманітні системи опалення приміщень. Яка система опалення є найоптимальнішою і гігієнічно виправданою в асептичному блоці?

А. Електрична В. Водяна С. Парова

Д. Панельно-променева Е. Повітряна

Правильна відповідь: Д (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 232.)

51.*Стелажі у виробничих приміщеннях аптечних складів встановлюються на відстані 0,6

– 0,7 м від зовнішніх стін, не менше ніж 0,5 м від стелі. На якій мінімальній відстані встановлюються дані стелажі від підлоги?

А. 0,25 м В. 0,30 м С. 0,35 м Д. 0,40 м Е. 0,45 м

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 185.).

52.*Згідно з гігієнічними вимогами дозволяється суміщення деяких приміщень аптеки. З яким приміщенням можна сумістити кабінет завідувача?

А. Матеріальною

В. Асистентською С. Фасувальною

Д. Кімнатою персоналу Е. Бухгалтерією

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 127.).

53.*Аптечні пункти, які створюються у приміщеннях лікувально-профілактичних закладів, обладнуються стелажами, шафами, холодильником, сейфом для зберігання отруйних лікарських форм, рукомийником. Яка має бути мінімальна площа аптечного

пункту?

А. 16 м2 В. 18 м2 С. 20 м2 Д. 22 м2 Е. 25 м2

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 150.).

54.*У одному з районних центрів передбачається будівництво аптеки. Дані пояснюючої записки ситуаційного та генерального плану свідчать: площа земельної ділянки 0,2 га з пологим ухилом у південному напрямку, грунт супіщаний, рівень стояння грунтових вод – 1,5 м, панівні вітри місцевості – південні. Південніше від земельної ділянки, на відстані 400 м, знаходиться діюче підприємство по виробництву штучних матеріалів, у викидах якого містяться пари ефіру та ацетону. На основі вище наведеного сформульовано висновок про недоцільність будівництва аптеки на даній земельній ділянці. Що послужило причиною для такого висновку?

А. Розташування діючого підприємства В. Розмір земельної ділянки С. Рівень стояння грунтових вод

Д. Механічний склад грунту земельної ділянки Е. Ухил земельної ділянки

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 210.)

55.*У процесі розгляду пояснювальної записки проекту прив’язки споруди аптеки до місцевості встановлено: відстань від червоної лінії 15 м, відстань від житлових

будівель більше 30 м, орієнтація вікон асистентської – південна, кут падіння світла на робочому місці асистента – 30 0С, світловий коефіцієнт 1:6. Який показник потребує корекції?

А. Відстань від житлових будівель В. Орієнтація вікон С. Кут падіння світла

Д. Відступ від червоної лінії Е. Світловий коефіцієнт

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 156.).

56.*При гігієнічній оцінці ситуаційного та генерального планів проекту аптеки було встановлено, що її будіництво передбачається на віддалі 20 м від червоної лінії забудови, на суглинистій земельній ділянці розміром 0,2 га, орієнтованій на Пд з рівнем стояння грунтових вод 2 м, щільність забудови – 14 %, площа озеленення 50 %. За яким з перелічених показників порушені гігієнічні вимоги?

А. Віддаллю від червоної лінії В. Розміром земельної ділянки С. Рівнем стояння грунтових вод Д. Щільністю забудови

Е. Площею озеленення ділянки

Правильна відповідь: Е (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 116.).

57.*На експертизу у комунальне відділення міської СЕС надана проектна документація по реконструкції будинку торгівельного центру. Згідно проектної документації планується розміщення аптеки І категорії на третьому поверсі центру. На яких поверхах допускається розташовувати аптеки І-ІІІ категорії?

А. На першому, другому і третьому В. На першому і другому, в тому числі на двох рівнях С. На будь-якому поверсі Д. Тільки в окремо стоячих будівлях Е. У підвальних приміщеннях

Правильна відповідь: В (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 119.).

58.*Аптека “Інтерхім” розташована у двоповерховому будинку на відстані 25 м від червоної лінії вулиці. На якій відстані від червоної лінії допускається розташовувати аптечні заклади?

А. 5 м

В. 10 м С. 15 м

Д. 20 м Е. 25 м

Правильна відповідь: С (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 144.).

59.* У відповідності до діючої нормативної документації склад аптечних приміщень

регламентується в залежності від їх типу (виробничі або невиробни чі). Яке приміщення є необов’язковим для невиробничих аптек:

А. Матеріальна В. Зал обслуговування населення

С. Кабінет завідувача Д. Асистентська Е. Кімната персоналу

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 124.).

60. *У виробничих приміщеннях аптечного складу розміщених в окремій споруді, стіни пофарбовані водостійкою фарбою, підлоги покриті лінолеумом, освітлення природне і штучне, вентиляція припливно-витяжна із перевагою витяжки над припливом, опалення парове. За яким із перелічених показників порушені гігієнічні вимоги?

А. Розташуванням В. Освітленням С. Вентиляцією Д. Оздобленням Е. Опаленням

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 269 - 270.)

