Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой проект ТВО Зброжек С ТТ35.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
707.98 Кб
Скачать
  1. Транспортна характеристика вантажу

Чавун - сплав, що отримується з залізорудних матеріалів в доменних печах; основна маса переробляється в сталь. Нейтральний вантаж. Пред'являється до перевезення зазвичай в чушках різноманітної форми та розмірів (пакети). Вхід в закриті вантажні приміщення повинен бути обмежений через можливе зменшення вмісту кисню в трюмні повітрі. За погодженням з перевізником зазвичай пред'являється до перевезення навалом. Включений в список вантажів, перерахованих в Додатку С Кодексу ВС ІМО, 1994 г.

УПО - 0,3-0,4 м3 / т.

Питомий навантажувальний об’єм:

Uпит = 0,3 м3

Чавун випускають у вигляді чушок довжиною 60 см і масою 45 кг ; за погодженням із споживачем розміри і маса чушок можуть бути змінені, чушки без пережимів зазвичай випускають масою 18 кг з розмірами 450x90x55 мм . Чавун в чушках є досить крихким вантажем, тому для зменшення втрат від бою при навантаженні і забезпечення збереження підлоги вагона необхідно скидати чушки з висоти не більше 0,5 м. При вивантаженні чавуну з піввагона через люки гравітаційним способом окремі чушки розколюються (загальні втрати до 1,5%), які відлітають при цьому осколки створюють небезпеку для робітників, які перебувають в зоні розвантаження. Чушки чавуну є пакетоприданими вантажами, їх можна пакетованих без застосування піддонів. Стабільність пакета і можливість механізованого виконання вантажних операцій забезпечуються спеціальною формою чушки і обв'язкою дротом або стрічкою. Чавун в чушках зберігають на відкритих спланованих майданчиках або під навісом.

Зазвичай чавун зберігають та транспортують навалом. Цей спосіб є найдешевшим та найзручнішим. Саме тому в курсовому проекті ми і розглядаємо варіант перевезення чавуну у чушках навалом.

  1. Аналіз технології перевантажувального процесу

По залізничій дорозі насипні вантажі перевозять в спеціальних вагонах «хоперах», а також в критих універсальних вагонах і піввагонах зі спеціальними синтетичними плівками та іншими матеріалами. Морем перевозять частіше всього балкерами, але можна використовувати універсальні суховантажні суда , які не мають підпалубного простора.

Роботи по перевантаженню насипних вантажів можна виконувати машинами механічної дії та пневмотранспортом.

Спеціальні та універсальні вагони завантажують через верхні люки самопливом з бункерних пристроїв, куди вантаж подають конвеєрні лінії, пневмотранспорт та спеціальні системи. Таким же способом завантажують піввагони.

Чавун перевантажується за допомогою кранів, обладнаних спареними або строєними вантажопідйомними електромагнітами, багатощелепними грейферами (при великій ємності штабеля) і ковшами з чотирьохкрюковою підвіскою-самовідчепом для перекидання ковша у висячому положеннні. Перевантаження, за технологічною схемою піввагон-кран-трюм. З піввагона чавун вивантажується через відкриті люки в ковші, що встановлюються по одному під два суміжних люка. Що залишився в піввагоні чавун, що становить 15-20%, робочі скидають в ковші гаками або баграми. Навантажені ковші подаються краном, обладнаним чотирьохкрюковою підвіскою-самовідчепом, і вміст всипається в висячому положенні в просвіті люка. При значних підпалубних просторах доцільно використовувати захоплення-кантувач ковшів до автонавантажувача 4045. В цьому випадку навантажувач опускається в трюм. Ковші (нормальні) подаються в трюм і встановлюються на пайол. Автонавантажувач, обладнаний захопленням, під'їжджає до ковша, захоплює його, транспортує до перебиранні або борту і висипає чавун в відвал, повертаючи порожній ківш на просвіт люка, звідки кран забирає його і встановлює на причалі. По технологічною схемою піввагон-кран-трюм чавун перевантажується кранами , обладнаними електромагнітами. Зачистку піввагонів підгортанням залишків виробляє один робочий, обслуговуючий 2 або 3 вагони.

Рисунок 1. Механізований склад сипучих вантажів

Перевантаження за технологічною схемою склад-кран-трюм. Для перевантаження чавуну зі складу (штабеля великої місткості) використовується кран, обладнаний багатощелепним канатним грейфером місткістю 1,5 м3, одночасно зачерпує до 4 т. Що залишається шар чавуну висотою 150-200 мм підгортати за допомогою вантажопідйомних електромагнітів. Але в зв'язку з малою продуктивністю електромагнітів при підгортання часто застосовується також бульдозер ДТ-54, який, створюючи шар в 300-400 мм, дозволяє застосовувати багатощелепний грейфер.

Перевантаження за технологічною схемою склад-кран-машина-кран-трюм. За вказаною схемою чавун перевантажується з тилових складів, значно віддалених від причалу. Транспортується чавун до причалу в зону дії крана: автомашинами-самоскидами і бортовими, а також орендованими у залізниці піввагонами. Завантажуються транспортують кошти на тиловому складі краном, обладнаним електромагнітом. Доставлений чавун на причал автомашина-ми-самоскидами висипається в ковші, які потім краном з чотирьохкрюковою підвіскою-самовідчепом перевантажуються в трюм.