Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Karlash-єкз.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
4.71 Mб
Скачать

76. Узагальнена технологічна схема отримання води очищеної.

77. Узагальнена технологічна схема отримання води для ін’єкцій.

78. Варіанти організації потоків вентиляційного повітря, що використовуються для приміщень різних класів чистоти.

Потік повітря у чистих приміщеннях виконує ряд важливих функцій:

Створює зони з різною чистотою повітря

Виносить забруднення із чистої зони

Існує два різних види потоків повітря:є

  • Однонаправлений часто називають ламінарним

  • Неоднонаправлений (турбулентний)

Однонаправлений потік може бути горизонтальним чи вертикальним.

Системи розподілу повітря:

Турбулентний (неоднонаправлений)

Ламінарний (однонаправлений)

Змішаний (організація окремих зон з однонаправленим потоком)

79. Принципи організації потоків повітря у приміщеннях різних класів чистоти.

У чистих приміщеннях класу А і В використовуються однонапрямлені потоки повітря.

Приміщення класу чистоти нижче за В – це приміщення з турбулентним потоком повітря.

Місця припливу і витяжки ламінарного потоку повинні, по можливості, розташовуватися один навпроти одного. Процес, що йде в горизонтальній площині варто розташовувати в зоні вертикального потоку. Навпаки, якщо процес протікає у вертикальній площині, його доцільно розміщувати в зоні горизонтального потоку.

Найкращий рівень чистоти забезпечується в місці припливу повітря.

80. Способи пом’якшення води, що використовуються у фармацевтичній промисловості.

Основні методи пом'якшення води:

Термічний метод пом'якшення води

Реагентні методи пом'якшення води

Термохімічний метод пом'якшення води

Пом'якшення води діалізом

Воду нагрівають до температури вище 100 В° С, при цьому видаляється карбонатна і некарбонатна жорсткості (у вигляді карбонату кальцію, гідрокси-. да магнію і гіпсу) /Td>

У воду додають вапно, яка усуває карбонатну і магнієву жорсткість, а також соду, яка усуває некарбонат. Помякшена вода пропускається через катіонітові фільтри. Вихідна вода фільтрується через напівпроникну мембрану

Термічний метод заснований на зсуві вуглекислотного рівноваги при її нагріванні в бік утворення карбонату кальцію.Рівновага зміщується за рахунок пониження розчинності оксиду вуглецю (IV), що викликається підвищенням температури і тиску. Кип'ятінням можна повністю видалити оксид вуглецю (IV) і тим самим значно знизити карбонатну кальцієву жорсткість. Однак, повністю усунути зазначену жорсткість не вдається, оскільки карбонат кальцію хоча і незначно (13 мг/л при температурі 18 В° С), але все ж розчинний у воді.

За наявності у воді гідрокарбонату магнію процес його осадження відбувається наступним чином: спочатку утворюється порівняно добре розчинний (110 мг/л при температурі 18 В° С) карбонат магнію який при тривалому кип'ятінні гідролізується, в результаті чого випадає осад малорозчинного (8,4 мг/л). гідроксиду магнію.

Реагентні методи пом'якшення води

Пом'якшення води реагентними методами засноване на обробці її реагентами, що утворюють з кальцієм і магнієм малорозчинні сполуки: Mg (OH) 2 , СаС0 3 , Са 3 (Р0 4 ) 2 , Mg 3 (P0 4 ) 2 та інші з наступним їх відділенням в освітлювачах, тонкошарових відстійниках і осветлітельних фільтрах. У Якості реагентів використовують вапно, кальциновану соду, гідроксиди натрію і барію та інші речовини.

Термохімічне зм'якшення застосовують виключно при підготовці води для парових котлів, так як в цьому випадку найбільш раціонально використовується теплота, витрачена на підігрів води. Цим методом пом'якшення води виробляють зазвичай ' при температурі води вище 100 В° С. Інтенсивнішому пом'якшення води при її підігріві сприяє освіта важких і великих пластівців осаду, якнайшвидше його осадження внаслідок зниження в'язкості води при нагріванні, скорочується також витрата вапна, так як вільний оксид вуглецю (IV) видаляється при підігріві до введення реагентів. Термохімічний метод застосовують з додаванням коагулянту і без нього, оскільки більша щільність осаду виключає необхідність у його обважненні при осадженні. Крім коагулянту використовують вапно і соду з добавкою фосфатів і рідше гідроксид натрію і соду. Застосування гідроксиду натрію замість вапна дещо спрощує технологію приготування та дозування реагенту, проте економічно така заміна не виправдана у зв'язку з його високою вартістю.

Пом'якшення води діалізом Діаліз - метод розділення розчинених речовин, що значно відрізняються молекулярними масами. Він заснований на різних швидкостях дифузії цих речовин через напівпроникну мембрану, що розділяє концентрований і розбавлений розчини. Під дією градієнта концентрації (за законом діючих мас) розчинені речовини з різними швидкостями дифундують через мембрану в бік розведеного розчину. Розчинник (вода) дифундує у зворотному напрямку, знижуючи швидкість перенесення розчинених речовин. Діаліз здійснюють у мембранних апаратах з нітро - і ацетатцеллюлозное плівковими мембранами. Ефективність напівпроникною мембрани для пом'якшення води визначається високими значеннями селективності і водопроникності, які вона повинна зберігати протягом тривалого часу роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]