Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДІМ ЯК КОСМОГОНІЧНИЙ КОНСТРУКТ.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.4 Завершення будівництва

По закінченні основних будівельних робіт на гребені даху ставили хрест, колоски збіжжя та букет квітів — це й була квітка. Досить часто відзначали й завершення якихось етапів будівництва. Так, після зведення стін і стелі майстер прибивав до сволока хрест і квіти. Господар у свою чергу прив’язував до сволока кожух (щоб у домі було тепло), скатертину (для чистоти й порядку), хустку з хлібом та сіллю (щоб у домі завжди був хліб-сіль). Хустка, хліб і сіль призначались у подарунок майстрові.

Обряд “квітки” зберігся й донині, оскільки його активно підтримують майстри, що зводять житло. Вивершення хати “квіткою” слугує своєрідним сигналом до того, що господареві слід розраховуватися з майстром, а господині — накривати стіл. Це яскравий приклад утрати обрядом своєї колишньої змістовності, його суто матеріального приземлення.

Слід зазначити такий прояв магічної дії, котра мала вберегти мешканців нової хати від усякого лиха, як ідея незавершеності. Закінчуючи будівництво, майстри обов’язково залишали непокритою частину даху над сіньми, вважаючи, що через цей отвір мусить вилетіти усе зло. Через декілька днів отвір все ж закривали. Крім того, після спорудження хати протягом року не можна було білити всю будівлю, а залишити хоча б невелику “латку” де-небудь, щоб не бачили сторонні люди.

Висновки

Отже, підсумовуючи проведений аналіз, можна зробити наступні узагальнюючі висновки. Сакральність простору житла (хати) в традиційній українській культурі визначається наступними чинниками:

  • сприйняттям самої структури хати, їжі і печі як способів своєрідного природного „причастя” до цілісності Всесвіту;

  • сприйняттям хатньої роботи як певного сакрального ритуалу або навіть певної життєвої аскетики;

  • сприйняттям хати як цілого в якості джерела релігійного виховання і духовного натхнення.

Джерела

  1. Обряди при будівництві оселі https://xutir-savky.livejournal.com/?skip=10&tag=народні%20звичаї

  2. Як наші предки будували хату? https://spadok.Org.Ua/narodna-arkhitektura/yak-nashi-predky-buduvaly-khatu

  3. Космогонічні міфи https://uk.wikipedia.org/wiki/Космогонічні_міфи

  4. Українська хата https://uk.wikipedia.org/wiki/Українська_хата#Сакральне_значення_хати

  5. Українська хата як священний простір https://spadok.Org.Ua/narodna-arkhitektura/ukrayinska-khata-yak-svyashchennyy-prostir

  6. Міф про створення світу в давньослов'янській міфології автор: O Matyukhina · http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rln5sEa6GYUJ:www.religio.org.ua/index.php/religio/article/download/235/233+&cd=10&hl=ru&ct=clnk&gl=ua&client=safari

  7. Поселення та житла українців символіка // Енциклопедичний словник символів культури України / За заг. ред. В. П. Коцура, О. І. Потапенка, В. В. Куйбіди. — 5-е вид. — Корсунь-Шевченківський: ФОП Гавришенко В. М., 2015. — С. 633—637. — 912 с.

  8. http://evolv.ho.ua/Slovjane/Site%20Slavjane/kultura/vera/jazycz02.html Космогонические мифы