Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
61.42 Кб
Скачать

8. Досліджено труп чоловіка віком приблизно 35-30 років. Обставини смерті невідомі.

Зовнішнє дослідження: Труп рівномірно холодний. Трупне заклякання добре і рівномірно виражене. Трупні плями розповсюджені, синюшно-багрові, при натискуванні не змінюються. Ознаки гниття у вигляді брудно-зеленого забарвлення шкіри в здухвинних ділянках. Обличчясинюшне, одутле, з поодинокимисинімипідшкірнимиточковимикрововиливами. Сполучніоболонки очей з сіткоюрозширенихсудин і поодинокимиточковимикрововиливами. Рогівкипомутнілі.

Внутрішнєдослідження: М’якімозковіоболонкиповнокровні. Судиннісплетінняшлуночківмозкуповнокровні. На розрізі тканина мозку з кров’яними точками у великійкількості. Легеніповністювиповнюютьплевральніпорожнини. Вхід до гортані і стравоходувкритийнакладеннямибілувато-жовтоїкашицеподібноїмаси.

В просвітістравоходуневеликакількістьжовтуватоїкашиці з кислим запахом. В просвітітрахеї і бронхів велика кількістькашицеподібноїмаси, аналогічноїтій, щовиявлена в стравоході. Легенева плевра з множиннимиточковимикрововиливами.Легені з поверхнімаютьмармуровийвигляд, ділянкиздуттячергуються з ділянкамизападання. На розрізілегень з бронхіввидавлюєтьсябілувато-жовтамаса у виглядістовпчиків. В серці, переважно в лівомушлуночку, рідка кров. Зовнішняоболонкасерця з точковимикрововиливами. Внутрішніоргани (печінка, селезінка, нирки) повнокровні. Шлунокмістить до 200 мл кашицеподібноїбілувато-жовтоїмаси з кислим запахом та запахом алкоголю.

Результатилабораторнихдосліджень: В крові та сечівиявленоетиловий спирт в концентрації 2,8‰ та 1,3‰відповідно.

Судово-гістологічно: ознакигострогопорушеннякрововобігу. В просвітібронхів і альвеол – м’язові волокна, рослинніклітини, часточки жиру.

1)механічна асфіксія(аспірація блювотними масами)

2)більше 48 годин

3)сильне алкогольне сп’яніння

4)насильна, внаслідок аспірації блювотними масами

5)а)аспірація блювотними масами

17 Смерть настала внаслідок недостатності кровообігу через отруєння формаліном, про що свідчить наявність специфічного запаху, наявність різко ущільненої, фіксованої слизової оболонки порожнини рота, стравоходу, шлунка. Шлунок і верхні відділи тонкої кишки щільні у вигляді трубок.слизова оболонка за ходом травного тракту змінює колір від сіро-червоного до сіро-зеленого, добре виражена складчастість трвної трубки, місцями з чисельними тріщинами. Переповнення вн. Орг. Кров*ю, явища дистрофії і некрозу нирок. При судово токсикологічному дослідженні у шлунку і вн. Орг.. виявлено формальдегід.

  1. Смерть настала швидко, про що свідчить переповнення кровювн. Орг..( легені і головний мозок набряклі)

  2. Категорія – насильна серть, рід – нагла( раптова)

18

  1. смерть настала внаслідок отруєння фенолом, про що свідчить наявність запаху «карболки» у всіх внутрішніх органах, особливо від шлунка, наявність в порожнині рота, стравоході і шлунку дуже сухого. Твердого , білуватого струпу, який легко тріскається при згинанні. Шлунок зменшений і скорочений

  2. Смерть настала швидко, про що свідчить переповнення кровювн. Орг..( головний мозок набряклий з крапковими крововиливами, нирки збільшені, кіркова речовина їх потовщена, сіро-жовтого кольору, різко відмежована від темно-червоних пірамід

  3. Категорія – насильна серть, рід – нагла( раптова)

  4. ?

19

  1. Закрита черепно-мозкова травма: Лінійний перелом луски потиличної кістки з накопиченням крові під м*якою мозковою оболонкою в ділянці потиличних часток мозку і навкруги мозочка, дрібно вогнищеві точкові крововиливи темно-червоного кольору у стовбурі головного мозку, закрита травма хребта у верхньо-шийному відділі:наявність під передньою зв*язкою хребта темно-червоних крововиливів. Крововиливи біля основи серця, навколо воріт, в серповидній зв*язці печінки та кореня брижі тонкої кишки, закриті осколкові переломи велико і малогомілкових кісток на задній поверхні верхньої третини лівої гомілки, садна, поверхневі рани обличчя, рана в тім*яно потиличній ділянці У-подібної форми, з нерівними краями, що просякнуті кровю, розчавлені та відшаровані від підлеглих тканин

  2. Ушкодження на трупі виникли в результаті дії тупих. Твердих предметів, що діяли з великою силою і в сукупності характерні для одного з видів автомобільної травми – зіткнення людини з легковим автомобілем, що рухається. Ушкодження тіла, ймовірно, виникли в результаті послідовних етапів цього виду автомобільної травми:1 – удар виступаючими частинами легкового автомобіля ( синець на задній поверхні лівої гомілки на межі верхньої і середньої третину поєднанні з осколковими клиноподібними переломами лівої гомілки у тому ж місці можна розцінювати у якості бампер-перелому, закрита травма хребта у верхньо-шийному відділі як прояв хлистоподібного руху голови в момент первинного удару частинами автомобіля. 2 – падіння на автомобіль з ударом об частини автомобіля, що розташовані вище ( закрита черепно-мозкова травма з : Лінійний перелом луски потиличної кістки з накопиченням крові під м*якою мозковою оболонкою в ділянці потиличних часток мозку і навкруги мозочка, дрібно вогнищеві точкові крововиливи темно-червоного кольору у стовбурі головного мозку) 3 – падіння на тверде покриття дороги,( , рана в тім*яно потиличній ділянці У-подібної форми, з нерівними краями, що просякнуті кровю, розчавлені та відшаровані від підлеглих тканин)

4- тертя внаслідок сковзання по ньму ( садна облияя з численними паралельними контурами). Травма супроводжується значним струсом тіла, про що свідчать . Крововиливи біля основи серця, навколо воріт, в серповидній зв*язці печінки та кореня брижі тонкої кишки.

