Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Тема 10

МОДЕЛЬ ЧИСТОЇ МОНОПОЛІЇ: ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ ТА ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА.

Методичні поради

У попередніх темах ми наголошували, що вибираючи масштаби виробництва, виробники керуються мотивом максимізації прибутку. Вирішальним фактором прибутку є динаміка доходу, а вона багато в чому залежить від ринкової ситуації і насамперед від переважного типу конкуренції. Виділяючи різні моделі ринку враховують найважливіші ознаки: кількість фірм-продавців на ринку; тип продукту, що пропонується для продажу; можливості контролю за цінами з боку продавців; умови вступу у галузь додаткових виробників та виходу з неї; метод конкуренції, який переважає на цьому ринку.

Початкову модель для аналізу ринкової поведінки фірм визначає досконала конкуренція. Але на практиці ця, скоріше абстрактна модель реалізується досить рідко. Причиною такого положення є елементи монополізму в поведінці фірм на ринку. А якщо на ринку існують продавці або покупці, які здатні впливати на ринкову ціну, то така конкуренція вже набуває форми недосконалої конкуренції. В залежності від степені контролю над цінами виділяють різні форми недосконалої конкуренції, однією з яких є монополія.

Дослідження цієї проблеми є надзвичайно важливим розділом мікроекономіки. Хоча чиста монополія і не зустрічається часто (як і чиста конкуренція), проте в тих ситуація, коли один продавець контролює 90, 80 або 70 відсотків всього продажу, або навіть дещо менше, велика фірма має практично майже таку саму силу, як при чистій монополії. Тому аналіз поведінки монополіста допоможе зрозуміти нам поведінку продавців на таких ринкових структурах, як монополістична конкуренція і олігополія (див. наступні теми).

Вивчення матеріалу доцільно розпочати з розгляду причин монополії. Найважливіші причини існування монополії (тобто відсутності конкуренції):

  • володіння єдиним джерелом деякого природного багатства і повний контроль над ним;

  • патентний захист винаходів;

  • недоцільність запровадження в деякій галузі конкуренції;

  • великі вигоди внаслідок ефекту масштабу і добре організовану мережу поставників і покупців, що створює величезні перешкоди для тих, хто хотів би конкурувати на цьому ринку;

  • агресивна (а часто і незаконна) поведінка монополіста. Будучи великим і впливовим, він має змогу збиваючи ціни або перекриваючи доступ до сировини чи транспорту, розорити нову фірму.

Отже, ми повинні пам’ятати, що в умовах чистої монополії фірма виробник повністю контролює виробництво і ринок; за своїм розсудом встановлює ціну на свій товар (а основою для диктату цін є бар’єри для входу в галузь). Все це накладає досить суттєвий відбиток на модель прийняття виробником рішення про обсяги виробництва, що максимізують його прибутки.

Щоб визначити, як впливає монополізм на поведінку фірми, потрібно в першу чергу зупинитися на теорії монопольного попиту. Оскільки фірма-монополіст є єдиним виробником даної продукції, то попит на її продукцію буде співпадати з ринковим попитом. Отже, крива попиту на випуск продукції фірми-монополіста буде співпадати з кривою ринкового попиту.

Розкриваючи особливості поведінки фірми-монополіста потрібно враховувати її залежність не тільки від споживацького попиту і граничного доходу, але й від втрат виробництва.

Якщо ринкові умови несприятливі, то фірма монополіст, так як і фірма в умовах досконалої конкуренції може бути не в стані отримати прибуток в межах короткострокового часового інтервалу. Зверніть увагу, що при описанні короткострокового і довгострокового інтервалів змінюється тільки інтерпретація кривих.

Узагальнюючи поведінку моделі фірми-монополіста на короткостроковому і довгостроковому часових інтервалах, потрібно звернути увагу і на цінову дискримінацію фірм, що володіють монопольною владою.

Аналізуючи основні особливості функціонування фірм, що володіють монопольною владою, не можна не враховувати їх впливу на ефективність розподілу і використання ресурсів. Потрібно виділити щонайменше три форми подібного впливу.

Пам’ятаючи важливу відмінність між абсолютно конкурентною фірмою та фірмою, що має монопольну владу (для конкурентної фірми ціна дорівнює граничним витратам, а для фірми-монополіста ціна буде перевищувати граничні витрати), ми будемо визначати монопольну владу, досліджуючи надлишок, на який ціна, що максимізує прибуток перевищує граничні витрати. Такий спосіб вимірювання запропонував А.Лернер.

Є ряд питань теми, які потребують поглибленого самостійного вивчення. В першу чергу до них можна віднеси:

  • перешкоди для входження фірм в галузь як чинник монополізації виробництва;

  • ефект масового виробництва і чиста монополія;

  • формування монопольного попиту в умовах відсутності державного регулювання монополією;

  • максимізація валового продукту і мінімізація валових збитків в умовах чистої монополії в перехідних мікроекономічних системах і в Україні;

  • чистий монополістичний сектор в перехідних мікроекономічних системах і в Україні.

Матеріал для опрацювання цих питань можна знайти у таких літературних джерелах:

  1. Пиндайк Р., Рубинфельд Д. Микроэкономика.-М.: Экономика, Дело, 1992.-Гл.10-12.

  2. Долан Э.Дж., Линдсей Д.Е. Рынок: микроэкономическая модель.-С.-Пб.1992.-Гл.8,9.

  3. Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика. – М.: Дело ЛТД, 1993.-Гл.11,12.

Вступ

В даній темі ми зупинимося на таких найважливіших питаннях:

  • основні риси недосконалої конкуренції;

  • основні умови виникнення монополії і її види;

  • перешкоди для входження в галузь;

  • поняття природних і чистих монополій;

  • чинники, що визначають обсяги виробництва чистого монополіста;

  • формування монопольного попиту в умовах відсутності державного регулювання монополією;

  • залежність між обсягами продажу і рівнем цін в умовах чистої монополії;

  • умови максимізації прибутку або мінімізації збитків фірми монополіста на короткостроковому часовому інтервалі;

  • механізм максимізації прибутку фірми монополіста на довгостроковому часовому інтервалі.

В першу чергу, ми проаналізуємо відмінність монопольного ринку від ринку досконалої конкуренції, адже ці відмінності впливають на поведінку фірм і на розподіл ресурсів та визначимо причину виникнення монополій.

Потім ми покажемо, яким чином монополії вибирають обсяг випуску, що дозволяє їм максимізувати прибуток (як в короткостроковому, так і в довгостроковому періодах).

План

  1. Чиста монополія і її характерні риси.

    1. Поняття та основні ознаки чистої монополії.

    2. Основні види монополій.

    3. Чистий монополістичний сектор в Україні

  2. Попит на продукт монополіста.

    1. Крива попиту чистого монополіста.

    2. Формування граничного продукту чистого монополіста.

    3. Наслідки спадної кривої попиту.

  3. Максимізація прибутку монопольними фірмами в короткостроковому періоді.

    1. Правило MR=MC.

    2. Мінімізація збитків чистого монополіста.

    3. Вимірювання монопольної влади.

  4. Максимізація прибутку монопольними фірмами в довгостроковому періоді.

    1. Рівноважне становище монополіста в довгостроковому періоді.

    2. Помилки в уявленні про цінову політику монополіста.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]