Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР 1120-1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.12.2021
Размер:
242.92 Кб
Скачать

Функції та компетенція місцевих рад

Функції місцевих рад - це конкретні напрями і види їх діяльності, які відображають основні сторони їх соціального призначення щодо здійснення завдань, визначених Конституцією України, законами України і підзаконними нормативними актами. Функції місцевих у своїй сукупності утворюють складну динамічну систему, яка виражає найхарактерніші їх риси.

У системі функцій місцевих рад є певна диференціація, тобто сільські, селищні, міські, районні в містах, районні і обласні ради, поряд із загальними, мають окремі функції, які характеризують їх особливий статус у системі місцевих рад.

ПЕРЕВАЖНОЮ ДЛЯ УСІХ МІСЦЕВИХ РАД Є Представницька функція - сільські, селищні, міські, районні в місті (у разі їх створення) ради представляють інтереси відповідних територіальних громад, районні та обласні ради представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

За формами діяльності можна виділити:

Нормотворча функція - врегулювання суспільних відносин у сфері місцевого самоврядування.

Установча функція - діяльність місцевих рад щодо формування власної структури, утворення виконавчих органів, організацій, установ, допоміжних і консультативних служб.

Кадрова функція – формування персонального складу органів, що створюються місцевими радами, призначення посадових осіб.

Організаційно-розпорядча функція - діяльність з вирішення організаційно-правових питань функціонування місцевих рад та їх органів, управління об'єктами комунальної власності; прийняття, зміна, скасування актів ненормативного (індивідуального) характеру.

Контрольна функція - контроль за діяльністю виконавчих органів рад і їх посадових осіб, органів самоорганізації населення, підприємств, установ, організацій.

З урахуванням сфер їх діяльності:

Економічна функція - діяльність місцевих рад щодо економічного розвитку відповідних територій.

Соціальна функція – напрям діяльності місцевих рад щодо соціального захисту населення, реалізації соціальних програм.

Культурна функція — підтримка різних видів творчості, збереження пам'яток історії, управління закладами культурного призначення.

Екологічна функція - прийняття програм охорони навколишнього природного середовища, регулювання природокористування, забезпечення екологічної безпеки, здійснення заходів, спрямованих на покращення навколишнього природного середовища.

Політична функція - сприяння становленню і розвитку політичної системи суспільства.

На територіальному рівні:

Фінансово-бюджетна функція - розробка, прийняття відповідних бюджетів, здійснення контролю за їх виконанням, виробка і реалiзацiя податкової і фінансової політики.

Функція забезпечення і охорони прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина – організація надання послуг населенню, охорона громадського порядку, забезпечення законності.

За розділом 2 ЗУ « Про Місцеве самоврядування в Україні»

Компетенція місцевих рад – це правова форма виявлення їх функцій та правовий засіб їх реалізації.

Закон України « Про місцеве самоврядування в Україні» розрізняє загальну і виключну компетенцію місцевих рад( ст. 25, 26). Здійснюючи загальну компетенцію, місцеві ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією та законами України до їх відання( наприклад, питання організації управління районами в містах)

До виключної компетенції належать питання, які знаходяться у віданні рад і підлягають розгляду виключно на їх пленарних засіданнях. Це, правило, найважливіші питання місцевого значення, розгляд і вирішення яких не може бути делеговано іншим органам (наприклад, затвердження регламенту ради; утворення і ліквідація постійних та інших комісій ради, затвердження та зміна їх складу, обрання голів комісій; утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; утворення за поданням сільського, селищного, міського голови інших виконавчих органів ради та інші)

Компетенцію місцевих рад можна класифікувати за галузевими ознаками:

  • у сфері соціально-економічного та культурного розвитку;

  • у бюджетно-фінансовій сфері;

  • із управління комунальною власністю;

  • у сфері екологічної безпеки;

  • із забезпечення правопорядку, прав, свобод та законних інтересів громадян

Окрему групу складають: (виключні)

  • повноваження із організації й контролю за діяльністю виконавчих органів;

  • повноваження, які стосуються взаємодії рад відповідно з сільським, селищним, міським головою;

  • повноваження організаційного-розпорядчого характеру.

У сфері соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць місцеві ради: затверджують комплексні і цільові програми, регулюють земельні відносини, встановлюють правила з питань благоустрою території населеного пункту, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях тощо.

У бюджетній та фінансовій сферах: затверджують місцевий бюджет, звіт про його виконання; встановлюють місцеві податки і збори та розміри їх ставок у межах, визначених законом; приймають рішення щодо випуску місцевих позик, щодо надання відповідно до чинного законодавства пільг по місцевих податках і зборах тощо.

У сфері управління комунальною власністю: приймають рішення щодо відчуження комунального майна; затверджують перелік об'єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації; вирішують питання про створення, ліквідацію, реорганізацію підприємств, установ та організацій комунальної власності; приймають рішення про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади тощо.

У сфері екологічної безпеки належать: надання згоди на розміщення на території села, селища, міста нових об'єктів, сфера екологічного впливу дiяльностi яких згідно з діючими нормативами включає відповідну територію; прийняття у межах рішень з питань боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями.

У сфері забезпечення правопорядку, прав, свобод та законних інтересів громадян місцеві ради приймають рішення про визначення територій, на яких можуть проводитися потенційно небезпечні заходи в умовах присутності цивільного населення за участю особового складу Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів з використанням озброєння і військової техніки.

До виключної компетенції сільських,селищних,міських рад належить повноваження щодо організації і контролю за діяльністю виконавчих органів: утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження та внесення змін до його персонального складу; розпуск виконкому; затвердження за пропозицією сільського, селищного, міського голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, витрат на їх утримання; скасування актів виконавчих органів ради, які не відповідають Конституції чи законам України, іншим актам законодавства, рішенням ради, прийнятим у межах її повноважень; заслуховування звітів керівників виконавчих органів ради та посадових осіб, яких вона призначає або затверджує.

Література:

  1. Підручник ДБМС

  2. Конституція України

  3. ЗУ « Про місцеве самоврядування в Україні»

  4. Місцеве самоврядування в Україні: сучасний стан та основні напрями модернізації : наук. доп. / [ редкол. : Ю. В. Ковбасюк, К. О. Ващенко, В. В. Толкованов та ін.] ; за заг. ред. д-ра наук з держ. упр., проф. Ю. В. Ковбасюка. – К. : НАДУ, 2014. – 128 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]