20

Наявність : . В тім'яно-потиличній ділянці голови справа припухлість і здирання шкіри на площі розмірами 8x6 см, в центрі якої рана щілиноподібної форми, з нерівними краями, зі сполучнотканинними перетинками в глибині. . Рана довжиною4,2 см, дно рани утворенокістковою тканиною. В м’яких тканинах, щооточують рану – просторийкрововилив. В лусковійчастиніпотиличноїкістки – поздовжнійлінійний перелом, щорозповсюджується на основу черепа переходить через решітчастукістку, тілоосновноїкістки і поступовозникає. Тверда мозковаоболонка напружена. М'якамозковаоболонкапросякнутакров'ю, особливо в ділянцімозочка. В шлуночкахмозку – рідка кров. . В м'яких тканинах правоїпередньоїполовини грудей просторийкрововилив. Виявленоповні переломи ІІ-VIІ правих ребер по передньо-пахвиннійлінії, переломи ІІІ і ІV ребер – по задньо-пахвиннійлінії. Відламки ребер через пошкодженупарієтальну плевру стирчать в плевральніпорожнини. На переднійповерхніверхньоїдоліправоїлегені два щілиноподібнихрозривиоточенікрововиливами. В правійплевральнійпорожнині 350 мл рідкоїкрові без згортків. В ділянціворітлегень, більше справа, просторікрововиливи, Наявність:

Одягу по зовнішніхповерхняхрясновкритогопідсохлиминашаруваннями пилу сірогокольору, більше по задніхповерхнях. На підошвахчеревиків, особливо на лівому, – слідів у виглядіповздовжніх (спереду назад) паралельнихподряпин можуть вказувати на відкидання, падіння, сковзання тіла по дорожньому покритті можуть вказувати на виникнення смерті від удару вантажною автомашиною, що рухаїться.

21

Наявність : : В лобній ділянці справа – зигзагоподібної форми рани, з розходженням країв ,що потоншені, з надривами, здерті на ширину до 1,5 см і відшаровані від кісток, що підлягають, На передній поверхні шиї (вище щитовидного хряща) в поперечному напрямку розташоване садно подовженої трикутної форми, . На спині на рівнівід VIII грудного до ІІ поперековогохребцівсадно неправильно-трикутноїформи, переломи остистихвідростків ХІ-ХІІ грудних та І-ІІ поперековиххребців, оточенікрововиливами. На обох стегнах та гомілках, переважно по передніхповерхнях, – численнісаднаневизначеної та довгастоїформине вкритікірочками, В правійплевральнійпорожнині до 1400 мл рідкоїкрові з червонимипухкимизгортками. По заднійповерхніправоїлегенірозривтканиниоточенийкрововиливом, На правійдоліпечінки три дугоподібнихпереривчастихнадриви,Наявність ушкоджень перпеважно у передньо–внутрішніх поверхнях - осколкові переломи обохключиць в їхсереднійчастині, перелом грудного відділу хребта на рівні VII хребця, з руйнуваннямйоготіла та порушеннямцілості спинного мозку. Вбачаються переломи VI, VII і ХІІ ребер справа по біляхребтовійлінії, перелом правого VII ребра в двохмісцях (по лопатковій і задньо-пахвиннійлініях), неповні переломи VI-VIII ребер справа по середньо-ключичнійлінії, вказують на

Мотоциклетну травма

22

Причина смерті внаслідок ударом вантажним автомобілем, що рухається , про що свідчать: . Груднакліткадещосплощена в передньо-задньомунапрямку, численніовальні та смуговиднісадна на переднійповерхні живота і в поперековійділянці, В черевнійпорожниніміститься 350 мл рідкоїкрові без згортків, розривлівого купола діафрагми, оточенийкрововиливами, через який в порожнинуплевривиходятьпетлітонкої кишки,розрив тканин IV лівогоміжребір'я, в проміжокміж IV і V і ребрами через розриввиступає петля тонкої кишки., Селезінкарозірвана на декількарізновеликихфрагментів, місцямирозчавлена, Лівалегеня в міждольовомупроміжку внизу маєрозрив, Виявлено переломи V-X лівих ребер справа в 2-3 місцях, VІІІ-ХІ ребер справа по пахвиннимлініям, розривисимфізу і обохклубово-крижовихсуглобовихзчленувань з розходженнямкісток на ширину. наявність На зовнішніхповерхняходягу (кофти та вельветового плаття) – численнихзабрудненьсіримґрунтом з піском, а такожчисленнихкров'яніплями. На зовнішнійповерхні головки лівого черевика на фонізабрудненнясіримґрунтомчисленніпаралельніслідисковзання. На лівійбоковійповерхнігрудноїклітки з переходом на лівупереднюповерхню живота – численні темно-червонісаднадовгастої та чотирикутноїформи, з підсохлим дном, щозападає, не вкритікірочками («пергаментніплями»), можуть вказувати на відкидання, падіння, сковзання тіла по дорожньому покритті можуть вказувати на виникнення смерті від удару вантажною автомашиною, що рухаїться.

23

Дитина народилась мертвонароджена , на що вказують такі ознаки:Легенірозташованівпродовж хребта, щільно-еластичні, темно-червоні. СклепіннядіафрагмидосягаютьрівняIVміжребер’я.негативні легенева і шлунково-кишкова проби( При зануреннілегень, їхчасток і шматочків у воду вони тонуть. Шлунок, тонка кишка при зануренні у воду тонуть.)дані гістологічного дослідження - При судово-гістологічномудослідженнішматочківлегеніввстановлено, щоміж-альвеолярніперетинкипотовщені, сполучнотканеві волокна у вигляді коротких, звивистихпучків, щорозташованіокремимискупченнями.

24

Дитина народилась живо народжена, на що вказують такі ознаки:позитивні плавальні легенева і шлунково-кишкова (Комплекс органів грудної клітки, легені, їх долі та частки при зануренні у воду плавають. При зануренні у воду комплекса шлунок-кишечник – він плаває в проксимальних відділах) При судово-гістологічному дослідженні шматочків легенів встановлено, що міжальвеолярні перетинки тонкі, еластичні волокна витягнуті у вигляді напівдуг або напівкілець, обмежуючи розправлені альвеоли.Легені виповнюють плевральні порожнини, об'ємні, злегка бугристі, пушисті на дотик, краї їх заокруглені. На розрізі тканина легеньстроката: червоніділянкипаренхімиперемежаютьсяз сірувато-синюшними.

