Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автомобильная техника / Трансмісія автомобіля ЗІЛ-131.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
5.32 Mб
Скачать

Принцип дії синхронізатора

При переключенні передачі:- каретка переміщається в бік шестерні, що включається, цей рух передається через фіксатори – конусним кільцям. При взаємному дотику конусних поверхонь бронзового кільця і конуса шестерні із-за різниці їх кутових швидкостей, на їх поверхнях виникає сила тертя, яка повертає бронзове кільце а разом з ним і блокуючі пальці до кінця їх краю в отворі в фланці каретки, тим самим пальці перешкоджають подальшому переміщенню каретки. Після вирівнювання їх кутових швидкостей сили тертя зникають, фіксатори вирівнюють бронзове кільце, блокуючі пальці встановлюються по центру отвору.

Каретка переміщується зубчатий вінець синхронізатора і вінець шестерні - з'єднуються між собою безшумно. Передача включена.

Блок шестерень заднього ходу

Встановлений - на двох роликових підшипниках на вісі, що запресована в отворах стінки картера КПП. Вісь фіксується стопорною пластинкою. Від передньої(малої) шестерні блоку проводиться відбір потужності при встановленні ДКВП. Від шестерні більшого діаметра передається крутний момент при включені передачі заднього ходу.

Mеханізм керування:

Змонтований в кришці коробки передач і включає в себе:

  • повзуни 1;

  • вилки 5,7,8;

  • фіксатори 3;

  • замковий пристрій 4;

  • важіль переключення передач 2;

  • запобіжник включення заднього ходу 6.

Повзуни: - являють собою стальні стержні,що розташовані в повздовжніх свердленнях приливів кришок. На повзуни напресовані і зафіксовані стопорними болтами перевідні головки і вилки. Ямки на повзунах забезпечують дію фіксаторів і замкового пристрою.

Фіксатори: - служать для запобігання від самовільного виключення передач, забезпечення включення шестерень на повну довжину зуба. Вони розміщені в вертикальних свердленнях приливів кришки коробки передач

- складаються з кульок і пружин.

Замковий пристрій:- служить для запобігання включення двох передач одночасно.

- розміщений - в поперечному свердлінні кришки КПП

- складається з- 4-ох кульок і штифта.

Важіль переключення передач встановлений в коробці важелів, яка кріпиться до кришки КПП- 4-ма болтами.

Принцип дії коробки передач

Переключення передачі в коробці проводиться важелем, який за допомогою повзунів і вилок пересуває відповідні каретки синхронізаторів або шестерень на вторинному валу.

При включенні І-ї передачі нижній кінець важеля переключення передач, долаючи зусилля пружин, втоплює шток запобіжника, входить в паз проміжного важеля і повертає його. Проміжний важіль через повзун і вилку вводить шестерню 1-ї передачі, яка розташована на вторинному валу в зачеплення з шестернею першої передачі проміжного валу.

Крутний момент передається:

ведучий вал,шестерня постійного зачеплення проміжного валу,- шестерня 1-ї передачі на проміжному валу, шестерня першої передачі на вторинному валу і на кардану передачу.

При включенні ІІ-ї передачі важіль переключення передач через повзуни і вилку переміщає каретку синхронізатора, вводячи її зубчатий вінець в зачеплення з зубчатим вінцем шестерні другої передачі на вторинного валу.

Крутний момент передається: ведучий вал, - шестерня постійного зчеплення, - проміжний вал, - шестерня II передачі на проміжному валу - шестерня II передачі на вторинному валу,карданна передача.

Крутний момент при включенні ІІІ-ї передачі передається:- ведучий вал - шестерні постійного зчеплення - шестерні ІІІ-Ї передачі на проміжному валу,- шестерні ІІІ-Ї передачі на вторинному валу -

карданна передача.

Крутний момент на IV-й передачі: ведучий вал - шестерні постійного зачеплення,- проміжний вал - шестерня IVпередачі на проміжному валу - шестерня IVпередачі на – вторинному валу,- карданна передача.

При включенні Vпередачі зубчатий вінець каретки синхронізатора входить в зачеплення з зубчастим вінцем шестерні на первинному валу. Крутний момент передається: первинний вал - вторинний вал,- карданна передача.

Передача називається -прямою.

При включенні передачі заднього ходу: нижній важіль пере­ключення передач, долаючи зусилля пружини, втоплює шток запобіжника, входить в паз проміжного важеля і повертає його. Проміжний важіль через повзун і вилку вводить в зачеплення шестерню 1-ї передачі і З.Х. з зубчатим вінцем блоку шестерні заднього ходу.

Крутний момент передається: - первинний вал - шестерня постійного зачеплення, - проміжний вал, - шестерня заднього ходу на проміжному валу,- блок шестерень заднього ходу,- вторинний вал,- шестерня1-ї передачі і ЗХ на вторинному валу, -кардана передача.

ВИСНОВОК:

Таким чином повинні знати:

  1. Загальну будову коробки передач, технічну характеристику, розташування та принцип їх дії.

  2. Будову механізму управляння КП.