Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГЗ МЗЗО Гаврилюк О.Д.ТТ35.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2023
Размер:
459.94 Кб
Скачать
  1. Аналіз зовнішньоторговельних операцій з заданим вантажем

    1. Умови зберігання та транспортування заданого вантажу

Чай – продукт, що отримується (зазвичай зав'ялюванням, скручуванням, ферментацією та сушінням) з листя і стебел деяких культивованих, вічнозелених рослин сімейства чайних, на якому заварюється напій тієї ж назви. Використовується також у медицині. Містить кофеїн (1,5-3,5%), ефірну олію, дубильні речовини (чайний танін), вітаміни В, С та ін.

Розрізняють чай байховий (розсипний) та пресований (цегляний, плитковий). Залежно від способу обробки (в основному ­– від часу ферментації) листи одержують чорний чай (найпоширеніший), а також зелений чай (кок-чай), жовтий і червоний чай (оолонг).

Гігроскопічний, здатний сприймати вологу з навколишнього середовища при підвищеній вологості, при цьому пліснявіє, погіршує якість та товарний вигляд; при низькій відносній вологості кришиться і також погіршує товарний вигляд. Боїться зволоження і тим більше підмочки. Має специфічний запах, сприйнятливий до сторонніх запахів. Схильний до діяльності мікроорганізмів, активність яких зростає з підвищенням температури та відносної вологості. Пилоємний. Може бути вражений шкідниками. Потребує незначної вентиляції.

Граничний вміст вологи для байхового чаю 7,5-9% в залежності від сорту; для плиткового, цегляного, фруктового та ін. – не більше 12%. Граничний термін зберігання – зазвичай 8 місяців. Оптимальні умови зберігання: відносна вологість – 65-69%, температура – ​​не лімітується. Вантаж потребує карантинного контролю.

Умови зберігання, транспортування, маркування та пакування:

Чай чорний байховий листовий фасований для зберігання має бути розфасований у напівтверду упаковку масою нетто 100 г.

Напівтверде упакування (далі - коробка) повинна складатися із:

    • внутрішньої частини - з підпергаменту за ГОСТ 1760 або іншого герметичного пакета із багатошарових комбінованих матеріалів, який складається із поліпропілену, поліетилену і алюмінію вітчизняного чи іноземного виробництва, дозволеного до використання центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я України;

    • зовнішньої коробки з картону „хром ерзац” масою 230-240 г за площею 1м2 за ГОСТ 7933, або згідно з іншою нормативною документацією, з послідовним їх пакуванням в поліпропіленову плівку вітчизняного або іноземного виробництва, дозволеним до використання центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я України.

Споживче пакування чаю повинне бути герметично заклеєне або запаяне, і забезпечувати збереження продукції протягом усього терміну зберігання.

Чай чорний байховий листовий фасований, призначений для зберігання, пакують у ящики із гофрокартону згідно з ГОСТ 13511. У ящики повинні бути вкладені пакети-укладки із поліетилентерефталатної плівки за ГОСТ 24234. Ящики мають бути сухими, чистими, без сторонніх запахів. Стики клапанів картонних ящиків із чаєм мають бути склеєні клейовою стрічкою на паперовій основі за ГОСТ 18251 або поліетиленовою стрічкою з липким шаром. Чай пред'являється до морського перевезення:

  • у паперових мішках (4-5 шарів крафт-паперу, зазвичай з поліетиленовим вкладишем), УПО - 2,8-3,2 м3/т;

  • у фанерних ящиках, вистелених зсередини фольгою чи пергаментом, УПО – 2,5-3,5 м3/т;

  • у картонних ящиках (зазвичай попередньо розфасований у споживчу упаковку), УПО – 2,7-3,5 м3/т;

  • у картонних ящиках (плитковий), УПО – 1,4-1,7 м3/т.

Чим щільніша і менш проникна тара та упаковка, тим менш рельєфно виражені властивості чаю. Іноді чай (особливо розчинний) пред'являється до морської перевезення в герметично закупорених банках (жерсть, останніми роками – пластмаса), покладених у ящики (картон).

Чай грузинський тара: ящики (фанера), УПО - 2,9-3,2 м3/т.

Чай зелена тара: ящики (фанера), УПО - 3,2-3,6 м3/т.

Чай плиткова тара: ящики (фанера, картон), УПО - 1,31,5 м3/т.

Чай, Китай тара: ящики (фанера, картон), УПО – 2,8-3,1 м3/т.

Чай, розчинна тара: герметично закупорені банки (жерсть, скло, пластмаса) масою 100-200 г, упаковані в ящики (картон). УПО – 2,5-3,2 м3/т.

Чай, Цейлон (Шрі-Лаїка) тара: ящики (фанера, картон), УПО - 2,8-3,0 м3/т.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]