Наявність повітря в шлунку і переважно в проксимальних відділах тонкої кишки вказує. Що смерть наступила приблизно 3 години назад.

На розрізі тканина легеньстроката: червоніділянкипаренхімиперемежаютьсяз сірувато-синюшними. Що може вказувати на швидку смерть

3. При судово-медичному обстеженні гр-на Б. виявлено відсутність великого пальця правої кисті. Відповідно його основі – кукса, що загоїлася. Рубець кукси лінійний, синюшний, у кінців білуватий. Інших ушкоджень не виявлено.

При судово-медичному обстеженні гр.-на Б виявлено відсутність великого пальця правої кисті з лінійним синюшним рубцем лінійної форми, що виникло більше 20 днів тому.Для встановлення ушкодження потрібні таблиці відсотків(орієнтовно середній ступінь важкості)

4. При обстеженні гр-на П. встановлено: на правій руці, відповідно передпліччю і кисті – гіпсова лонгета. Активні рухи в пальцях правої кисті збережені. Через канцелярію бюро слідчий надав рентгенограму на ім’я обстежуваного. На рентгенограмі вбачається порушення цілості правої променевої кістки в нижній третині з розходженням частин кістки, що роз’єдналася, на 0,3 см і зміщенням по вісі на 0,2 см без ознак консолідації.

Виявлено перелом правої променевої кіски в нижній третині із зміщенням, давність ушкодження до 7-10 днів,середній ступінь важкості.

5. При судово-медичному обстеженні в травматологічному відділенні лікарні гр-на Р. встановлено: Положення вимушене – лежить в ліжку на скелетному витягненні. На лівій гомілці і стопі суха циркулярна марлева пов’язка, після зняття якої на межі середньої та нижньої третин вбачається косо-продольно розташована рана довжиною 4 см, ушита трьома шовковими швами, з ознаками загоєння. На поданій слідчим рентгенограмі, що була зроблена в приймальному відділенні на момент госпіталізації, вбачається порушення цілості лівої великогомілкової кістки з розходженням частин кістки на 6 см, один з яких виступає за межі тіней від м’яких тканин.

Виявлено рану довжиною 4 см на межі середньої та нижньої третин гомілки, відкритий перелом лівої великогомілкової кіски із зміщенням та розходженням частин кіски, що виникло 2-5(?) днів тому, середній ступінь важкості(бо не описані загрозливі для життя стани).

6. При судово-медичному обстеженні гр-на О. встановлено відсутність у нього 2/3 язика. Вільний край кукси дугоподібний, випуклістю назовні, відповідає за кривизною дузі зубних рядів. Рубець на куксі язика синюшний, лінійно-хвилястої форми, розмірами 3,7х0,2 см. Обстежуваний намагається спілкуватися муканням або пише відповіді на папері.

Виявлено відсутність 2/3 язика, давність ушкодження встановити неможливо, тяжкі тілесні ушкодження.

7. При судово-медичному обстеженні гр-на В. встановлено: кукси обох стоп на рівні дистальних головок метатарзальних кісток. Рубці лінійні, синюшні. З наданої слідчим медичної документації видно, що гр-ну В. 10 днів тому було проведено часткову ампутацію стоп з приводу відмороження пальців ніг з послідуючим некрозом.

Виявлено відсутність обох стоп, давність ушкодження 10 днів, для встановлення ступеня важкості потрібні таблиці відсотків.

8. При судово-медичномуобстеженні у гр-на Б. виявлено: в лобно-тім’янійділянцізліва – рана у виглядівідрізкупрямоїлініїдовжиною 5,3 см, з нерівнимипросякнутимикров’ю краями. В глибині рани – тонкіперетинки. При рентгенограмі черепа виявленолінійний перелом лівоїтім’яноїкісткидовжиною 3 см. Стан хворого задовільній, неврологічнихрозладів не виявлено. При повторномуобстеженні: рана загоїласьпервиннимнатягненням, на восьмий день знятішви. Загальнийтермінстаціонарного і амбулаторноголікуваннясклав 24 дні.

Виявлено рану в ділянці лівої лобно-тім’яної ділянки та лінійний перелом лівої тім’яної кістки, давність ушкодження 24 дні, середній ступінь важкості.

9. Зіслів гр. К., йомубуло нанесено удар кулаком в ділянку правого вуха. Змедичноїдокументації: мавмісцерозривбарабанноїперетинки. В подальшомурозвинувсятравматичний отит, щопризвів до повноївтрати слуху на праве вухо. Об’єктивно: барабаннаперетинкарубцевозмінена, білувато-жовта.

Виявлено рубцево змінену барабанну перетинку та повну втрату слуху на праве вухо, тяжкі тілесні ушкодження.

10. При судово-медичномуобстеженні гр-на П., 19 років, виявлено: по зняттібинтовоїпов’язки в нижнійтретині правого передпліччя косо-продольно орієнтованеушкодженняшкіриверетеноподібноїформи, при краях, щорозійшлися. При зближеннікраївушкодженнянабуваєформипрямоїлінії, довжиною8 см. Розходженнякраївскладає0,9 см. Дно ушкодженняутвореном’якими тканинами – підшкірноюклітковиною, м’язами. Країушкодженнярівні, не здерті, кінцігострокутні, з надрізами-насічкамидовжиною по 0,6 см. Ушкодженняпомірно кровоточить, ознакизапалення не виражені.

Виявлена різіна рана, легкий ступінь тілесних ушкоджень.

11. При судово-медичному обстеженні гр-на В. за медичними документами, наданими слідством, встановлено, що 6 місяців тому він отримав важку черепно-мозкову травму. Наразі скаржиться на загальне недомагання, головний біль, часті депресії, напади нудоти та беззвітного страху, раптову втрату свідомості. Об'єктивно: в тім'яній ділянці справа щільний лінійний рубець довжиною 8x0,5 см зі слідами від семи хірургічних швів у виді парних точкових рубців. Експертом направлено лист слідчому з рекомендацією призначити судово-психіатричну експертизу. Через місяць проведено повторне судово-медичне обстеження гр-на В., з вивченням наданого слідчим акту судово-психіатричної експертизи, з висновку якого випливає, що у гр-на В. має місце «локалізована симптоматична епілепсія травматичного ґенезу з комплексними парціальними судомними нападами».

