Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова. ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2021
Размер:
42.76 Кб
Скачать

2.2. Принципи інтерактивного підходу

У числі основних методичних принципів інтерактивного підходу до виділяють наступні :

1. спілкування іноземною мовою з метою прийняття та продукування автентичної інформації, однаково цікавої для всіх учасників,

2. спільна діяльність, що характеризується взаємозв'язком трьох об'єктів: виробника інформації, одержувача інформації та ситуативного контексту;

3. зміна традиційної ролі викладача в навчальному процесі, перехід до демократичного стилю спілкування;

4. ефективність навчання, свідоме і критичне осмислення дії, його мотивів, якості і результатів, як з боку викладача, так і учнів. [9 c.87]

При цьому, ефективність процесу навчання залежить від реалізації наступних принципів комплексного підходу до процесу навчання на комунікативно-ситуативній основі:

- інтерактивні;

- диференційованого підходу;

- обліку індивідуальних особливостей;

- варіативності режиму роботи;

- проблемні.

Принцип комунікативно-ситуативного навчання передбачає використання комплексу комунікативних ситуацій, спрямованих на розвиток мовлення школяра, що сприяє «подоланню різкого переходу від навчальних умов до природного спілкування завдяки формуванню в учнів міцних асоціативних зв'язків». При цьому заняття з англійської мови не діляться по аспектам, а є комплексними. Принцип інтерактивності передбачає, що в ході навчального процесу учні не тільки набувають навчальні та професійно значущі знання і вміння, а й «змінюються самі в результаті виконання ними предметних дій».

Принцип комплексного підходу реалізується у використанні всіх видів мовленнєвої діяльності (включаючи і говоріння) при навчанні письмового перекладу.

Використання принципу проблемності в навчанні означає, що знання не підносяться в детермінованому, завершеному вигляді, призначеному лише для запам'ятовування, а даються в динаміці переходу від незнання до знання, при активній участі самих учнів в отриманні частини цих знань в результаті самостійної роботи над вирішенням спеціально підібраних проблемних завдань". Принцип проблемності відіграє велику роль у формуванні інтересу до змісту навчання і самої навчальної діяльності, що, в свою чергу, підвищує навчальну мотивацію і дає можливість учням проявити розумову самостійність і ініціативність.

Принцип варіативності режиму роботи передбачає обмін професійно значущою інформацією на груповому та індивідуальному рівнях, а також поєднання аудиторної та домашньої роботи з використанням сучасних засобів зв'язку.

Поєднуючи принцип диференційованого підходу з принципом обліку індивідуальних особливостей, викладач стає більш вільний у виборі методичних прийомів і різноманітних стимулів, здатних підтримувати мотивацію і розумову активність учнів протягом усього періоду навчання[1].

2.3. Технології інтерактивного навчання

Під технологією інтерактивного навчання визначається система способів організації взаємодії педагога і учнів у формі навчальних ігор., що гарантує педагогічно ефективне пізнавальне спілкування, в результаті якого створюються умови для переживання учнями ситуації успіху в навчальній діяльності і взаємозбагачення їх мотиваційної, інтелектуальної, емоційної та інших сфер.

В даний час розроблено досить велику кількість інтерактивних технологій, серед яких можна виділити наступні: технологія роботи в парах або трійках, технологія «Акваріум»; технологія «Броунівський рух»; технологія «Дерево рішень», технологія «Карусель»; технологія «Мозковий штурм» та ін..

Розглянемо докладніше кожну з перерахованих технологій.

Технологія «Акваріум» чимось схожа на виставу, де глядачі виступають в ролі спостерігачів, експертів, критиків і аналітиків. Кілька учнів розігрують ситуацію в колі, а інші спостерігають і аналізують. Текст діалогу може бути будь-яким, наприклад.: розмова. біля стійки реєстратора в готелі. Завдання акторів-передати відповідний настрій, емоцію, особливість характеру, а завдання глядачів — помітити, пояснити свої висновки, сказати, на чому вони ґрунтувалися, чим керувалися. Емоційні ролі пропонує сам учитель, природно, потай від глядачів, наприклад.: "ви оптиміст, на все реагуєте з посмішкою» або «ви дуже балакуча людина, схильна до панібратства».

Використання технології "Броунівський рух" передбачає рух учнів по всьому класу з метою збору інформації по запропонованій темі. Можна використовувати теми: “хобі”, “одяг”, “будинок", паралельно відпрацьовуючи всі можливі граматичні конструкції. Кожен учасник отримує лист з переліком питань-завдань: "дізнайся, скільки людей у твоєму класі люблять м'ятне морозиво!"або" хто сьогодні одягнений в рожеву футболку?«, "У кого вдома письмовий стіл стоїть біля вікна?"Учитель допомагає сформулювати питання і відповіді, стежить, щоб взаємодія велося англійською мовою.

При використанні технології "Дерево рішень" клас ділиться на 3 або 4 групи з однаковою кількістю учнів. Кожна група обговорює питання і робить записи на своєму "дереві" (великий аркуш паперу), потім групи міняються місцями і дописують на деревах сусідів свої ідеї, не критикуючи і не виправляючи вже наявні на аркуші. Можна зміну груп провести по колу, можна зупинитися на певній кількості "радників". Група-господар пропонує своє кінцеве рішення з даного питання, потім необхідно провести дискусію, яка іноді переростає в протирічча сторін (особливо при обговоренні якихось спірних або суперечливих питань). Дерево рішень можна використовувати, обговорюючи плюси (одна група) і мінуси (друга група) якогось питання.

Технологія "Карусель", як і багато інтерактивні технології, запозичена з психологічних тренінгів. Дітям такий вид роботи зазвичай дуже подобається. Утворюється два кільця: внутрішнє і зовнішнє. Внутрішнє кільце-це сидять нерухомо учні, звернені обличчям до зовнішнього кола, а зовнішнє — це учні, що переміщуються по колу через кожні 30 секунд. Таким чином, вони встигають проговорити за кілька хвилин кілька тем і постаратися переконати в своїй правоті співрозмовника. Прекрасно відпрацьовуються діалоги етикетного характеру, теми “знайомство”, “національності”, "розмова. у громадському місці" і т. д. Хлопці захоплено розмовляють, заняття проходить динамічно і результативно

Не потребує представлення і дуже цікава технологія "Мозковий штурм" отримала велику популярність на багатьох уроках. Вона прекрасно стимулює творчу активність. Учасникам обговорення пропонують висловлювати якомога більшу кількість варіантів вирішення, в тому числі найфантастичніших (час обговорення проблеми обмежується зазвичай 1-5 хвилинами). Потім із загального числа висловлених ідей відбирають найбільш вдалі, які можуть бути використані на практиці. Чудово підходить для обговорення проблемних питань (здоров'я, спорт, молодь, система освіти). [ 21, с 268 ]

Всі ці технології спрямовані не тільки на те, щоб передати певну суму знань, а й сприяють встановленню емоційних контактів між учнями; розвитку комунікативних умінь і навичок; забезпечують необхідною інформацією, без якої неможливо реалізовувати спільну діяльність; привчають працювати в команді, прислухатися до чужої думки. Інтерактивні технології тісно пов'язані з інформаційними технологіями, дистанційною освітою, з використанням Інтернет-ресурсів, а також електронних підручників і довідників, електронних зошитів, роботою в режимі онлайн і т.д. рівень розвитку сучасних комп'ютерних телекомунікацій дозволяє учасникам вступати в інтерактивний діалог (письмовий або усний) з реальним партнером, а також уможливлюють активний обмін повідомленнями між Користувачем і інформаційною системою в режимі реального часу. Нові можливості для взаємодії учасників навчального процесу надають інтерактивні заняття у формі відеоконференції.

Відеоконференція - це технологія, яка дозволяє всім суб'єктам освітнього процесу бачити і чути один одного, обмінюватися даними і спільно обробляти їх в інтерактивному режимі, використовуючи можливості звичного всім комп'ютера, максимально наближаючи спілкування на відстані до реального живого спілкування. Підготовка та здійснення відеоконференції залежить від мети її проведення, аудиторії, для якої вона призначена. Для успішної організації відеоконференції необхідно враховувати технічні, організаційні. Разом з тим, організація навчального процесу у формі відеоконференції висуває додаткові вимоги до психолого-педагогічної, методичної підготовки викладача, рівня його інформаційної культури. Інтерактивний діалог, що реалізується в умовах відеоконференції, дозволяє забезпечити перехід до якісно нового рівня педагогічної діяльності, значно збільшуючи її дидактичні, інформаційні, методичні та технологічні можливості. [18, с.154]