Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База тестів (все що можна об'єднане)

.pdf
Скачиваний:
2697
Добавлен:
10.06.2021
Размер:
14.44 Mб
Скачать

Е. Концентрація активного хлору у хлорному вапні

Правильна відповідь: А (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 134 - 143.).

11.Бактеріологічний аналіз мікробного обсеменіння асептичного блоку аптеки виявив неефективність попередньо проведеної поточної дезінфекції із застосуванням розчину хлораміну. Під час перевірки зберігання дезінфекційних засобів виявлено, що частина дезінфектанту зберігається у прохолодному темному сухому місці, а решта у вологому підсобному приміщенні у закритій тарі. Що могло негативно вплинути на якість дезінфекційних заходів?

А. Зберігання у закритій тарі В. Зберігання у прохолодному місці С. Зберігання у темному місці Д. Зберігання у сухому місці Е. Зберігання у вологому місці

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 128 - 132.).

12.У внутрішньо-лікарняній аптеці проводиться контроль систематичної поточної дезінфекції флаконів для ліків. Флакони замочуються у теплій воді на 2 години, промивається теплою водою з 2% содовим розчином, ополіскуються і просушуються в сушильній шафі при температурі 80˚С протягом 60 хв і закорковуються. Як слід відкоригувати етапи дезінфекції в даному випадку?

А. Просушування при температурі 150-160˚С В. Замочування у теплій воді на 1 годину

С. Промивання теплою водою з 3 % содовим розчином Д. Промивання теплою водою з милом Е. Просушування 30 хвилин

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 168 - 170.)

Правильна відповідь: А (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 140.).

13.Необхідно провести профілактичну дезінфекцію залу аптеки. Площа залу – 70 м2 , висота – 3,5 м. Панелі стін на висоту 1,5 м покриті водоемульсійною фарбою, підлога покрита лінолеумом. Запропонуйте засоби для дезінфекції даного приміщення аптеки. А. Рідке мило 20 % В. Каустична сода 2 – 4 %

С. Розчин хлорного вапна 3 – 5 % Д. Розчин хлорного вапна 0,5 – 1 % Е. Крезол 3 – 8 %

Правильна відповідь: Д (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 133 - 143.; Про затвердження інструкції по санітарно-протиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93

р. – С.17).

14.Підлога в аптечному залі аптеки ІІІ категорії покрита керамічною плиткою. Стіни на висоту 1,5 м пофарбовані олійною фарбою. Стеля і стіни вище панелей пофарбовані водоемульсійною фарбою. Якими засобами дезінфекції рекомендується здійснювати обробку даного приміщення аптеки?

А. Каустична сода 8 % В. Рідке мило 40 % С. Рідке мило 8 %

Д. Розчин хлорного вапна 1 % Е. Розчин хлорного вапна 5 %

Правильна відповідь: Д (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С.17).

15.При проведенні контролю за дотриманням санітарного режиму в аптеці встановлено, що вологе прибирання підлоги та обладнання в аптеці проводиться щоденно після закінчення кожної зміни, інвентар – маркований, використовується за призначенням, генеральне прибирання (санітарний день) аптеки проводиться 1 раз на квартал,

знезараження повітря в асептичному блоці відбувається у відсутності людей УФпроменями потужністю 3 Вт/м3, бактеріологічний контроль дотримання санітарного режиму в аптеці проводиться один раз на місяць. Корекція якого з показників сприятиме покращанню гігієнічних умов експлуатації аптеки?

А. Умови повсякденного прибирання приміщень В. Правила використання інвентаря С. Методика знезараження повітря

D. Строки проведення санітарного дня

Е. Строки проведення бактеріального контролю дотримання санітарного режиму

Правильна відповідь: Е (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 17).

16.У результаті комплексного обстеження санітарно-протиепідемічного режиму аптеки втановлено, що технологічний одяг і спеціальне взуття зберігаються в окремих шафах під бактерицидним опромінюванням, персонал аптеки за межі виробничих приміщень в технологічному одязі не виходить, кратність зміни одягу становить 2 рази на тиждень. Обробка рук персоналом аптеки проводиться до початку і в процесі роботи 3 рази за зміну, дезінфікуюча суміш для обробки рук змінюється кожні 10 днів. Який із санітарно-протиепідемічних заходів потребує корекції?

