Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Филоооооооо2.5.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2022
Размер:
55.42 Кб
Скачать

Відмінності та схожість картин світу:

Картиною світу називається складова на конкретному етапі розвитку людства сукупність уявлень про структуру дійсності, способи її функціонування і зміни, що сформувалася на основі вихідних світоглядних принципів і інтегрує знання і досвід, накопичений людством.

Философська картина світу це справжня нитка Аріадни, яка проходить, включає в себе і є основою всіх наступних картин світу. Але вона, на відміну від тієй ж релігійної картини світу, завжди спирається на наукову картину світу як в свою чергу спирається на надійний фундамент.

Головною відмінністю наукової картини світу від донаукової або ненаукової (наприклад релігійної) складається в тому, що вона будується на основі певних фундаментальних наукових теорій, службовців її обґрунтуванням і піддаються експерементальної первевірки.

Релігія ж осягає свій предмет зовсім інакше. У релігійному світогляді акцент робиться на віру, а не на доказ і аргументацію. Результати релігійного роздуму формулюються в конкретних, наочно – чуттєвих образах. Релігія пропонує людині вірити, переживати і співпереживати, а не розмірковувати і робити висновки.

До загальних рис картин світу відносять:

  1. Подання про існуючі об'єкти в світі. Кожна картина світу розглядає різноманітність об'єктів (живі – неживі, земні – надприродні, тварини -– люди та інше);

  2. Подання про організацію та взаємодії об'єктів, тобто будь-яка картина світу дає уявлення про існуючі в світі об'єкти;

  3. У кожній картині світу існує уявлення про простір і час, про початок і кінець;

  4. Кожна картина світу являє місце людини в світі;

  5. У будь – який картині світу є уявлення про закони, яким підкоряються всі елементи світу;

  6. Кожна картина світу намагається знайти відповідь на питання про сенс що відбуваються у процесах і явищах.

Висновок:

Ще раз зазначимо що таке картина світу. Це система інтуїтивних уявлень про реальність. Кожному відрізку історичного часу відповідає своє уявлення. Наприклад, у стародавніх індійців і середньовічних лицарів картина світу буде мати певні відмінності. Також як і в лицарів не схожа на їхніх сучасників – ченців.

Згодом картина світу видозмінюється, доповнюється уявленнями буденно, релігійного, філософського, естетичного свідомості. Для віруючого світ – втілення божественної гармонії, для вченого – система логічно взаємопов'язаних законів, для філософа – первінно існуюче. Виходячи з цього, розрізняють релігійну, філософську, мефологічну та наукову картини світу. У кожної є смисловий центр, навколо якого розташовуються всі компоненти, які складають цілісний образ Всесвіту.

Їх принципові відмінності:

  1. Основна проблема, що кожна картина світу, із зазначених, є розв'язуваною;

  2. Основними ідеями, які пропонують картини світу для вирішення своєї проблеми.

Філософська картина світу є сукупністю узагальнених, системноорганізованних і теоретично обгрунтованих уявлень про світ в цілісному його єдності і місце в ньому людини. На відміну від релігійної картини світу, філософська картина світу завжди спирається на наукову картину світу як надійний фундамент.

У даний час перед філософією стоїть завдання виявити різні способи функціонування міфу. Розглянути його роль на різних етапах історичного розвитку суспільства, виявити місце і роль міфологічного пізнання природи і суспільства.

Релігійна картина світу робить головним предметом своєї уваги співвідношення повсякденному емпірії і потойбічного. Земне і небесне, сфера людського і сфера Божественного - ось що є сенсом релігійних міркувань. Стороннє і трансцендентне завжди складно і суперечливо пов'язані, але релігійне, богословське свідомість прагне показати цей зв'язок як зрозумілу людському розуму, проте має на увазі інтуїтивне розуміння. В основі релігійної картини світу покладена віра в істинність тих чи інших суджень, що належать якомусь авторитету.

Наукова картина світу будується навколо об'єктів, що не залежать від людської суб'єктивності, вільні від впливу наших бажань і особливостей сприйняття. Наука хоче бачити світ таким як він є, тому її ядро – обезлюднена реальність. «Виключне» – саме так можна характеризувати вплив науки на світогляд сучасної людини.

Список литературы:

  1. Новейший философский словарь. 2009.

  2. Научная статья по специальности «Философия, этика, религиоведение» А. В. Маслохин – С. 1.

  3. Мифологическая картина мира (гносеологический аспект) Халимулина Р. С.// Москва– 2008 – С. 1–7.

  4. Видео лекция Сергея Неклюдова – Мифологическая картина мира

  5. https://studfilosed.ru

  6. https://spravochnick.ru

Одеса 2021