При судово-медичному обстеженні виявлено лінійний рубець і сім пар точкових рубців, що локалізуються в тім'яній ділянці справа, і виникли внаслідок оперативного втручання з приводу черепно-мозкової травми. За медичними документами, наданими слідством, встановлено, що ушкодження виникло 6 місяців тому. Ушкодження є незагрозливим для життя, що належить до тяжких тілесних, за кінцевим результатом (спричинило психічну хворобу («локалізована симптоматична епілепсія травматичного ґенезу з комплексними парціальними судомними нападами»)).

12. Вивчена медична документація щодо хлопця М., 12 років: при госпіталізації стан середньої тяжкості. Пульс 90/хв., задовільного наповнення. АТ 120/70 мм рт.ст. На правій боковій поверхні шиї рана, округлої форми, діаметром 0,5 см. По краях рани кільцеподібний обідок осаднення шириною 0,3 см і обідок забруднення шириною до 0,4 см. На лівій боковій поверхні шиї – друга рана, щілиноподібна, довжиною 0,4 см, без дефекту тканини. Рани помірно кровоточать. При оперативному втручанні: наскрізне поранення стравоходу, на правій боковій стінці ушкодження довжиною 0,5 см, на лівій 0,4 см. Ушкодження стравоходу і кожні підшкірні рани ушиті. Післяопераційний стан задовільний. Через 3 тижні виписаний на амбулаторне лікування.

Ушкодження на правій і лівій боковій поверхні шиї є раною, тобто механічним ушкодженням її на всю товщину. Ушкодження є вогнестрільним, кульовим, на що вказує його форма, наявність обідка забруднення і обідка осадження, інформації про давність настання ушкодження на момент судово-медичного дослідження немає. Ушкодження відноситься до тяжких тілесних, спричинене повним порушенням цілості стравоходу.

13. Гр-ну Г., 22 років, 31 березня були нанесені кілька ударів кулаком по обличчю. За медичною допомогою не звертався. При огляді його 2 квітня було виявлено, що правий верхній внутрішній різець відсутній. Ямка чітка, лійкоподібна, глибока, дно її синюшне. На верхній губі відповідно різцям садно невизначено форми, розмірами 1,5x0,7 см, покрите сірим нальотом.

Ушкодження на верхній губі відповідно різцям є садном, тобто механічним ушкодженням слизової оболонки, що виникло внаслідок удару тупим предметом (кулаком) і спричинило втрату правого верхнього внутрішнього різця. Ушкодження виникло 3 дні тому. За ступенем тяжкості дане ушкодження відноситься до легких.

14. Гр-ну Б., 38 років, 15 квітня нанесли удар кулаком та головою по обличчю. При огляді 19 квітня на підборідді зліва виявлений синець невизначеної форми, розмірами 3x1,2 см, жовто-зеленого кольору. На слизовій оболонці обох губ рота ― червоні крововиливи. На верхній шелепі відсутні праві 1,2,3 та 4 зуби. На місці відсутніх зубів ясна синюшні, ямки заповнені сірим нальотом.

Ушкодження є синцем, тобто механічним ушкодженням шкіри, що проявилось видимим просякненням шкіри підборіддя зліва і слизової оболонки губ кров’ю. Ушкодження виникло внаслідок удару тупим предметом 4 дні тому, про що свідчать колір синця – жовто-зелений і дані обставин справи. Ушкодження супроводжується втратою 4 зубів справа на верхній щелепі. За ступенем тяжкості дане ушкодження відноситься до легких.

15. Гр-ну Б., 19 років, 29 квітня ввечері були нанесені удари кулаками по обличчю. Після цього випадку 20 діб знаходився на стаціонарному лікуванні, а потім 6 діб ― на амбулаторному.

Згідно медичної картки хворого, при прийомі до лікарні 30 квітня скаржився на болі в ділянці нижньої щелепи, більше зліва, неможливість прикусу на зуби, обмеження відкривання рота. При огляді порожнини рота відмічалась патологічна рухливість нижньої щелепи справа з ділянці ікла, зліва ― між 7 та 8 зубами. Кісткові фрагменти зміщені мало, порушення прикусу незначне. На рентгенограмі нижньої щелепи відзначався двохсторонній перелом її (справа в ділянці ікла, зліва ― між 7 та 8 зубами) з незначним зміщенням уламків. Уламки були співставлені, накладена шина. Загоєння перебігало без ускладнень і 20 травня був виписаний із стаціонару.

При судово-медичному огляді 27 травня ніяких патологічних змін, крім незначного потовщення нижньої щелепи в місцях бувших переломів, не встановлене.

Ушкодження є переломом нижньої щелепи справа у ділянці ікла та зліва ― між 7 та 8 зубами, про що свідчить патологічна рухливість у цих ділянках та порушення цілісності кістки, яке відзначається на рентгенограмі. Пошкодження виникло внаслідок механічної дії тупого предмета на відповідні ділянки. Згідно даних, отриманих з медичної картки хворого, ушкодження було спричинене 28 днів тому. Дане ушкодження відноситься до ушкоджень середнього ступеню важкості, так як є переломом кістки, неускладненим розвитком небезпечного для життя стану зі строком загоєння понад 3 тижні. Для визначення ступеню втрати стійкої працездатності необхідно скористатися відповідними таблицями.

16. Гр-ка К. , 34 років, 12 серпня при перевертанні мотоцикла, на якому вона їхала з великою швидкістю, отримала тілесні ушкодження та була з місця пригоди доставлена в лікарню.

3 вересня по історії хвороби була проведена судово-медична експертиза для визначення ступеню тяжкості тілесних ушкоджень.

В історії хвороби вказано, що при прийомі стан хворої вкрай важкий. Свідомість відсутня. Рот дещо перекошений вправо за рахунок зміщення нижньої щелепи. Зліва в ділянці лоба рана з нерівними розміжченими краями, розмірами 0,5x1 см. Без свідомості потерпіла знаходилась п'ять діб. Потім стан її поступово покращився і через три тижні після травми уже був задовільним. При рентгенологічному дослідженні було встановлено перелом потиличної кістки справа та перелом нижньої щелепи в ділянці кута зліва із зміщенням уламків. Застосовувалось шинування дротяною шиною із зачіпними петлями після репозиції уламків. Знаходилась на стаціонарному лікуванні 30 днів.

