Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР 1120-1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.12.2021
Размер:
242.92 Кб
Скачать

Нормативно-правова база

  1. Конституція України

  2. Закон України про добровільне об’єднання територіальних громад

  3. Закон України про місцеве самоврядування

  4. Закон України про місцеві вибори

Додаткова література:

1)Людмила Муркович «Територіальна громада як суб’єкт місцевого самоврядування в Україні: теоретичні аспекти»

http://www.dbuapa.dp.ua/vidavnictvo/2010/2010_02%285%29/10mliuta.pdf

2)Архипенко С.В.«ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА ЯК ПЕРВИННИЙ СУБ’ЄКТ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ: СУТНІСТЬ ТА ФУНКЦІЇ» Архипенко С.В.

https://ojs.ukrlogos.in.ua/files/journals/4/issues/74/public/74-275-PB.pdf#page=51

3) Ковалів М.В. «Територіальна громада як носій місцевого самоврядування.»

http://dspace.lvduvs.edu.ua/bitstream/1234567890/3103/1/%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%96%d0%b2%202.pdf

97. Основи організації і діяльності місцевих рад

Правова основа - це сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають у процесі організації й функціонування місцевих рад, закріплюють елементи їх діяльності. Такі норми поділяються на конституцiйнi,законодавчі та норми підзаконних актів.

Правову основу діяльності місцевих рад складає:

  • Конституція України (розділ 10 «Місцеве самоврядування»);

  • Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

  • ЗУ «Про місцеві вибори» або стаття 199 ВКУ;

  • ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»;

  • ЗУ «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності»

  • ЗУ «Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування» (Європейська Хартія місцевого самоврядування (Рада Європи, 15 жовтня 1985 р.);

  • Всесвітня декларація місцевого самоврядування (1985 р.);

Територіальна основа закріплена нормами права територіальна органiзацiя представницьких органів місцевого самоврядування - формування та склад території, на якій вони функціонують, порядок її встановлення та зміни. Територіальна основа органiзацiï i дiяльності місцевих рад визначається адміністративно-територіальним устроєм. Територіальною основою органів місцевого самоврядування є територія відповідних областей, районів, міст, районів у містах, селищ, сіл.

У випадку добровільного об'єднання кількох суміжних територіальних громад сіл, селищ, міст в об'єднану територіальну громаду, територіальну основу відповідних органів місцевого самоврядування може складати загальна територія об'єднаних селищ, міст. При цьому територiя об'єднаної територіальної громади має бути нерозривною, а межі об'єднаної територіальної громади визначаються по зовнiшнiх межах юрисдикцiï рад територіальних громад, що об'єдналися. Об'єднана територіальна громада має бути розташована в межах території Автономної Республіки Крим, однієї області. Адміністративним центром об'єднаної територіальної громади визначається населений пункт (село, селище, місто), який має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території об'єднаної територіальної громади.

Організаційна основа організації та дiяльностi мiсцевих рад - це сукупність закріплених нормами права умов та можливостей забезпечення ефективності їх діяльності, що полягає у наявності структури, порядку, форм та принципів організація і реалізуються через правовідносини місцевих рад з іншими органами публічної влади, а також фізичними та юридичними особами.

Матеріальна основа - це сукупність необхідних і достатнiх матеріальних ресурсів, що перебувають у комунальній власності відповідної територіальної громади, або надані в управління чи користування громаді чи її органам на підставі передачі державного майна, а також цивільно-правових, господарсько-правових угод, або під час делегування повноважень. Матеріальна основа організації і діяльності сiльських, селищних та міських рад формується на базі комунальної власності з передачею цим радам «прав власника»

Фінансова основа місцевих рад - це сукупність необхідних і достатніх фінансових ресурсів, що дають змогу місцевим радам ефективно реалізувати покладену на них законодавством компетенцію вiдповiдно до визначених функцій.

Органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах (у разі їх створення) самостійно розробляють, затверджують і виконують вiдповiднi мiсцеві бюджети згідно з Бюджетним кодексом України. Районні та обласні ради затверджують районнi та обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з мiсцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економiчних та культурних програм, контролюють їх виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]