Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радиационная, биологическая, химическая защита / Бойові властивості ядерної зброї.ppt
Скачиваний:
139
Добавлен:
24.08.2020
Размер:
9.12 Mб
Скачать

Світлове випромінювання ядерного вибуху являє собою електромагнітне випромінювання оптичного діапазону, яке включає у себе ультрафіолетову, видиму та інфрачервону область спектру.

У зоні ядерної реакції внаслідок вивільнення великої кількості енергії у невеликому об’ємі у короткий проміжок часу (мільйони долі секунди) температура досягає десятків млн. градусів. Цей процес супроводжуються інтенсивним потоком рентгенівського випромінювання, внаслідок чого повітря у місці ядерного вибуху перетворюється в область, що світиться і яка складається з розпеченого повітря та газів. Саме ця область, що світиться і є джерелом світлового випромінювання.

Основним параметром, який характеризує світлове випромінювання, є світловий імпульс.

Основним видом уражаючої дії світлового випромінювання є теплове ураження, яке виникає внаслідок підвищення температури об’єкту, який підпав під його вплив до визначеного рівня. Тепловий вплив здатний викликати займання легкозаймистих матеріалів, зміну їх фізичних та хімічних властивостей.

Світлове випромінювання при впливі на людину може викликати опіки шкірного покриву як відкритих ділянок тіла, так і тих, що знаходяться під обмундируванням, а при впливі на органи зору – їх ураження, яке проявляється у короткочасному або повному осліпленні.

Основні характеристики світлового випромінювання є:

1.Енергія світлового випромінювання.

2.Світловий імпульс (UСВ) (кал/см2).

3.Імпульс опромінення (кал/см2).

4.Опроміненість.

Захист від світлового випромінювання більш простий, ніж від інших уражаючих факторів ядерного вибуху, оскільки будь-яка непрозора перешкода, будь-який об’єкт, що створює тінь, можуть бути використані як захист від світлового випромінювання.

Проникаюча радіація, як уражаючий фактор ядерного вибуху, являє собою потік гамма-квантів та нейтронів, що випускаються з зони ядерної реакції, області, що світиться та хмари вибуху в усі боки, що призводять до іонізації середовища.

Проникаючими ці випромінювання названі тому, що на відміну від СВ вони проникають і через непрозорі матеріали, включаючи ґрунт, бетон, сталь і т.і.

Її дія на особовий склад зумовлена здатністю проникаючої радіації іонізувати живі тканини, що призводить до гострої променевої хвороби.

Джерела гамма-випромінювання:

- реакція поділу. Миттєві гамма-кванти з енергією Е =1,6 МеВ. Час дії 10 7 10-8 с;

- уламки поділу. У процесі розпаду уламків поділу – уламкове гамма-випромінювання, є одним з основних компонентів гамма-випромінювання ядерного вибуху. Його вклад у сумарну дозу гамма- випромінювання на поверхню землі є визначальним. Е = 1,5 – 2 МеВ. Час дії 10 – 25 с;

- реакція радіаційного захоплення (вторинне гамма-випромінювання) Е = 6 - 6,5 МеВ. Час дії 0,3 - 0,5 с.

Джерела нейтронного випромінювання:

– реакція поділу та синтезу (миттєві нейтрони) Епод =

1,5 2 МеВ; Есинт = 14 МеВ. Час дії 10-7 10-8 с. Вони складають 99% загальної кількості нейтронів, що виникають

у результаті поділу ядер урану або плутонію.

– уламки поділу (запізнюючі нейтрони) Еср = 0,25 – 0,61 МеВ. Час дії 30 с. Біля 1% від загальної кількості нейтронів. Джерелом є хмара вибуху.

Час дії проникаючої радіації не перевищує декілька секунд і визначається часом підйому центру області вибуху на таку висоту, при якій гамма-випромінювання поглинається шаром повітря та практично не досягає поверхні землі. Уражаюча дія проникаючої радіації характеризується дозою випромінювання, тобто кількістю енергії іонізуючого випромінювання, що поглинута одиницею маси середовища, яке опромінюється.

ПРОНИКАЮЧА РАДІАЦІЯ

Вплив проникаючої радіації на будь який живий організм полягає у тому, що проходячи через біологічну тканину, гамма-кванти та нейтрони іонізують атоми та молекули, які входять до складу живих клітин. Внаслідок іонізації атомів та молекул порушується нормальний обмін речовин та змінюється характер життєдіяльності клітин, окремих органів і в кінцевому рахунку призводить до виникнення специфічного захворювання

променевої хвороби.

Уражаючий вплив проникаючої радіації на особовий склад та на стан його боєздатності, залежить від дози опромінювання та часу, який минув після вибуху. В залежності від дози опромінювання розрізняють чотири ступеня променевої хвороби.

Радіус дії проникаючої радіації під час повітряного вибуху 20-кілотонної бомби:

до 800 м доза опромінення до 10 000 рад;

до 1.2 км доза опромінення до 1 000 рад;

до 2 км доза опромінення 50 – 200 рад.

Електромагнітний імпульс.

Електромагнітний імпульс – це короткочасне

електромагнітне поле, яке виникає в результаті взаємодії гамма-випромінювання та нейтронів з атомами навколишнього природного середовища з гравітаційним полем землі. Спектр частот ЕМІ відповідає діапазону радіохвиль.

Виводить із ладу або погіршує роботу радіоелектронних засобів, дротового зв'язку та електроживлення.