Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ Соколова А..docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
121.67 Кб
Скачать
  1. Особливості розташування, зовнішніх транспортних зв’язків та виробничої структури морського торговельного порту

    1. Морський торговельний порт Ізмаїл

Це один з найбільш сучасних і високомеханізованих портів на Дунаї. Завдяки своєму вигідному географічному положенню, він є європейськими воротами країни, важливою транспортним ланкою, що з’єднує країни Центральної і Північної Європи з країнами Чорного і Середземного морів. Порт Ізмаїл – великий транспортний вузел, в якому тісно переплітається робота морського, річкового, залізничного та автомобільного транспорту.

    1. Розміщення порту

Географічне положення порту визначається координатами: 45 градусів 20 хвилин північної широти і 28 градусів 51 хвилина східної довготи. До акваторії Ізмаїльського порту відноситься водний простір Кілійського гирла річки Дунай від 85 до 94 кілометру, рахуючи від лівого берега до умовної лінії державного кордону України, яка проходить по фарватеру річки. Порт Ізмаїл – великий транспортний вузел, в якому тісно переплітається робота морського, річкового, залізничного та автомобільного транспорту.

    1. Характеристика морського торговельного порту Ізмаїл

ДП “ІЗМ МТП” розвивається сьогодні як багатопрофільний торговий порт для перевантаження залізорудної сировини, вугілля, коксу, чорних і кольорових металів, паперу, целюлози, добрив, пілолісу, генеральних вантажів в мішках, ящиках, пакетах, біг-бегах тощо. Потужності порту на сьогоднішній день дозволяють переробляти до 8,5 млн. тонн вантажів на рік. Загальна територія порту становить 107,5 га, а площа ділянки 85-го кілометра складає 15,2 га. Ізмаїльський порт має в своєму розпорядженні 24 причали загальною довжиною 2618,6 м. Площа відкритих складів становить 201,1 тис. кв. м., критих – 19,7 тис. кв. м. Можливості причалів порту дозволяють приймати і ставити під вантажні операції судна з осадкою до 7 метрів, довжиною до 150 метрів, шириною до 30 метрів, дедвейтом до 6000 тонн.

Порт має великий парк перевантажувальної техніки і вантажозахоплювальних пристроїв: портальні крани вантажопідйомністю до 40 тонн, автонавантажувачі вантажопідйомністю до 25 тонн, плавкрани вантажопідйомністю до 16 тонн, що дозволяють якісно перевантажувати всю номенклатуру вантажів, запропоновану замовниками. Для здійснення допоміжних операцій в розпорядженні є тягачі, бульдозери, трактори та інша техніка. Порт Ізмаїл має власний портовий флот, до складу якого входять буксири-штовхачі, катери, плавкрани, несамохідні суховантажні баржі, бункеровщики, понтони, судна спецпризначення.

У складі ДП “ІЗМ МТП” три виробничо-перевантажувальних комплекси, кожен з яких має свої відмінні риси, як щодо портових потужностей, так і по відношенню до оброблюваних вантажів, а також флот портовий, морський вокзал, інші допоміжні виробництва.

1.4. Транспортні коридори

Через Ізмаїльський транспортний вузол проходять міжнародні транспортні коридори: перший – це VII (дунайський) Європейський транспортний коридор, загальною довжиною 2415 км, що сполучає Західну і Східну Європу через канал Рейн – Майн – Дунай, перетинає Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Румунію, Молдову, Україну. Вказаний коридор активно експлуатує ПАТ «Українське Дунайське пароплавство»; другий – це IX міжнародний транспортний коридор (сухопутний) – Хельсінкі – Санкт-Петербург – Москва – Київ – Кишинів – Бухарест – Александрополіс, третій – міжнародна автомагістраль Е-57: Ізмір (Туреччина) — Тульча (Румунія) — Ізмаїл — Одеса (Україна) — Ростов (Росія).