Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-18_Bundzilo Хронічний гнійний середній отит.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
45.07 Кб
Скачать

17. Лабіринтит. Етіологія , Патогенез, форми, симптоматика, лікування.

Лабіринтит – запалення внутрішнього вуха.

Лабіринтит може викликати будь-яка флора: як патогенна, так і сапрофітна.

За джерелом походження розрізняють лабіринтит:

1.       Тимпаногенний  - як ускладнення гострого і хронічного гнійних середніх отитів;

2.       Менінгогенний – виникає як ускладнення менінгіту.

3.       Гематогенний – (паротит, скарлатина, кір, тиф тощо).

4.       Травматичний – при переломах основи черепа

Обмежений лабіринтит – характеризується утворенням фістули (отвору) переважно у горизонтальному півколовому каналі. Причиною фістули частіше є хронічний гнійний епітимпаніт з холестеатомою, яка руйнує кісткову капсулу лабіринта.    нерегулярні напади головокружінь, зниження слуху за змішаним типом, позитивний фістульний симптом

 Дифузний серозний лабіринтит – розлите катаральне запалення лабіринта. Внаслідок запального процесу судини ендосту розширюються і плазма крові з форменими елементами проникають у перілімфатичний простір: головокружіння різного ступен, нудота, блювання,   нестійкістю та хиткість ходи, порушення координації;  шум у вухах.

При проведенні камертональних дослідів та аудіометрії виявляють різке зниження слуху (іноді навіть глухоту), що вказує на ураження спірального органа завитка. 

Дифузний гнійний лабіринтит – гнійне запалення лабіринту:тяжкий загальний стан хворого;

 нудота, блювання;  різке порушення рівноваги тіла, що примушує зайняти горизонтальне положення спонтанний ністагм; повна глухота на уражене вухо ·         виражений шум у вусі; 

Ускладнення

1. Повна глухота на уражене вухо.

2. Поширення інфекції на оболонки мозку з розвитком внутрішньочерепних ускладнень.

 Лікування

При будь-яких вестибулярних розладах хворого негайно направляють у ЛОР-відділення. Лікування може бути ефективним на початку захворювання, коли функція лабіринту ще не втрачена.

При лабіринтиті, що виник як раннє ускладнення гострого середнього отиту в доперфоративному періоді, виконують парацентез барабанної перетинки, призначають великі дози антибіотиків, сульфаніламіди, десенсибілізуючі, глюкокортикоїди, сечогінні засоби.

Якщо лабіринтит виник у пізніх стадіях гострого середнього отиту, то застосовують оперативне втручання – мастоїдотомію з розкриттям антруму та всіх уражених кісткових комірок, що межують з лабіринтом.

При хронічному гнійному середньому отиті з ураженням кістки (епітимпаніті) показано хірургічне розкриття первинного вогнища у вусі з ретельним пошуком ділянки фістули в ділянці півколових каналів та на медіальній стінці барабанної порожнини. При обмеженому лабіринтиті після елімінації гнійного вогнища виконують пластику фістули аутокістковим фрагментом та фасціальним трансплантатом.

При лабіринтогенних абсцесах мозочка та при некротичних формах лабіринтів з утворенням секвестрів виконують  лабіринтотомію. Лабіринт при цьому розкривають через задню черепну ямку або через промонторіум.

Профілактика

Своєчасне лікування гострих та хронічних середніх отитів.