Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет і задачі епідеміології, питання.doc
Скачиваний:
698
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

25.Профілактичні заходи щодо джерел збудників інфекції (людей та тварин)

Проф.заходи – постійне проведення певних заходів в між епідемічний період (еідемічного благополуччя), які мають за мету стримати даний епідстан на тривалий час. Основні заходи щодо джерел збудників інфекції: своєчасне виявлення хворих, носіїв та їх знешкодження; санітарна охорона морських, повітряних, та сухопутніх кордонів; епідемічне спостереження; сан.-епід розвідка, періодичне обстеження заразо носіїв, осіб окремих професійних груп та перехворілих, епізоотологічне спостереження, сан-ветерин. Заходи, профілактична дератизація.

Основні заходи щодо шляхів передачі збудника: Заг.—сан.: комунальний благоустрій територій та житла, водопостачання, харчування, ванно-прального обслуговування, особиста гігієна.; профілактична дезінфекція та дезінсекція.

Заходи щодо несприйнятливості людей – неспецифічні заходи укріплення здоровя, планові щеплення, щеплення за епід показами при загрозі занесення інф.захв.

26.Як проводиться виявлення хворих і повідомлення про них.

Виявлення хворих може бути активне та пасивне.Активне виявлення хворого відбувається при здійсненні профілактичних оглядів певних груп населення,в осередках інфекційних хвороб.при проведенні обходів. Пасивне виявлення відбувається в поліклініці чи на дому- коли хворий сам звертається за медичною допомогою.

Після постановки діагнозу (попереднього або остаточного) лікар повинен заповнити картку екстреного повідомлення про виявлення інфекційного хворого. Так, картку   направляють до санепідстанції не пізніше ніж через 12 годин з моменту виявлення хворого.  Одночас інформацію необхідно передати по телефону.

Картка повинна бути заповнена розбірливо, без пропусків. Прізвище і ім’я медпрацівника, що посилає повідомлення, слід писати чітко і повністю. Діагноз пишуть по-латині або українською мовою на вибір особи, що заповнює картку. Якщо діагноз точно не встановлено, пишуть «є підозра на відповідне захворювання» або в кінці гаданого діагнозу ставлять знак запитання, наприклад, «підозра на черевний тиф» або «черевний тиф?»

Особливу увагу треба звернути на заповнення одинадцятого пункту картки екстреного повідомлення - це дасть змогу побачити, що вже зро­блено у вогнищі до початку епідеміологічного обстеження.

27.Протиепідемічні заходи боротьби з інф. Хв.

Основним джерелом збудника при антропонозах є хвора людина і носій, зоонозах – хвора тварина чи тварина-носій, сан пронозах – грунт, повітря, вода. Щодо хворих людей –активне чи пасивне виявлення, рання клінічна, епідеміологічна, лабораторна діагностика, ізоляція: до стаціонару, за місцем проживання; проведення етіотропного лікування; лвборвторного контролю після лікування, при виписці. Проведегня лаб.контролю до допуску до роботи; диспансерний нагляд після виписки зі стаціонару, згідно з нормативними документами заключний лабораторний конроль при знятті з диспансерного обліку.

Щодо носія6 активне виявлення, рання епіл.,лаб, діагностика, ізоляція: госпіталізація до стаціонару, за місцем проживання. Санація носія – лабораторний контроль санації, лаб.контроль для допуску на роботу, диспансерний нагляд щодо нормативів переведення хрон.носіїв на іншу роботу

Щодо тварин – здійснення ветеринарного нагляду з ліквідацією джерела збудника.