А. Строки зміни дезінфікуючих сумішей для рук В. Правила використання технологічного одягу С. Правила зберігання технологічного одягу Д. Терміни зміни технологічного одягу Е. Кратність миття та дезинфекції рук

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 8).

17.При санітарно-гігієнічному обстеженні аптеки встановлено, що у виробничих приміщеннях щоденно, 1 раз на зміну, проводиться вологе прибирання підлоги, 1 раз на тиждень вологою ганчіркою протирають стіни та двері, а 1 раз на місяць миють стелі та вікна, технологічний одяг міняється 1 раз на тиждень. Який з вищезгаданих показників санітарно-протиепідемічного режиму потребує корекції?

А. Спосіб прибирання підлоги В. Кратність прибирання стелі та вікон С. Кратність прибирання підлоги Д. Спосіб прибирання стін, стелі

Е. Кратність заміни технологічного одягу

Правильна відповідь: Е (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 8).

18.Генеральне прибирання асептичного блоку аптечної установи здійснюється 2 раз на тиждень у наступній послідовності: звільнення від устаткування приміщення та опромінення УФ-променями, миття дверей, стін від стелі до підлоги, дезінфікування

стаціонарного обладнання і, в останню чергу, підлогу, застосовуючи дезінфікуючий розчин з розрахунку 200 мл на 1 м2 площі. Що може знизити ефективність проведення заходів в даному випадку?

А. Порядок застосування УФ-опромінення В. Періодичність прибирання С. Звільнення приміщення від устаткування Д. Порядок миття приміщення

Е. Кількість використаного дезрозчину

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 12).

19.* В аптеці для приготування м’яких лікарських форм підготовлено посуд. Термін його зберігання не повинен перевищувати:

А. Однієї доби В. Двох діб С. П’яти діб

Д. Чотирьох діб Е. Трьох діб

Правильна відповідь: Е (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 15.).

20.* Під час контролю за дотриманням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму приміщень аптеки в повітрі асистентської виявлено: гемолітичні стафілококи – 110 мікробних тіл/м3, загальна кількість мікроорганізмів – 8000 мікробних тіл/м3. Вкажіть найбільш оптимальний спосіб оздоровлення повітряного середовища в цьому випадку:

А. Застосування УФ - променів В. Провітрювання приміщення С. Кондиціювання повітря Д. Рециркуляція повітря Е. Дезодорація повітря

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 167 - 171.).

21.* При виготовленні ліків в аптеках одним із джерел їх мікробного забруднення є руки персоналу. Виявлення яких мікроорганізмів у змивах рук свідчить про недотримання правил особистої гігієни ?

А. Грибів роду Кандіда

В. Сінної палички С. Синьогнійної палички D. Кишкової палички

Е. Гемолітичного стрептококу

Правильна відповідь: Д (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С.252 - 253.)

22.* З метою знезараження повітря виробничих приміщень аптека придбала бактерицидні неекрановані лампи. Якою мінімальною кількістю ламп на 1м3 буде забезпечуватись таке ефективне знезараження повітря ?

A.2 по 0,5 Вт на 1м3

B.4 по 0,5 Вт на 1 м3

C.6 по 0,5 Вт на 1м3

D.8 по 0,5 Вт на 1м3

E.10 по 0,5 Вт на 1м3

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 148 - 149.).

23.* У виробничих приміщеннях аптек регулярно здійснюється бактеріологічний контроль повітря. Які мікроорганізми враховують в якості санітарно-показових ?

A.Гемолитичні стрептококи і стафилококи

B.Кишкова палочка і протей

C.Синьогнійна паличка і клебсієла

D.Сарцини і тетракоки

E.Менінгококи і дифтероїди

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 146.).

24.* В аптеці для приготування ін’єкційного розчину глюкози подготовлено стерильний посуд. Термін його зберігання не повинен перевищувати:

A.2 години

B.12 годин

C.24 години

D.48 годин

E.72 години

Правильна відповідь: С (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 14.).

25.* Для контролю якості дезінфекції, яка проводиться в аптеці використовують бактеріологічний метод. Відсутність якого микроорганізму у змивах з об’єктів свідчить про ефективність проведеної дезінфекции?