Санітарно-протиепідемічний режим аптечних закладів

1.В процесі санітарно-гігієнічного обстеження аптеки встановлено, що після закінчення кожної зміни проводиться вологе прибирання приміщень спеціально промаркованим для цього інвентарем. Для знезараження повітря, яке проводиться у відсутності

людей, використовують УФ-опромінювачі, які забезпечують потужність УФпроменів, що дорівнює 3,5 вт/м3. Санітарний день в аптеці проводиться щомісяця.

Один раз в квартал організовується бактеріальний контроль за дотриманням санітарного режиму. Який з перерахованих показників вимагає корекції:

А. Умови повсякденного прибирання приміщень В. Правила використання інвентаря С. Методика знезараження повітря

D. Строки проведення санітарного дня

Е. Строки проведення бактеріального контролю за дотриманням санітарного режиму

Правильна відповідь: Е (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 17).

2.У аптечному залі аптеки ІІ категорії підлога покрита лінолеумом, стіни на висоту 1,8 м пофарбовані олійною фарбою, стеля білена крейдяною сумішшю. За допомогою яких дезінфекційних засобів можна здійснювати обробку даного приміщення?

А. Розчин хлорного вапна 1% В. Каустична сода 8% С. Рідке мило 20% Д. Крезол 5% Е. Сухе хлорне вапно

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 17).

3.При бактеріологічному дослідженні повітряного середовища приміщень аптеки ступінь чистоти повітря у торговому залі оцінюється як середньо забруднений за вмістом санітарно-показових мікроорганізмів та мікробним числом. Який з групи санітарнопоказових мікроорганізмів є найбільш інформативним у даному випадку?

А. Збудник дифтерії

В. Гемолітичний стафілокок С. Вірус грипу Д. Вірус вітряної віспи Е. Вірус кору

Правильна відповідь: В (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 170.).

4. При контролі за дотриманням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму приміщень аптеки у повітрі асистенської виявлено: гемолітичні стафілококи – 110 мікробних тіл/м3, загальна кількість мікроорганізмів – 8000 мікробних тіл/м3. Назвіть найбільш оптимальний спосіб оздоровлення повітряного середовища в даному випадку.

А. Застосування УФ-променів В. Кондиціювання повітря С. Рециркуляція повітря Д. Дезодорація повітря

Е. Провітрювання приміщення

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 167 - 171.).

5. Для проведення поточної дезінфекції в аптеці використовуються 2 % розчин хлораміну, 0,5 % розчин хлорного вапна, 0,5 % перекис водню, лізол, формалін. Яким з перерахованих вище розчинів найдоцільніше здійснити обробку стін і підлоги в дистиляційній?

А. 2 % розчин хлораміну В. 0,5 % розчин хлорного вапна С. 0,5 % перекис водню Д. Лізол С. Формалін

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 237.).

6. За дві години до початку робочого дня виникла необхідність провести знезараження повітря в усіх приміщеннях асептичного блоку. Який метод найпростіше використати в цьому випадку?

А. Обробка формаліном В. Розпилювання пропиленгліколю С. Розпилювання хлораміну Д. УФ-опромінювання

Е. Розпилювання гідрокарбонату натрію

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 167 - 171.).

Правильна відповідь: Д (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С.11).

7.Проведено дослідження якості повітряного середовища у приміщенні торгового залу аптеки за показниками: окисність, рівень диоксиду вуглецю, загальне бактеріальне обсіменіння, наявність гемолітичного стафілококу та стрептококу. Гігієнічна оцінка отриманих даних свідчить про підвищений рівень недоокислених органічних речовин у повітрі приміщення. На підставі якого показника сформульовано дане заключення? А. Окисності повітря В. Загального бактеріального обсіменіння

С. Вмісту гемолітичного стафілококу Д. Вмісту гемолітичного стрептококу Е. Рівнем диоксиду вуглецю

Правильна відповідь: А (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 128 - 132.).

8.При дослідженні чистоти повітря торгового залу аптеки було встановлено, що мікробне число становить 3400 мікробних тіл/м3, вміст СО2 – 0,9 ‰, окислюваність – 3 мг/дм3, кількість гемолітичних стафілококів – 23/м3, гемолітичних стрептококів – 20/м3. Який показник перевищує допустиму величину?

А. Мікробне число В. Кількість гемолітичних стафілококів

С. Вміст СО2 Д. Окислюваність

Е. Кількість гемолітичних стрептококів

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 137 - 143.).

9.До аптеки надійшов новий посуд, призначений для виготовлення лікарських засобів. Який дезінфікуючий розчин доцільно використати для попередньої обробки посуду? А. 0,5 % хлорамін В. 2 % розчин соди

С. 0,05 % хлорне вапно Д. 1 % формалін Е. 1 % розчин мила

Правильна відповідь: В (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 137 - 143.).

10.При проведенні контролю якості дезінфекційних заходів в аптеці лікувальної установи під час епідемії грипу встановлено, що основний розчин хлорного вапна зберігається в темному сухому місці у герметичній тарі упродовж тижня. Концентрація активного хлору у сухому хлорному вапні, з якого виготовлений розчин 28 %. Молодший медперсонал використовує дезрозчин відразу після приготування. Що може обумовити неефективність застосування розчину хлорного вапна за даних обставин? А. Умови використання В. Концентрація основного розчину С. Умови зберігання Д. Термін зберігання