Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для підготовки студентів ФХ.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
967.61 Кб
Скачать

5. Загальні фармакопейні методи аналізу лікарських засобів

6.Хімічні методи аналізу лікарських засобів;

7. Фізичні методи аналізу лікарських засобів

ФІЗИЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ — сукупність методів дослідження структури, складу та властивостей речовин, а також фізико-хімічних процесів, що в них відбуваються, з метою їх ідентифікації та створення нових речовин із заданими властивостями.

Фізичні методи аналізу поділяють на три групи: спектроскопічні, ядерно-фізичні і радіохімічні.

  • З спектроскопічних методів найбільш поширені атомно-адсорбційний, атомно-флуоресцентний та атомно-емісійний аналіз.

  • З ядерно-фізичних методів найбільш важливе значення має радіоактиваційний аналіз. Застосовується рентгенографічний фазовий аналізмас-спектроскопіярентгенографія, рентгеноспектральний, рентгеноструктурний, радіографічний, радіохімічний, ядерно-фізичний, та ін. аналізи, а також ядерний магнітний резонанс (ЯМР), ядерно-геофізичні методи, ЕПР.

  • До радіохімічних методів належать методи ізотопного розведення.

8. Приготування розчинів індикаторів

Індикатори - хімічні речовини, за якими прититриметричних методах аналізу можна виявити, що до титрованого розчину дода­но еквівалентну кількість титранту. Зміни, які відбуваються з інди­каторами в точці еквівалентності, визначають візуальним або інструментальним методом.

Залежно від реакцій, на яких ґрунтуються титриметричні ме­тоди, індикатори бувають: кислотно-основні для водних і невод­них середовищ, металохромні (в комплексонометрії), адсорбційні (осадоутворювальні) і окисно-відновні. Розчини та індикаторні суміші готують з тонкорозтертих індикаторів і допоміжних речо­вин кваліфікації "хімічно чистий" або "чистий для аналізу". На­важку індикатору беруть з точністю 0,001 г і розчиняють у мірній колбі (розчин індикатору) або розтирають і перемішують у ступці з допоміжною речовиною (індикаторною сумішшю).

Для приготування розчинів індикаторів у розчині натру їдкого (0,02 моль/л) наважку індикатору розтирають у ступці з розчином лугу до розчинення. Отриманий розчин переносять у мірну колбу. З водорозчинних індикаторів готують 0,04 % водні розчини. Кількість індикатору, яку треба додати, повинна бути вказана. Роз­чини та індикатори суміші готують у витяжній шафі з викорис­танням індивідуальних засобів захисту (респіраторів, захисних окулярів, гумових рукавичок).

Індикатори, індикаторні суміші та розчини індикаторів збері­гають у захищеному від світла місці. Індикаторні суміші та розчи­ни змішаних індикаторів зберігають у банках або флаконах оран­жевого кольору (табл. 1).

Кислотно-основні індикатори

Механізм дії індикаторів. Кислотно-основні індикатори зміню­ють свій колір при зміні рН середовища внаслідок зміни концент­рації йонів гідрогену. Індикатори існують в дисоційованій і неди- соційованій формах, які відрізняються забарвленням. 

9. Що таке еталони, їх приготування

Еталони готують з основних розчинів розбавленням їх розчином кислоти хлористоводневої. Інтенсивність забарвлення досліджуваного зразка має не перевищувати інтенсивності забарвлення відповідного еталону. Колір еталону має бути максимально наближений до кольору досліджуваного зразка.