Ушкодження є поєднаною травмою тіла: перелом потиличної кістки справа, перелом нижньої щелепи в ділянці кута зліва із зміщенням уламків, рана з нерівними розміжченими краями зліва в ділянці лоба. Ушкодження виникло внаслідок механічної дії тупого предмета. Ушкодження відноситься до тяжких тілесних, небезпечних для життя (перелом склепіння і основи черепа).

17. Гр-на Н., 30 років, 15 березня о 18 год. один раз головою ударили по обличчю. За медичною допомогою не звертався. Під час огляду його 18 березня скарг не пред'являв. Об'єктивно: на підборідді зліва розташоване невизначеної форми садно, розмірами 3x1 см, покрите бурою кірочкою, яка знаходиться вище рівня навколишньої шкіри. На нижній губі зліва фіолетово-пурпурового кольору крововилив, який переходить на слизову оболонку, де є щілиноподібний надрив довжиною 0,5 см, покритий білим нальотом. В ділянці жувальних поверхонь лівого нижнього зовнішнього та верхнього правого внутрішнього різців є невеликі дефекти емалі, поверхня яких нерівна, світло-сірого кольору. Перкусія вказаних зубів безболісна. Всі інші зуби міцні.

Стоматолог, який консультував потерпілого відзначив, що "наявні у нього крайові дефекти емалі травматичного походження і могли утворитися 15 березня, інших змін зубів не виявлено".

Ушкодження на підборідді зліва є садном, тобто механічним ушкодженням епітеліального шару шкіри, що виникло внаслідок удару тупим предметом і супроводжується крововиливом на нижній губі зліва та крайовими дефектами емалі жувальних поверхонь лівого нижнього зовнішнього та верхнього правого внутрішнього різців . Ушкодження виникло 3 дні тому, про що свідчить ступінь загоєння садна (покрите бурою кірочкою, яка знаходиться вище рівня навколишньої шкіри). За ступенем тяжкості дане ушкодження відноситься до легких.

18. Гр-ну Н., 42 років, 3 листопада приблизно о 18 годині був завданий удар металевим прутом по зубах. Медична допомога була надана в районній поліклініці по місцю проживання. При огляді 5 листопада скаржився на болі в ділянці верхніх передніх зубів, неможливість відкушування їжі.

Об'єктивно: обидві губи набряклі, більше нижня, яка дещо відвисає. На ній справа є невизначеної форми садне, розмірами 1,8x1,5 см, покрите кірочкою розташованою нижче рівня неушкодженої шкіри. На слизовій оболонці губ розлитий, синюшного кольору крововилив та надриви, покриті білим нальотом. Коронки обох верхніх правих різців, верхнього правого ікла та верхнього лівого внутрішнього різця відсутні, ясна в ділянці їх синюшна, місцями розміжчена, густо покрита кров'яними згустками.

При рентгенологічному дослідженні встановлено, що переломи травмованих зубів утворились на рівні шийок.

Потерпілий перебував на амбулаторному лікуванні 8днів. В зв'язку з розвитком травматичного периодонтиту коренів травмованих зубів, залишки зубів були видалені. Рекомендоване протезування

19. Гр-н Р., 37 років, у якого був перелом верхівок коренів двох зубів без зміщення, звернувся до амбулаторії на третій день після травми. При огляді скаржився на рухливість ушкоджених зубів, болі в ділянці їх, які посилюються під час жування. При огляді на слизовій оболонці нижньої губи виявлено червоний розлитий крововилив. Нижні центральні різці були рухомі. Стоматолог, який консультував потерпілого з урахуванням даних рентгенографії встановив перелом верхівок коренів нижніх центральних різців без зміщення. Була накладена фіксуюча дротяна шина. При повторному огляді на 11 день після травми, коли шина була уже знята, потерпілий скарг не пред'являв, зуби укріпились та нормально функціонували.

Відповідь:1.Характер ушкодження. Перелом верхівок коренів двох зубів без зміщення (нижні центральні різці). Крововилив на слизовій оболонці нижньої губи.

2.Походження ушкодження. Походження обставинами справи не встановлено, але можна припустити, щовластивості ушкодження (перелом верхівок коренів двох зубів без зміщення (нижні центральні різці). Крововилив на слизовій оболонці нижньої губи) свідчать про те, що воно заподіяне тупим предметом.

3.Давність виникнення ушкодження. Дані огляду співпадають з обставинами справи, з яких відомо, що ушкодження було заподіяне за 3 дні до обстеження.

4.Чи необхідні для встановлення ступеня тяжкості тілесного ушкодження таблиці відсотків стійкої втрати працездатності? Ні.

5.Якщо можливо без таблиці відсотків стійкої втрати працездатності – встановити ступінь тяжкості тілесного ушкодження З ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ КРИТЕРІЮ. Ушкодження відноситься до легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоровя тривалість понад 6 днів, але не більше ніж 3 тижні.

20. Гр-на Г., 46 років, 2травня кулаками били по обличчю. За медичною допомогою не звертався. Під час огляду 8 травня пред'явив скарги на болі і рухливість правого третього зуба на нижній щелепі, котрий служить опірним для зубного протезу, який знімається.

При огляді встановлено: повіки правого ока набряклі, синьо-червоного кольору. На пігментній каймі нижньої губи справа розташоване невизначеної форми садно, розмірами 1x1 см, покрите щільною буровато-червоною кірочкою. На слизовій оболонці губи в цій ділянці розлитийчервонийкрововилив. Праве нижнє ікло при доторкуванні хитається, болісне. Ясна в ділянці цього зуба синюшні. Всі інші зуби на нижній щелепі відсутні, ямки на їх місці зарослі, краї ясен заокруглені. На більшість зубів верхньої шелепи надягнуті коронки із білого металу.

Консультант-стоматолог відмітив, що в зв'язку з частковим вивихом опірного зуба користуватися протезом протипоказано до укріплення зуба.

Повторно оглянутий 13 травня. Скарг не пред'являв, почав користуватися зубним протезов, щознімається. Рухомість правого нижнього ікла з межах фізіологічної.

Відповідь: 1.Характер ушкодження. Синець в ділянці повіки правого ока. Садно пігментної кайми нижньої губи справа, розмірами 1х1 см. Крововилив слизової оболонки губи справа. Ушкодження правого нижнього ікла.

