Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культивування дріжджів у виробництві етанолу. Конструкція ректифікаційної колони. Фізичні процеси, що реалізуються у ректифікаційній колоні.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.02.2024
Размер:
563.01 Кб
Скачать

5.3 Переваги та недоліки колони

Переваги ректифікаційних колон:

1. Висока ефективність розділення: Колони забезпечують ефективне розділення компонентів суміші за рахунок повторних процесів конденсації та випаровування, що дозволяє отримувати продукти з вищою чистотою.

2. Гнучкість у виробництві: Ректифікаційні колони можуть бути використані для розділення різних типів рідких сумішей з різними властивостями, що робить їх універсальними устаткуваннями для виробництва різноманітних продуктів.

3. Економія енергії: Деякі моделі колон можуть бути оптимізовані для зменшення енерговитрат шляхом використання теплових обмінників або інших технологічних підходів.

Недоліки ректифікаційних колон:

1. Великі розміри та складність конструкції: Колони можуть мати значні габарити і бути складними у монтажі та обслуговуванні, що потребує великих витрат на обладнання та простір для їх розміщення.

2. Високі витрати на утримання: Проведення операційного контролю, обслуговування та ремонт колон може вимагати значних фінансових витрат.

3. Обмеження у діапазоні робочих умов: Деякі типи ректифікаційних колон можуть мати обмеження у тискових та температурних умовах, що може обмежувати їхнє використання для певних процесів.

Висновки

Під час виконання даної реферативної роботи було досліджено технологію культивування дріжджів з цілю отримання етилового спирту. Визначені морфологічні ознаки бактерій Saccharomyces cerevisiae, а також особливості вихідного продукту – етилового спирту.

Визначена актуальність даного виробництва на теренах України та у світовій промисловій сфері хімічної промисловості.

Була вивчена апаратурна схема типового виробництва етилу, а також фізичні процеси що відбуваються ректифікаційній колоні під час проходження готової речовини.

Розглянуті конструкційні особливості, типи даного устаткування і алгоритм розрахунку даного обладнання.

Автор роботы Мáртышев Олег 24.02.24

Список літератури

1 Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т. П. Пирог, Л. Р. Решетняк, В. М. Поводзинський, Н. М. Грегірчак. - Вінниця : "Нова книга", 2007. - 464 с.

2 Мікробіологія харчових виробництв: навч. посіб. / Т. П. Пирог, Л. Р. Решетняк, В. М. Поводзинський, Н. М. Грегірчак. - Вінниця : "Нова книга", 2007. - 464 с. Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Основи

проектування» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі

спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» Гуляєв В.М. 2019 р. 71ст

3 Мікробіологія /за ред. Філімонової Н.І. Харків, 2019. 676 с

4 Оборудование микробиологических производств К. А., Голгер Л. И., Балашов, В. Е.- М.: Агропромиздат, 1987.- 398 с.

5 Ружинська, Л.І. Проектування реакторів біотехнологічних та фармацевтичних виробництв. Навч. посібник / Укладачі: Л.І. Ружинська, І А Буртна, В.М.Поводзинський, В.Ю. Шибецький – К.: НТУУ «КПІ», 2014 – 130 с.

6 Бібліотека фахової літератури "Процеси і апарати мікробіологічної промисловості" Сидоров Ю.І., Влязло Р.Й., Новіков В.П. 2005 cт 239

7 Оборудование спиртовых заводов Пишпром. Колосков В.П. Яровенко В.Л. Ставником В.Н. 1975-291

8 Апаратурні схеми фармацевтичних та біотехнологічних виробництв. Порядок складання та вимоги до оформлення. Посібник. Електронне видання/ Укладачі: Л.І. Ружинська, В.М.Поводзинський, В.Ю. Шибецький, І.А. Буртна. – К.: НТУУ «КПІ», 2012. – 140 с.

9. Загальний курс фізики : навч. посібник у 3-х т. — Київ : Техніка, Кучерук І. М., Горбачук І. Т., Луцик П. П. 2006.

10 Основні процеси та апарати хімічної технології: Посібник з проектування/Р. З. Борисов, У. П. Бриков, Ю. І. Дитнерський та інших. Під ред. Ю. І. Дитнерського, 2-ге вид., перероб. та доповн. М.: Хімія, 1991. – 496 с.

11 Біотехнологія. Словник-термінів ред. Капрельянца Л.В. Харків 2021 248ст

12 Технологія спирту/ В.О. Маринченко, В.А. Домарецький, П.Л. Шиян та ін.; Під ред. проф. В.О. Маринченка. – Вінниця: ”Поділля – 2000”, 2003. – 496 с.

Автор роботы Мáртышев Олег 24.02.24

29