Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23-35 Організація та проведення медичної експертизи продовольства в умовах можливого зараження радіоактивними.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
74.24 Кб
Скачать

29. Зміст санітарного нагляду в осередку надзвичайних ситуацій

З перших годин після катастрофи проводиться здійснення контролю санітарної та епідеміологічної обстановки в осередку (районі) надзвичайної ситуації, організація експертизи харчової сировини, продуктів харчування, питної води, навколишнього середовища на зараженість радіоактивними речовинами (РР), сильнодіючими отруйними речовинами (СДОР), патогенними мікроорганізмами тощо закладами санітарно-епідеміологічної служби та інших відомств. У подальшому таке лабораторне визначення наявності домішок проводиться регулярно.

Важливе значення має санітарний нагляд за розміщенням військ/ліквідаторів (населення) під час виникнення надзвичайних ситуацій, контроль за підтриманням гігієнічних норм та правил, контроль за виконанням техніки безпеки, вивчення особливостей умов військової праці та відпочинку різних військових спеціаластів, гігієнічне виховання.

Підсистема нагляду за санітарно-епідеміологічним станом складається з центральної, територіальних та відомчих ланок на центральному, територіальному, місцевому та об'єктивному рівнях.

Медичні заходи при надзвичайних ситуаціях розподіляються на:

загальномедичні

лікувально-профілактичні

протиепідемічні

гігієнічні.

Лікувально-профілактичні - щоденний нагляд за здоров’ям особового складу, медичний огляд, направлення у профілакторій, пансіонати, будинки відпочинку та санаторії, облік та нагляд за тими, хто перехворіли, лікарсько-педагогічний контроль за фізичним вихованням.

Загальномедичні - контроль за виконанням пропозицій, зроблених представниками санітарно-епідеміологічних закладів, розробка конкретних профілактичних заходів.

Протиепідемічні заходи спрямовані на боротьбу з поширенням інфекційних захворювань.

Гігієнічні - контроль за підтриманням гігієнічних норм та правил, контроль за виконанням техніки безпеки, вивчення особливостей умов військової праці та відпочинку різних військових спеціаластів, гігієнічне виховання.

Таким чином вони включають основні питання попереджувального та поточного санітарного нагляду.

30. Міжнародні та національні формування по ліквідації та медичному забезпеченню наслідків надзвичайних ситуацій

Міжнародні організаційні структури по ліквідації та медичному забезпеченню наслідків катастроф:

Генеральна Асамблея ООН в 1971 році прийняла рішення створити в Женеві БЮРО КООРДИНАТОРА ООН по наданню допомоги на випадок стихійних катастроф. У складі Виконавчого Комітету ВООЗ створено СЕКТОР ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я в надзвичайних ситуаціях і оперативна група по стихійним та ін. лихоліттям.

В 1975 році в Женеві створена МІЖНАРОДНА СПІЛКА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ.Створені МІЖНАРОДНИЙ КОМІТЕТ І ЛІГА ТОВАРИСТВ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА І ЧЕРВОНОГО ПІВМІСЯЦЯ, які об’єднують національні товариства 149 країн.

1986 р в республіці Сан-Маріно створено ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ЦЕНТР ПО МЕДИЦИНІ КАТАСТРОФ. В Лондоні створено МІЖНАРОДНИЙ ІНСТИТУТ КАТАСТРОФ, видається журнал«Катастрофи».

В 1994р урядами 12 країн СНГ (крім прибалтів) підписана угода про створення «Корпусу сил СНГ для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру».

Національні формування медицини катастроф:

В 1990 р ще урядом СРСР прийнята постанова «Про створення в країні служби екстренної медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях» під керівництвом Міністерства охорони здоров’я. Створено територіальні і центральні галузеві аварійно- рятувальні служби. В Україні створено Державна служба надзвичайних ситуацій. В їх складі створені Центральні і Регіональні медичні формування швидкого реагування для надання допомоги потерпілим в катастрофах.

Для ліквідації наслідків катастроф залучаються військові формування, у тому числі підрозділи медичної служби військ

У наші дні військово-медичні служби багатьох країн світу мають спеціальні формування для надання екстренної медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях.

В Україні в наш час існує 4 групи формувань для участі в ліквідації наслідків катастроф:

корпус рятівників,

медичні формування і установи Міністерства охорони здоров’я,

медичні формування Міністерства надзвичайних ситуацій,

формування медичної служби Збройних Сил України.