2.Походження ушкодження. Механічна травма внаслідок побоїв.

3.Давність виникнення ушкодження. Дані огляду співпадають з обставинами справи, з яких відомо, що ушкодження було заподіяне за 6 днів до обстеження.

4.Чи необхідні для встановлення ступеня тяжкості тілесного ушкодження таблиці відсотків стійкої втрати працездатності? Ні.

5.Якщо можливо без таблиці відсотків стійкої втрати працездатності – встановити ступінь тяжкості тілесного ушкодження З ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ КРИТЕРІЮ. Ушкодження відноситься до легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я тривалість понад 6 днів, але не більше ніж 3 тижні.

21. Гр-н І., 30 років, в ніч з 7 на 8 квітня отримав удар тарілкою по обличчю. За медичною допомогою не звертався. При огляді 10 квітня скаржився на болі в ділянці правих верхніх різців та їх рухливість. Об'єктивно: на верхній губі справа невизначеної форми садно, розмірами 0,7x1 см. Відповідно йому на слизовій оболонці губи червоний обмежений крововилив. Обидва праві верхні різці хитаються, при доторкуванні болісні. Ясна в ділянці їх синюшні. Шийки зубів оголені.

Потерпілий був направлений на консультацію до стоматолога, який відмітив, що у нього частковий травматичний вивих правих верхніх різців (рентгенологічно ― розширення периодонтальної щілини) на фоні пародонтозу І ступеню.

Повторно був оглянутий 20квітня. Скарг не пред'являв, праві верхні різці повністю укріпились.

Відповідь: 1. Характер ушкодження. Ушкодження правих верхніх різців. Садно в ділянці верхньої губи справа, розмірами 0,7х1 см. Крововилив слизової оболонки верхньої губи справа.

2.Походження ушкодження. Механічна травма внаслідок удару.

3.Давність виникнення ушкодження. Дані огляду співпадають з обставинами справи, з яких відомо, що ушкодження було заподіяне за 2 дні до обстеження.

4.Чи необхідні для встановлення ступеня тяжкості тілесного ушкодження таблиці відсотків стійкої втрати працездатності? Ні.

5.Якщо можливо без таблиці відсотків стійкої втрати працездатності – встановити ступінь тяжкості тілесного ушкодження З ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ КРИТЕРІЮ. Ушкодження відноситься до легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я тривалість понад 6 днів, але не більше ніж 3 тижні.

22. Гр-на К., 49 років, 22жовтня кулаками били по обличчю. За медичною допомогою не звертався. При огляді 28 жовтня скаржився на рухливість нижніх передніх зубів.

При огляді встановлено: на верхній губі зліва розташовані два садна невизначеної форми розмірами 0,3х0,4 см та 0,5x0,6 см, вкриті щільними бурими кірочками. На слизовій оболонці нижньої губи розлитий синюшний крововилив. Обидва нижні праві та центральний лівий різці хитаються, ясна в цій ділянці синюшні. Інші зуби міцні.

Як вказував стоматолог, який консультував потерпілого шинувати ушкоджені зуби через сприятливий перебіг процесу загоювання недоцільно.

Повторним оглядом 3 листопада виявлено, що зуби, які були травмовані, укріпились і потерпілий ними вільно користується.

Відповідь: 1. Характер ушкодження.Садна на верхній губі зліварозмірами 0,3х0,4 см та 0,5x0,6 см. Крововилив на слизовій оболонці нижньої губи. Ушкодження обох нижніх правих та центрального лівог різців. 2.Походження ушкодження. Механічна травма внаслідок побоїв.

3.Давність виникнення ушкодження. Дані огляду співпадають з обставинами справи, з яких відомо, що ушкодження було заподіяне за 6 днів до обстеження.

4.Чи необхідні для встановленняступенятяжкостітілесногоушкодженнятаблицівідсотківстійкоївтратипрацездатності?Ні.

5.Якщо можливо без таблицівідсотківстійкоївтратипрацездатності – встановитиступіньтяжкостітілесногоушкодження З ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ КРИТЕРІЮ.Ушкодженнявідноситься до легких тілеснихушкоджень, щоспричиниликороткочаснийрозладздоров’ятривалістьпонад 6 днів, але не більшеніж 3 тижні.

23. Гр-на С., 28 років, 28 лютого кілька разів кулаком ударили по обличчю. За медичною допомогою не звертався. Під час огляду 29 лютого скаржився на відсутність першого різця на верхній шелепі справа, болі в ділянці ясен на його місці.

Об'єктивно: на слизовій оболонці губ, більше справа, розлитий червоний крововилив та надриви, покриті білим нальотом. Перший різець на верхній шелепі справа відсутній, ясна навколо синюшні, розпушені. Ямка на місці відсутнього зуба глибока, з ній видно згортки крові, інші зуби міцні. Праве око оточене синьо-ліловим синяком, розмірами при закритому оці 5x4 см.

Відповідь: 1. Характер ушкодження. Вибиття першого різця на верхній щелепі. Крововилив та надриви на слизовій оболонці губ (більше справа).Синець в ділянці правої повіки, розмірами 5х4 см.

2.Походження ушкодження. Механічна травма внаслідок побоїв.

3.Давність виникнення ушкодження. Дані огляду співпадають з обставинами справи, з яких відомо, що ушкодження було заподіяне за 1 день до обстеження.

4.Чи необхідні для встановлення ступеня тяжкості тілесного ушкодження таблиці відсотків стійкої втрати працездатності? Ні.

5.Якщо можливо без таблиці відсотків стійкої втрати працездатності – встановити ступінь тяжкості тілесного ушкодження З ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ КРИТЕРІЮ. Ушкодження відноситься до легких тілесних ушкоджень, що мають незначні скороминущі наслідки.

24. Гр-на О. , 55 років, 18лютого якимось твердим предметом ударили по обличчю та два рази― по волосяній частині голови. За медичною допомогою не звертався. При огляді 20лютого скаржився на головні болі, в ділянці ясен нижньої щелепи спереду.

