Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
13.05.2020
Размер:
7.37 Mб
Скачать

22.Постінфарктна кіста головного мозку

Внаслідок ішемічного інфаркту головного мозку – утворюється вогнище розм*якшення,через 48 – 72 год формується зона демаркаційного запалення, після чого відбувається резорбція некротичних мас і утворюється кіста.

Кіста головного мозку – це доброякісний об*ємний утвір,який представляє собою кулясту порожнину заповнену рідиною.

В залежності від розташування кісти поділяють на арахноідальну та внутрішньомозкову. Якщо кіста досягає значних розмірів, то розгортається характерна клінічна картина, зумовлена місцем локалізації, здавлюванням тканин та порушенням відтоку церебральної рідини.

Основні методи діагностики – МРТ і КТ.

23. Хвороба реклінгаузена

Етіологія-1.перв гіперпаратиреоїдизм, через аденому пара щитовидних залоз аба гіперплазією клітин залози 2. втор гіперпаратиреоїдизм при ХНН. Метастази раку в кістки

Патогенез-підвищений синтез паратгормону-)мобілізація Р та Са з кісток-)гіперкальціємія, де мінералізація скелету-)активізація остеобластів-) розсмоктування кістки, фіброостеоклазія, гігінтоклітинні пухлини(остеобластокластоми)+ нефрокальциноз, нефролітіаз-)ХНН

Макро-деформація кісток кінцівок, хребта. Ребер, вони стають м*якими, легко ріжуться ножем, множинні пухлино подібні утворення- жовті ділянки черг з темно-червоними та бурими, поодинокі кісти.

Мікро-осередки лакунарного розсмоктування, новоутворення фіброзної тканини, остеоїдні балки, гігінтоклітинні гранульоми, скупчення Еr та гемосидерин, кісти.

Ускладнення-нефрокальциноз. Нефролітіаз, смерть від уремії через зморщування нирок.

24.Гліома мозку

Гліома - найпоширеніша первинна пухлина головного мозку. Вона виникає в головному мозку з гліальних клітин, «помічників» нервової системи. Клітини глії допомагають нервовим клітинам нормально функціонувати. Але навіть з клітин-помічників може утворитися пухлина, її назва - гліома.

Цей вид пухлин включає в себе кілька підвидів, у тому числі астроцитоми, епендимоми, Олігодендрогліома і мультиформні гліобластоми. Вони можуть виникати практично в будь-якому місці в головному і спинному мозку.

Гліоми можуть бути як злоякісними, так і доброякісними. Як правило, доброякісні пухлини ростуть повільно, вони менш руйнівні для здорової тканини мозку. У той час як злоякісні пухлини стрімко розростаються і вражають здорові тканини.

Симптоми гліоми залежать від типу пухлини, її розміру та місця розташування. Гліома може руйнувати здорові тканини мозку, в результаті чого виникають симптоми, пов'язані з дисфункцією головного мозку в області утворення пухлини. А це означає, що неврологічні симптоми можуть бути будь-якими, будь то слабкість або оніміння, проблеми із зором, втрата пам'яті і так далі.

Симптоми гліоми у різних пацієнтів можуть кардинально відрізнятися. Однак існують характерні симптоми неврологічних захворювань. Будь-яке розростання в голові може призвести до підвищення тиску, головним болям, нудоти і блювоти.

Астроцитарні пухлини (гліоми) бувають доброякісні – астроцитоми і злоякісні – астробластоми. Астроцитома – доброякісна нейроектодермальна пухлина, яка розвивається з астроцитів; на розтині має однорідний вигляд, іноді в пухлині зустрічаються кісти. Астробластома характеризується клітинним поліморфізмом, можливі некрози і крововиливи; метастазує ліквор ним шляхом.

25 Менінгеома

26 остеосаркома великогомілкової

27

в

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия