Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / курсова менеджмент ЗЕД / МН-4- - курсова з менеджмент ЗЕД.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
510.12 Кб
Скачать

10. Ризики при виконанні угоди та захист від них.

При здійсненні зовнішньоекономічної операції слід враховувати всі ризики, які можуть виникнути при її здійсненні, з метою їх повного усунення або часткового зменшення їх наслідків.

Серед основних ризиків найбільш важливими є : політичні, транспортні, торгівельні, виробничі, майнові.

Так, ризику невиконання партнером зобов'язань за контрактом можна уникнути за рахунок відображення в контракті умови про штрафні санкції за невиконання будь-якого зобов'язання за контрактом.

Для подолання загрози неплатоспроможності партнера використати послуги банку щодо акредитивної форми розрахунків.

Запобігти виникненню маркетингового ризику шляхом проведення ретельного маркетингового дослідження, спрямованого на виявлення потреб споживачів на ринку, де функціонує підприємство.

Транспортні ризики пов’язані з можливістю ушкодження чи втрати товару в процесі транспортування. Для зменшення наслідків транспортного ризику проводять страхування товару.

До транспортних ризиків належать: ризик неправильного визначення моменту передачі відповідальності за вантаж у процесі транспортування, ризик втрати або пошкодження вантажу, ризик вибору транспортного засобу.

В курсовій роботі відповідно до Інкотермс-2000 обрана умова CIP Анкара. Група С включає ситуації, коли експортер (продавець) укладає із покупцем договір на транспортування, але не бере на себе ніякого ризику. За умовою СІР ризики переходять від продавця до покупця у визначеному проміжному пункті транспортування, але продавець забезпечує і сплачує вартість страхування товару.

Отже, має місце транспортний ризик. Для зменшення ризику використовується страхування, доставку вантажу здійснює міжнародна транспортна компанія, яка зарекомендувала себе на ринку як надійний перевізник.

Валютні ризики найчастіше повязані з можливим падінням курсу гривні відносно валюти, за якою визначається валюта ціни. За страхувати себе від підвищення фактичної вартості товару можна шляхом укладення угоди на короткий строк, за який наслідки від зміни валютного курсу будуть мінімальними.

Політичні ризики пов’язані з можливістю введення певних обмежень, спеціальних режимів, санкцій або з протиправними діями з точки зору норм міжнародного права, з заходами або акціями урядів іноземних держав відносно до України або українських громадян. Щоб зменшити втрати від цих ризиків, їх заносять до категорії форс-мажорних обставин або укладають короткострокові угоди.

Виробничі ризики - ризики, що зв'язані зі збитком від зупинки виробництва унаслідок впливу різних факторів і, насамперед, із втратою чи пошкодженням основних і оборотних фондів (устаткування, сировина, транспорт і т.п. ), а також ризики, що зв'язані з впровадженням у виробництво нової техніки і технології.

Майнові ризики - це ризики, що зв'язані з імовірністю втрат майна підприємця через крадіжку, диверсію, перенапруження технічної і технологічної систем тощо. Ці ризики до моменту передачі товару основному перевізнику несе також експортер, а з моменту передачі вони застраховані. Також ризик зменшує використання саме автомобільного перевезення, яке підвищує схоронність товару.

Маркетинговий ризик - загроза понесення збитків або недоотримання прибутків у результаті реалізації конкретних рішень чи видів виробничо-збутової діяльності, що спираються на рекомендації маркетингу. Задля запобігання цьому ризику потрібно перед укладанням угоди провести ретельне маркетингове дослідження, щоб пропонувати споживачам такий товар, який може максимально задовольнити їхні потреби, а також відповідає їх купівельній спроможності.