Оглядом встановлено: на нижній губі розташовані три садна, невизначеної форми, розмірами від 0,5x0,5 см до 0,5х1 см, покриті червоно-бурими щільними кірочками. На слизовій оболонці нижньої губи розлитий синюшно-червоний крововилив та розриви, покриті білуватим нальотом. Обидва різці справа та один зліва на нижній шелепі відсутні, ясна на їх місці синюшні, ямки повністю заповнені червоними згортками крові, інші зуби не ушкоджені.

Стоматолог, до якого потерпілий був направлений на консультацію вказав, що має місце повний травматичний вивих трьох нижніх різців. Після загоювання екстракційних ран показане протезування.

Відповідь: 1. Характер ушкодження. :Садна на нижній губі розмірами від 0,5x0,5 см до 0,5х1 см. Крововилив та розриви на слизовійоболонцінижньоїгуби.Повнийтравматичнийвивихтрьохнижніхрізців.

2.Походження ушкодження. Механічна травма внаслідокпобоїв.

3.Давність виникненняушкодження.Даніоглядуспівпадають з обставинамисправи, з якихвідомо, щоушкодженнябулозаподіяне за 2 дні до обстеження.

4.Чи необхідні для встановленняступенятяжкостітілесногоушкодженнятаблицівідсотківстійкоївтратипрацездатності? Ні.

5.Якщо можливо без таблицівідсотківстійкоївтратипрацездатності – встановитиступіньтяжкостітілесногоушкодження З ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ КРИТЕРІЮ.Ушкодженнявідноситься до легких тілеснихушкоджень, щомаютьнезначніскороминущінаслідки.

25. Гр-ну Н., 55 років, 19 травня приблизно о 19 годині нанесли удари по обличчю. За медичною допомогою не звертався.

Під час огляду 20 травня Н. скаржився на болі в ділянці передніх зубів.

Об'єктивно: на правій половині обличчя знаходиться вісім саден невизначеної та смугастої форми, розмірами від 0,2x1,5 см до 1x1,5 см, покриті кірочками засохлої крові. На слизовій оболонці нижньої губи розлитий червоний крововилив. Правий внутрішній нижній різець відсутній, ямка на його місці заповнена згортком крові. Правий зовнішній та лівий внутрішній нижні різці хитаються, при доторкуванні болючі. Ясна в ділянці вказаних зубів синюшні.

Згідно висновку стоматолога та даних рентгенологічного дослідження у Н. мав місце повний травматичний вивих правого внутрішнього нижнього різця та частковий вивих правого зовнішнього і лівого внутрішнього нижніх різців. При повторному огляді потерпілого 29 травня встановлено, що ямка на місці відсутнього зуба, підданого травматичній екстракції, глибока, в ній видні рожеві грануляції. Правий зовнішній та лівий внутрішній нижні різці укріпилися.

Відповідь: 1. Характер ушкодження. Повний травматичний вивих правого внутрішнього нижнього різця та частковий вивих правого зовнішнього і лівого внутрішнього нижніх різців. Множинні садна в ділянці правої половини обличчя. Крововилив на слизовій оболонці нижньої губи.

2.Походження ушкодження. Механічна травма внаслідок побоїв.

3.Давність виникнення ушкодження. Дані огляду співпадають з обставинами справи, з яких відомо, що ушкодження було заподіяне за 1 день до обстеження.

4.Чи необхідні для встановлення ступеня тяжкості тілесного ушкодження таблиці відсотків стійкої втрати працездатності? Ні.

5.Якщо можливо без таблиці відсотків стійкої втрати працездатності – встановити ступінь тяжкості тілесного ушкодження З ОБОВ’ЯЗКОВИМ ЗАЗНАЧЕННЯМ КРИТЕРІЮ. Ушкодження відноситься до легких тілесних ушкоджень, що мають незначні скороминущі наслідки.

Ушкодження: переломи обох верхніх правих різців, верхнього правого ікла та верхнього лівого внутрішнього різця на рівні шийок; садно на нижній губі справа. Ушкодження виникло внаслідок механічної дії тупого предмета. Ступінь загоєння садна (покрите кірочкою, розташованою нижче рівня неушкодженої шкіри) свідчить про те, що ушкодження виникло 12-24 години тому. Ступінь важкості???

26. Гр-н О., 21 листопада отримав удар металевим прутом по обличчю. Після цього був доставлений до лікарні, де знаходився на стаціонарному лікуванні 10 днів. Після виписки ще шість днів знаходився на лікарняному листку.

Під час огляду 17 грудня скаржився на відсутність зубів на нижній щелепі, через що не може жувати на правий бік.

Із наданої медичної карти стаціонарного хворого відомо, що при прийомі до лікарні була виявлена асиметрія; обличчя за рахунок різкого набряку верхньої губи та правої скулової ділянки. На верхній губі справа розміжчена рана розмірами 1x1,5 см. Праві нижні 1,2,3 та лівий 1-й нижній зуби відсутні, на їх місці є залишки коренів. Ясна набряклі, болісні. Праві верхні 2,3 та 4 зуби рухливі, болючі при перкусії. Ясна в ділянці цих зубів гіперемовані. На рентгенограмі нижньої шелепи відмічається відсутність коронок чотирьох передніх зубів. 29 листопада було проведено видалення коренів, підданих перелому зубів. Загоєння екстракційних ран проходило без ускладнень.

При огляді гр-на О. було встановлено: на верхній губі справа, переходячи на пігментну кайму, знаходиться синюшно-рожевий, дещо втягнутий, смугастий рубець розмірами 0,3x1,5 см. М'які тканини навколо нього дещо ущільнені при обмацуванні. Нижні праві різці та ікло, а також лівий внутрішній різець відсутні. Ямки на їх місці глибокі, порожні, в глибині їх видно рожеві грануляції. Інші зуби, в тому числі і 2,3,4 праві верхні, міцні.

При огляді потерпілого виявлено ознаки загоювання рани, яка була нанесена попередньо (близько місяця тому) за допомогою тупого предмета з циліндричною поверхнею (металевий прут); внаслідок дії останнього виявлено відсутність нижніх правих різців, правого нижнього ікла та лівого нижнього різця (проведена екстракція коренів 29.11). Дані тілесні ушкодження відносяться до легких відносно живих осіб (втрата 4-х зубів становить 10% втрату працездатності, що відноситься до легких тілесних ушкоджень). Виявлений рубець на тілі обстежуваного (верхня губа справа) відноситься до виправних тілесних ушкоджень. (з часом спостерігатиметься значне зменшення вираженості вказаних змін).