A.Кишкової палички

B.Золотистого стафилококу

C.Синьогнійної палички

D.Гемолітичного стрептококу

E.Вульгарного протею

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 252 - 253.)

26.* Однією із вимог до особистої гігієни персоналу аптек является є обробка рук антисептиками. З цією метою використовують:

А. Дімексид В. Формалін С. Ектерицид Д. Фурацилін Е. Дегмін

Правильна відповідь: Е (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 25.).

27.* Асептична обладнана настінним бактерицидним опромінювачем, состоящим із 2-х неекранованих ламп БУВ-30. Об’єм приміщення 40 м3. Скільки бактерицидних ламп БУВ-30 необхідно додатково встановити в асептичній ?

А. 1 лампу В. 2 лампи С. 3 лампи Д. 4 лампи Е. 5 ламп

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 148 - 149.).

28.* При використанні бактерицидних ламп у приміщеннях аптек необхідно дотримуватися правил техніки безпеки. Вкажіть, який із нижче перелічених газів може накопичуватися у значних кількостях при тривалій роботі даних ламп:

А. Озон В. Хлор

С. Сірководень Д. Аміак Е. Аргон

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 251.)

29.* Прибирання приміщень аптек повинно здійснюватися із використанням дезінфікуючих засобів, необережне поводження з якими може призвести до небажаних наслідків. У разі попадання їх в очі необхідно провести промивання 2 % розчином:

А. Хлоргексидину біглюконату В. Калію перманганату С. Перекису водню Д. Натрію гідрокарбонату

Е. Метиленового синього

Правильна відповідь: Д (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 26.).

30.* Для оцінки якості проведення заключної дезінфекції в аптеках з використанням бактеріологічного методу було проведено посів змивів з інвентарю, лабораторного посуду, стін та одягу персоналу. Відсутність якого з наведених нижче мікроорганізмів свідчить про ефективність дезінфекційних заходів?

В. Стафілокок С. Стрептокок Д. Сальмонела Е. Протей

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 252 - 253.)

Правильна відповідь: А (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 140.).

31. В ході поточного нагляду за санітарним станом аптечного закладу лікарем СЕС проведено оцінку якості проведення дезінфекції з використанням хімічного методу. На основі яких показників необхідно зробити висновок про надійність дезінфекції?

А. Визначення активного хлору у вихідних препаратах та робочих розчинах, а також наявності хлору на продезінфікованих поверхнях

В. Визначення активного хлору у вихідних препаратах та робочих розчинах, а також відсутності кишкової палички на робочих поверхнях

С. Задовільний санітарний стан аптеки та наявність хлору на продезинфікованих поверхнях

Д. Оцінка спектру мікроорганізмів у змивах з інвентарю, лабораторного посуду та одягу персоналу

Е. Задовільний санітарний стан аптеки та відсутність стафілококового бацилоносіння серед працівників аптечного закладу

Правильна відповідь: А (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 140.).

32.Аптека закупила новий лабораторний посуд (пробірки, циліндри та колби). Назвіть спосіб обробки нового рецептурного скла, що дозволить використовувати його для приготування лікарських засобів .

А. Замочування в теплій воді протягом 2 годин, промивання теплою водою з милом та 2 % розчином соди та стерилізація

В. Замочування у холодній воді протягом 1 години та промивання теплою водою з милом

С. Замочування в теплій воді протягом 2 годин та промивання 1 % розчином хлораміну

Д. Прополіскування у гарячій воді та стерилізація у автоклаві Е. Замочування в теплій воді протягом 1 години, промивання теплою водою з милом та

обробка 1 % формаліном

Правильна відповідь: А (Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. - М.: Медицина, 1987. - С. 141.).

33.* Для знезараження повітря приміщень аптеки використовували відкриті бактерицидні випромінювачі (БВ). Кількість і потужність неекранованих бактерицидних ламп БУВ30 розраховувалося згідно існуючих санітарно-гігієнічних нормативів питомої потужності таким чином, щоб при прямому опроміненні на 1 м3 площі приміщення припадало не менше:

А. 2 Вт потужності БВ В. 3 Вт потужності БВ С. 5 Вт потужності БВ Д. 7 Вт потужності БВ Е. 10 Вт потужності БВ

Правильна відповідь: В (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 251.)

