Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан пмк мікро.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
16.15 Mб
Скачать

9.Силікоз легень:

1) –селікозний вузол

А – зона гіалінозу

Б – грануляційна тк.

В – коніофаги

Г – лімфо-макрофагальний інфільнтрат

2) – склероз міжальвеолярних перетинок

3) –ділянки емфіземи

Етіологія: при вдиханні пилу, в якому міститься вільний діоксид кремнію.

Патогенез: хімічні, фізичні пошкодження а також імунні процеси, а також механічний фактор

Мікроскопово: альвеолярні гістіоцити фагоцитують частинки пилу і перетворюються у коніофаги. Між клітинами зявляються колагенові волокна утв.клітинно-фібринозний вузлик. В центрі великих вузлів відбувається некроз спол.тк.з утв.селікатичних кавер.

Наслідки: фібриноз легень, серцево-легенева недостатність.

10.Хронічна виразка шлунку

1) – краї виразки

А – поверхневий епітелій

Б – власне пластинка слизової

В – вогнещевий лімфоцитарний інфільтрат з формуванням лімфоїдного фолікула

2) – виразка

Г – фібриноїдний некроз

Д – густа інфільтрація нейтрофілами

Є – грануляційна тк.

Ж – склероз

Етіологія: стресові фактори, аліментарні фактори, шкідливі звички, лікарські препарати, генетичні фактори, інфекційні агенти.

Патогенез: запальні фактори – порушення нервової і гуморальної регуляції діяльності шлунку, місцеві – порушення кислотно – пептидного фактору, слизового барєру, моторики, та ф-них змін злиз. оболонки шлунка.

Мікроскопово: залежно від стадії

-період ремісії

-в краях виразки переважає рубцева тк.;слиз.оболонка потовщена, гіперплазована. В дні знаходиться зруйнована мязова тк. І рубцева спол. Тк. Яка зміщує мязову;дно виразки може бути вкрите епітелієм. Судини в рубцевій тк.з потовщеними стінками. Просвіт судини звужений, або обліітерований за рахунок пролітерації клітин інтими або розростання спол.тк..

-період загострення – в області дна і країв виразки зявляється широка зона фібриноїдного некрозу. На поверхні некротичних мас розташ.фібринозно – гнійний або гнійний ексудат. Зона некрозу відділяє ринуляційна тк.з великою к-стю.тонкостіних судин і кл.серед яких багато еозниофілів. Глибше за гран.тк. розташ. грубоволокниста рубцева тк..

Загострення: спостерігається фібриноїдні зміни стінок судин і гіаліноз з тромбозом, а також мукоїдне і фібриноїдне набухання рубцевої тк.в дні виразки.

-ремісія: в зона некрозу вростає грануляційна тк., що дозріває в грубоволокнисту рубцеву; нерідко спостерігається епітелізація виразки. Розвивається склероз з стінок і облітерація просвіту судин.

Наслідки: виразково диструктивні зміни, запальні, виразково рубцеві, малігнізація, комбіновані ускладнення.

11. Недиференційована аденокарцинома шлунка

1.Пухлинні перстенеподібні клітини. 2.Атипові мітози. 3.Слиз

Аденокарцинома – злоякісна пухлина з залозистого епітелію. Ознаками пухлини є тканинний і клітинний атипізм. Характерною ознакою злоякісної пухлини є клітинний атипізм, що проявляється численні патологічні мітози, порушення співвідношення ядра і цитоплазми та інфільтративний ріст.

Пухлина в пілоричному відділі, на малій або великій кривині як невелике (2-3см) бляшкоподібне потовщення слизової оболонки. Рухомість складок слизової обмежена.

.ФЛЕГМОНОЗНО-ВИРАЗКОВИЙ АПЕНДИЦИТ