27. Хворий M., 29 років, 20 квітня, під час тренування зубами вдарився об стойку. В цей же день звернувся до стоматологічної поклініки із скаргами на болі в ділянці верхніх лівих зубів. При дослідженні виявлено: по ріжучому краю верхнього лівого внутрішнього різця є часткові дефекти коронки, краї яких гострі, поверхня ― світло-сірого кольору. Верхній лівий зовнішній різець рухливий, болючий, ясна в ділянці його почервонілі. На слизовій оболонці верхньої губи зліва видно поверхові ушкодження, місцями покриті білуватим нальотом. Діагноз: частковий травматичний вивих верхнього лівого зовнішнього різця. Крайовий дефект коронки верхнього лівого внутрішнього різця.

Проведена препаровкагострих країв дефектів ушкодженого зуба. Дана порада.

При відвідуванні хворим поліклініки 26 квітня скарг не пред'являв. Верхній лівий зовнішній різець укріпився.

Вказані ушкодження відносяться до легких, так як втрата загальної працездатності у відсотках при вивиху зуба не визначається. (або втрата загальної працездатності становить менше 10%) і дані ушкодження супроводжуються розладом здоров’я терміном 6 днів. Характер ушкодження ??

28. Гр-ці С., 34 років, п'яний співмешканець відкусив частину язика. У той же день вона була доставлена до лікарні з раною культі язика, яка кровоточила. Загальний стан задовільний. Пульс 80 уд. за 1 хв., задовільного наповнення та напруги, AT 120/80 мм рт.ст. Рана ушита. Через 10 днів виписана додому. При огляді потерпілої на 25 день після травми відзначено: кінець культі язика дугоподібної форми з м'яким рожево-синюшним рубцем. Мова значно порушена, окремі слова зовсім не зрозумілі, хвора надає перевагу спілкуванню у письмовій формі.

Дана травма відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеня відносно живих осіб, так як за підрахунком втрати загальної працездатності вона становить 15% ?? або важка – як відсутність язика ( мовлення) – так як деякі слова потерпілої не є зрозумілими для оточуючих і відмічається порушення мовлення. Укушена рана передньої третини язика.

29. Гр-н К., 40 років, отримав ушкодження при затриманні правопорушника. При судово-медичному огляді виявлено: в лобній ділянці справа ― садно неправильно-чотирикутної форми, розмірами 3x4 см. Дно садна щільне, червонуватого кольору, з кірочкою розташованою на одному рівні з навколишньою шкірою. На зовнішній поверхні правого плеча ― синець неправильно-овальної форми, синьо-багряного кольору, розмірами 5x6 см.

ушкодження в лобній ділянці справа – садно, відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб, з давністю виникнення – 12-24 години. Ушкодження на зовнішній поверхні правого плеча – синець, відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб, з давністю виникнення 12- 16 год.

30. Гр-ці К., 30 років, хлюпнули в обличчя концентрованою сірчаною кислотою. Знаходилась на лікуванні 34 дні, після чого у доброму стані виписана на роботу. При огляді судово-медичним експертом через 2 місяці після травми виявлено: на правій щоці ― рубець неправильно-овальної форми, розмірами 6x8 см, червоного кольору, що вистоїть над поверхнею шкіри на 0,2-0,3 см, спаяний з підлягаючими тканинами. На судовому засіданні ушкодження визначене таким, що спотворює обличчя.

Ушкодження, яке визначили як спотворююче обличчя, виникло внаслідок дії хімічної речовини, а саме – концентрованої сірчаної кислоти. Дане ушкодження є невиправним (з часом не буде спостерігатись зменшення вираженості вказаних змін), тому для його усунення необхідним є проведення косметичної операції.

31. З письмового відношення слідчого відомо, що «02.05.2007 р. гр-н Яковенко С.П. побив гр-наПетрова А.І., завдаючи ударів металевим предметом по спині. 3.05.2007 р. проведений судовий медичний огляд Петрова Анатолія Івановича, 1963 р. народження. Із слів обстежуваного, 02.05.2007 р., близько 14 год.йомуметалевим предметом завдали удару в ділянку спини, потім ногами завдали декілька ударів по різних ділянках тіла. По медичну допомогу не звертався. На момент огляду скаржиться на біль в місцях ударів.

Дані огляду: На повіках правого ока синець невизначеної форми, розмірами при закритому оці 4x5,5 см, фіолетово-пурпурового кольору. На лівій щоці садно довгастої форми розмірами 0,3x1 см, вкрите скориночкою, що розташована на рівні неушкодженої шкіри. Аналогічне садно на спинці носа справа розмірами 1x0,4 см і на шиї зліва розмірами 2,5x0,9 см. Інших ушкоджень не виявлено.

При огляді потерпілого виявлено: синець на правому оці, з давністю виникнення 16-24 год., який відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб; садно на лівій щоці, з давністю виникнення 16-24 год., яке відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб; садно на спинці носа справа, з давністю виникнення 16-24 год., яке відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб; садно на шиї зліва з давністю виникнення 16-24 год., яке відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб.

32. Обставини справи: Зі слів обстежуваного відомо, що 27.11.2006 р. біля 14 год. 15 хв. гр-н Яків Д.Г. металевим предметом наніс удар в ділянку спини, потім ― ногами кілька ударів по різним ділянкам тіла. За медичноюдопомогою не звертався. Пред’являєскарги на біль в місцяхударів.

Даніобстеження: На повіках правого ока синецьневизначеноїформи, розмірами 4х5,5 см, фіолетово-пурпурового кольору. На лівійщоці є садно, довгастоїформи, розмірами 0,3х1 см, вкритекірочкою, щопіднята над рівнемнеушкодженоїшкіри. Аналогічнесадно є на спинці носа праворуч, розмірами 1х0,4 см. На шиїзліварозмірами 2,5х5 см аналогічнесадно. Іншихушкодженьнемає.

При огляді потерпілого виявлено: синець на правому оці, з давністю виникнення 20-27 год., який відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб; садно на лівій щоці, з давністю виникнення 20-27 год., яке відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб; садно на спинці носа справа, з давністю виникнення 16-24 год., яке відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб; садно на шиї зліва з давністю виникнення 16-24 год., яке відноситься до легких тілесних ушкоджень відносно живих осіб.