34.* Для знезараження повітря приміщень аптеки використовували закриті бактерицидні випромінювачі (БВ). Кількість і потужність екранованих бактерицидних ламп БУВ-30 розраховувалося згідно існуючих санітарно-гігієнічних нормативів питомої потужності таким чином, щоб при прямому опроміненні на 1 м2 площі приміщення припадало не менше:

А. 1 Вт потужності БУВ В. 2 Вт потужності БУВ С. 3 Вт потужності БУВ Д. 4 Вт потужності БУВ Е. 5 Вт потужності БУВ

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 149.).

35.* Санітарно-гігієнічний режим аптек під час епідемій гострих респіраторних вірусних інфекцій включає заходи, спрямовані на джерело збудника; заходи, спрямовані на розрив механізму передачі збудника та заходи, спрямовані на підвищення несприйнятливості організму до інфекцій. Які з перерахованих нижче не відносяться до заходів, спрямованих на розрив механізму передачі збудника:

А. Повітряний режим приміщень В. Дезінфекція і стерилізація повітря, інструментарію, матеріалів

С. Виявлення носіїв збудників інфекцій серед персоналу та їх санація Д. Дотримання санітарно-гігієнічного режиму приміщень Е. Гігієнічний режим персоналу і використання робочого спецодягу

Правильна відповідь: С (До заходів спрямованих на розрив механізму передачі збудника не відноситься виявлення носіїв збудників інфекцій серед персоналу та їх санація, оскільки ці заходи спрямовані на джерело інфекції.).

36.* Санітарно-гігієнічний режим аптек під час епідемій гострих респіраторних вірусних інфекцій включає заходи, спрямовані на джерело збудника; заходи, направлені на розрив механізму передачі збудника та заходи, спрямовані на підвищення несприйнятливості організму до інфекцій. Які з перерахованих нижче не відносяться до заходів, спрямованих на джерело інфекції:

А. Дезінфекція і стерилізація повітря, інструментарію, матеріалів В. Виявлення носіїв збудників інфекцій серед персоналу та їх санація

С. Виявлення хворих на інфекційні захворювання серед персоналу та їх лікування Д. Проведення періодичних медичних оглядів Е. Ізоляція хворих та носіїв збудників інфекційних захворювань

Правильна відповідь: А (До заходів спрямованих на джерело інфекції не відноситься дезінфекція і стерилізація повітря, інструментарію, матеріалів, оскільки ці заходи спрямовані на розрив механізму передачі збудника.).

37.* Одним з найбільш об’єктивних методів перевірки дотримання санітарного режиму в аптеці є бактеріологічний контроль. Він здійснює вибірково по мірі необхідності, але не рідше, ніж:

А. 2 рази в квартал В. 1 раз в місяць С. 1 раз в два місяці Д. 1 раз в півроку Е. 1 раз в рік

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 55.).

38.* Для генерального прибирання в аптеках проводиться санітарний день, коли здійснюється ретельне прибирання всіх приміщень невеликий косметичний ремонт і справлення виробничого устаткування. Укажіть частоту проведення в аптеках санітарного дня.

А. 1 раз в місяць В. 1 раз в 3 місяці С. 1 раз в 2 місяця Д. 1 раз в 4 місяця Е. 1 раз в 6 місяців

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 7.).

39.Під час санітарно-гігієнічного обстеження асептичного блоку аптеки встановлено, що санація повітря відбувається щоденно на протязі 1-2 годин до початку роботи, вологе прибирання блоку щоденне, генеральне прибирання проводиться раз на 10 днів. Вхід в асептичний блок сторонньому персоналу категорично заборонений. Чи знайдені порушення?

А. Невчасне проведення генерально прибирання В. Невчасне проведення вологого прибирання С. Неправильний режим проведення санації повітря

Д. Неправильна організація доступу персоналу до приміщень Е. Порушень немає

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 13.).

40.* У приміщенні аптеки проводиться дослідження бактеріальної обсіяності повітря приміщень. Наявність якої мікрофлори свідчить про грубі порушення санітарноепідеміологічного режиму?

А. Кишкова паличка В. Гемолітичний стрептокок

С. Гемолітичний стафілокок Д. Ціанобактерії Е. Архебактерії

Правильна відповідь: А (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 252 - 253.)

