Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+ 7 укр. Костюк Знеболення.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
420.35 Кб
Скачать

Використання анестезій для знеболення різних функціонально-орієнтованих груп зубів

Вид місцевої інєкційної анестезії

Показання

Провідникова анестезія

Препарування групи зубів на нижній щелепі, препарування молярів нижньої щелепи

Інфільтраційна анестезія

Препарування зубів на верхній щелепі, препарування фронтальної групи зубів та премолярів нижньої щелепи при використанні анестетиків четвертого покоління

Інтралігаментарна анестезія

Препарування зубів верхньої та нижньої щелепи, додаткова анестезія при неефективності провідникової анестезії на нижній щелепі

Інтрасептальна анестезія

Препарування зубів верхньої та нижньої щелепи, додаткова анестезія при неефективності провідникової анестезії на нижній щелепі

Провідникові анестезії, що використовуються в ортопедичній практиці.

Мандибулярна анестезія.

Найчастіше у ортопедичній стоматології виконується внутрішньоротовим шляхом. Ефективність такої анестезії до 75%. Мішені інєкції:

  • внутрішня: крилощелепний простір, мандибулярна бороздка, задній її скат, мандибулярний отвір;

  • зовнішня : крилоскроневе заглиблення на рівні найглибшого місця венечной вирізки переднього краю нижньої щелепи або на середині відстані між верхніми та нижніми молярами при максимально відкритому роті або на 1 см вище окклюзійної поверхні нижніх молярів.

Хід голки: слизова оболонка, тонка пластинка щічного мязу, рихлу сполучну тканину до контакту з кісткою. Нерви, що анестезуються: n. alveolaris inferior, n. lingvalis та іноді n. buccalis.

Найбільш ефективною є блокада нижньо- луночкового нерву по Гоу-Гейтсу(G.A.Gow-Gates,1973). Ефективність цієї методики коливається від 90% до 97%. Ефективність зберігається при роздвоєному нижньо-луночковому нерві та нижньощелепному каналі. Аспіраційні позитивні проби бувають позитивними всього у 1,6-1,9% випадків.

Методика анестезії: при максимально відкриванні рота місце вкола знаходиться на латеральному краю крило-щелепного поглиблення, зразу медіальніше медіального пучка сухожилля скроневого мязу, висота точки вколу встановлюється розташуванням кінчику голки зразу під медіально-піднебінним горбиком другого моляру верхньої щелепи. Голку просувають у напрямку, що співпадає з лінією, яка сполучає протилежний кут рота з міжкозелковою вирізкою на стороні інєкції (T.Jastak, J.A..Yangiela, D.Donaldson 1995, S.F.Malamed 1997), до контакту з кісткою, глибина просування голки складає всередньому 25 мм. У випадку, якщо цільвого пункту не досягли голку виводять до поверхні слизової оболонки, повторюють орієнтацію голки та проводять її до цільового пункту. У випадку, якщо цільвий пункт досягнутий успішно голку відводять на 1 мм назад та проводять аспіраційну пробу. При негативній аспіраційній пробі вводять 1,7-1,8 мл анестезуючого розчину. Після введення анестезуючого розчину пацієнта просять не закривати рота ще 2-3 хвилини.

Б)Торусальна анестезія (по Вайсбрему)

Цільвий пункт: нижньощелепне підвищення. Техніка анестезії: пацієнт максимально широко відкриває рот. Місце вколу голки : точка утворена перетином горизонтальної лінії проведеної на 5мм нижче жувальної поверхні третього верхнього моляру з жолобинкою утвореною латеральним схилом крилощелепної складки і щокою. Щприц розташований у протилежному куті рота на рівні першого-другого моляру, голка направлена перпендикулярно до гілки нижньої щелепи. Голку заглиблюють у мякі тканини до кістки на глибину 15-20 мм, проводять аспіраційну пробу , вводять 1,5-2,0 мл анестетика, знеболюючи нижньоальвеолярний, щічний та язиковий нерви.

  1. Інфільтраційна анестезія.

А) надокістна анестезія

Методика анестезії: вкіл голки роблять по перехідній складці між знеболюємим зубом та зубом розташованим медіальніше і просувають до місця вище верхівки знеболюємого зуба, де повільно випускають 0,5-0,7 мл анестетика.

Б)підокістна анестезія

Методика анестезії: вкіл голки робиться трохи вище або в саму перехідну складку, просовують на 2-3 мм, впорскують під слизову оболонку 0,2-0,3 мл анестетика. Через 60 секунд проколюють окістя, просовують голку у напрямку верхівки кореня , випускають під окістя 0,4-0,5 мл анестетика.

  1. Внутрішньокісткова анестезія (спонгіозна анестезія)

Мал.1. Інтралігаментарна анестезія.

А) інтралігаментарна

Метод полягає у тому, що анестезуючий розчин вводиться в періодонтальну щілину, з якої він проникає в губчатий простір міжзубної перетинки. інєкція проводиться в основу ясеневого сосочку з дистальної або медіальної сторони зуба. Скіс голки направляють до кістки. Введення анестетику триває 1-2 хв. Для однокореневого зубу використовують одну інєкцію та дозу 0,3-0,4 мл, для багато кореневого зубу – дві та 0,5-1мл анестетику. Використовують мультиплікаційні шприци та спеціальні голки. Ефект анестезії наступає миттєво (під голкою) настання повного ефекту та відносно невелика тривалість пульпарної анестезії.

Мал. 2. Інтрасептальна анестезія