41.* Для забезпечення регулярної зміни санітарного одягу адмінстрація аптеки повинна забезпечити співробітників трьома халатами та ковпаками [або хустками], а також санітарним взуттям. Як часто проводиться зміна санітарного одягу?

А. Раз на тиждень В. Щоденно

С. Два рази на тиждень Д. Раз на 10 днів Е. Раз на два тижні

Правильна відповідь: С (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 8.).

42.* У приміщенні аптеки проводиться зберігання у скляних балонах дистильованої води. Яким є максимальний термін зберігання дистильованої води в асептичних умовах? А. 3 доби В. 1 доба С. 2 доби Д. 4 доби Е. 5 діб

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 10.).

43.* Під час генеральної уборки проводиться обробка предметів обстановки та обладнання дезінфікуючими розчинами, шляхом двократного протирання. Вкажіть концентрацію хлораміну Б, що використовується для цих цілей.

А. 0,5 % В. 1 %

С. 0,75 % Д. 3 % Е. 6 %

Правильна відповідь: В (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 18.).

44.*Для дезінфекції рук провізори-технологи використовують 0,5% розчин хлораміну Б. Укажіть експозицію дезінфекції А. 1 хвилина В. 2 хвилини С. 3 хвилини Д. 4 хвилини Е. 5 хвилин

Правильна відповідь: В (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 20.).

45 *Згідно з гігієнічними вимогами заміну технологічного одягу працівникам аптечних закладів потрібно проводити не рідше А. 1 разу на тиждень В. 2 разів на місяць С. 2 разів на тиждень Д. 1 разу на місяць Е. Кожної зміни

Правильна відповідь: С (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 8.).

46.*Торговельний зал аптеки потребує періодичної профілактичної дезінфекції. Розміри залу – площа 85 м2, висота 3.8 м. Панелі залу на висоту 1,7 м покриті масляною фарбою, підлога вистелена метлахською плиткою. Який дезінфекційний засіб слід застосувати з цією метою?

А. Розчин хлораміну 1-2 % В. Розчин хлорного вапна 3-5 % С. 0,5 % розчин сульфанолу Д. Каустичну соду 2-4 % Е. Карболову кислоту 3-8 %

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 18.).

47.*В аптечних приміщеннях проводиться профілактична дезінфекція. Відсутність якого мікроорганізму є показником якісно проведеної дезінфекції.

А. Негемолітичного стрептокока В. Золотистого стафілокока С. Ентерококаа Д. Дизентерійної палички

Е. Кишкової палички

Правильна відповідь: Е (Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. - М.:

Медицина, 1985. – С. 252 - 253.)

48.*Аптека закупила хлорамін, глутаральдегід (2,5 % розчин) гіпохлорид натрію. З якою метою будуть використані ці речовини?

А. Для дератизації В. Для дезинсекції С. Для стерилізації Д. Для дезінфекції Е. Для пастеризації

Правильна відповідь: Д (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 18.).

49.*У внутрішньо-лікарняній аптеці проводиться контроль систематичної поточної дезінфекції флаконів для ліків. Флакони замочуються у теплій воді на 2 години, промивається теплою водою з 2 % содовим розчином, ополіскуються і просушуються в сушильній шафі при температурі 80 0С протягом 60 хв і закорковуються. Як слід відкоригувати етапи дезінфекції в даному випадку?

А. Просушування при температурі 150-160 0С В. Замочування у теплій воді на 1 годину

С. Промивання теплою водою з 3 % содовим розчином Д. Промивання теплою водою з милом Е. Просушування 30 хвилин

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С. 34.).

50.*Генеральне прибирання асептичного блоку аптечної установи здійснюється 2 рази на тиждень у наступній послідовності: звільнення від устаткування приміщення та опромінення УФ-променями, миття дверей, стін від стелі до підлоги, дезінфікування стаціонарного обладнання і, в останню чергу, підлогу, застосовуючи дезінфікуючий розчин з розрахунку 200 мл на 1 м2 площі. Що може знизити ефективність проведення заходів в даному випадку?

А. Порядок застосування УФ-опромінення В. Періодичність прибирання С. Звільнення приміщення від устаткування Д. Порядок миття приміщення

Е. Кількість використаного дезрозчину

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 164.).

51.*Під час епідемічних спалахів збільшується ризик захворювання персоналу аптек на гострі респіраторні захворювання. З метою профілактики повітряно-крапельної інфекції в аптечних закладах поряд із використанням масок застосовують:

А. Скляні перегородки із вікном для передачи рецептів та ліків В. Імунізацію робітників рецептурного відділу С. Превентивне лікування антібіотиками Д. Робота в гумових рукавичках

Е. Видача робітникам аптеки аскорбінової кислоти

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 155.).

52.*Студент має прилади: лічильник Гейгера, лічильник Ебера, апарат Кротова, прилад Міщука, прилад Ебера. Який прилад він має використати для визначення бактеріальної обсіяності повітря приміщень аптечного закладу.

А. Апарат Кротова В. Лічильник Ебера С. Лічильник Гейгера Д. Прилад Міщука Е. Прилад Ебера

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 143.).

53.*Згідно санітарних вимог до утримання та прибирання приміщень аптек передбачений санітарний день, під час якого проводиться ретельне прибирання із використанням дезинфекційних розчинів, а при необхідності – поточний дрібний ремонт. Як часто має проводитися санітарний день?

А. Раз на тиждень В. Раз на два тижні С. Раз на місяць Д. Раз на два місяці Е. Щоквартально

Правильна відповідь: С (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С.7).

54.*Відходами виробничого процесу лікарняної аптеки є порожня тара від лікарських форм, сміття та інші тверді відходи. Яким чином видаляються тверді відходи аптек у лікарнях?

А. Закопуються на території лікарні В. Спалюються в спеціальних печах

С. Вивозяться на спеціально відведені місця на цвинтарях Д. Вивозяться на смітники твердих побутових відходів Е. Подрібнюються і скидаються в каналізацію

Правильна відповідь: Д (Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 651.).

55.*Необхідно провести санацію повітря асептичного блоку аптеки. Для цього звичайно застосовують А. Гамма-опромінення В. Вентиляцію С. Формалін

Д. УФ-опромінення Е. Хлорамін

Правильна відповідь: Д (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 163.).

56.*При санітарно –бактеріологічному контролі аптеки взяли до аналізу дистильовану воду, яка застосовувалась в аптеці для приготування ліків, окрім ін’єкційних розчинів і очних крапель. Укажіть, в якому випадку дистильована вода вважається як така, що відповідає нормам?

А. Мікробне число менш за 15 КУО (колонієутворюючих одиниць) в 1 см3, БГКП (бактерії групи кишкової палички) відсутні

В. Мікробне число 10 КУО/см3, БГКП виявляються в 500 см3 дослідженої води С. Мікробне число 100 КУО в 1 см3, БГКП не виявляються Д. Інші мікроби не виявляються, БГКП виявляються в 300 см3 води

Е. Мікробне число 50 КУО/см3, БГКП виявляються в 300 см3 води

Правильна відповідь: А (Мікробне число менш за 15 КУО (колонієутворюючих одиниць) в 1 см3, БГКП (бактерії групи кишкової палички) відсутні).

57.*У відповідності до діючої інструкції із санітарно-протиепідемічного режиму аптек з метою попередження стійкості мікроорганізмів до дезінфікуючих засобів необхідно: А. Дезінфікуючі засоби замінювати кожні 5-6 днів В. Регулярно використовувати один дезінфікуючий засіб

С. Регулярно використовувати не більше двох дезінфікуючих засобів Д. Дезінфікуючі засоби замінювати кожні 5-6 тижнів Е. Дезінфікуючі засоби замінювати кожні 5-6 років

Правильна відповідь: А (Про затвердження інструкції по санітарнопротиепідемічному режиму аптек. Наказ МОЗ України № 139 від 14.06.93 р. – С.7).

58.*Для оцінки чистоти повітря в приміщеннях аптеки використовують різні показники. Який показник використовують для оцінки мікробного забруднення повітря?

А. Кількість мікроорганізмів в 1 м3 повітря В. Кратність повітряобміну С. Швидкість руху повітря Д. Відносна вологість повітря Е. Температура повітря

Правильна відповідь: А (Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. :

Здоров’я, 2002. – С. 170.).

Інші розділи