Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Trudove pravo Ukraine.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Тема 16. Праця жінок. Праця неповнолітніх

Задача 508.

Інженер Федорова одержала розпорядження адміністрації виїхати у відрядження в інше місто строком до 10 днів. Від цієї поїздки Федорова відмовилась, посилаючись на те, що не може залишити без догляду 5-річну дитину. За відмову від поїздки адміністрація наклала на Федорову дисциплінарне стягнення.

Якими пільгами користуються жінки, що мають дітей?

Чи правильні дії адміністрації?

Задача 509.

У місцевій газеті була опублікована об’ява, що малому підприємству потрібний юрисконсульт, бажано, щоб це був чоловік не старше 35 років з досвідом роботи. Через декілька днів після оголошення до директора звернулась жінка, юрист, з великим досвідом роботи, віком до 35 років. Після переговорів з нею директор підприємства заявив, що робота юриста в них специфічна, погребує тривалих поїздок у відрядження, тому вони хочуть прийняти на роботу саме чоловіка.

Чи є така відмова у прийнятті на роботу обґрунтованою і чи можна її оскаржити?

Чи зміниться зміст відповіді на поставлене питання, коли виявиться, що жінка є вагітною?

Задача 510.

Буфетниця їдальні Пихтар на вимогу про необхідність пройти чергове медичне обстеження відповіла відмовою і медичного огляду не пройшла.

Директор їдальні звертається до Вас за порадою, як правильно, відповідно до законодавства про працю, він повинен поступити,

Задача 511.

Маринич була прийнята на посаду страхового агента тимчасово, на період відпустки по вагітності і пологах Зоріної (про що сказано в наказі). У зв’язку з виходом Зоріної на роботу після відпустки, Маринич була звільнена з роботи з підстав закінчення строку трудового договору. Вважаючи звільнення неправильним, Маринич звернулася до суду з позовом про поновлення на роботі, мотивуючи тим, що на момент звільнення вона була вагітна (про що є медична довідка). Крім того, звільнення проведено без погодження профкому, хоча вона стала не тимчасовим, а постійним працівником, оскільки заміщала Зоріну не 4 місяці, а 4 місяці і 10 днів.

Чи підлягає Маринич поновленню на роботі?

Чи можна розглядати Маринич як тимчасового працівника, чи як таку, яка уклала строковий трудовий договір?

Задача 512.

3a угодою про співпрацю між взуттєвою фабрикою та середньою школою передбачалось, що учні старших класів за їх бажанням можуть працювати на фабриці у вільний від навчання час. Списки бажаючих працювати затверджувалися директором школи і це дозволяло їм у дні роботи на фабриці пропускати останні два уроки.

Тривалість роботи учнів за цією ж угодою встановлювалась 6 годин на день. Оплата праці здійснювалася за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, В рахунок коштів, виділених для оплати відпусток учням, фабрика зобов’язувалася побудувати для школи плавальний басейн.

Батьківська рада школи, яка відповідно до ст 188 КЗпП була закликана дати згоду на підтримку угоди, поставила вимогу, щоб усім дітям, які будуть працювати, були оформлені трудові книжки і тим самим вони мали трудовий стаж, необхідний для вступу до деяких вищих навчальних закладів.

Оцініть вказані вище дії з точки зору відповідності їх чинному законодавству

Задача 513.

Після закінчення комерційного технікуму Миронова, 17-ти років, була направлена на роботу до проектного інституту як бухгалтер відповідно до одержаної в технікумі кваліфікації. Однак в інституті вільної посади бухгалтера не виявилося і Миронова була зарахована оператором перфораторної машини. Головний бухгалтер неодноразово робив Мироновій усні зауваження у зв’язку з повільною роботою протягом робочого дня, а після закінчення 10 місяців роботи із згоди профкому вона була звільнена за скороченням штату. Миронова звернулася до суду з вимогою поновити її на роботі та надати роботу за спеціальністю.

Які пільги працюючій молоді передбачені нормами КЗпП?

Чи правомірні дії адміністрації?

Яке рішення потрібно постановити суду?

Який порядок захисту права молодого фахівця на отримання роботи у відповідності зі спеціальністю і кваліфікацією, що присвоєні учбовим закладом?

Задача 514.

На шахту “Центральна” з гірничо-технічної школи для проходження ви­робничої практики прибула група учнів, у тому числі і декілька дівчат. Начальник не допустив дівчат до практики в шахті і запропонував роботу на поверхні, посилаючись на те, що жіноча праця на підземних роботах заборонена.

Які правила по охороні праці жінок встановлює: законодавство про працю?

Чи правильні дії начальника шахти?

Задача 515.

Криницька, яка проживає в м. Малині Житомирської області, подала в Київський резерв провідників заяву про прийняття її на роботу. На цю заяву начальник Київського резерву провідників дав таку відповідь: “В задоволенні Вашого прохання про прийняття на роботу в резерв у даний час Вам відмовлено за віддаленістю місця проживання і наявністю грудної дитини до року”.

Зробіть правовий аналіз цієї відповіді.

Задача 516.

Відповідно до медичного висновку адміністрація заводу запропонувала Ленцик перейти працювати на легшу роботу. Не погодившись з пропозицією адміністрації Ленцик залишилась працювати на своїй посаді, Через місяць у зв’язку з погіршенням стану здоров’я її поклали у лікарню, де перебувала більше двох місяців.

Повернувшись на роботу Ленцик дізналася, що вона переведена на посаду, яку займала Сивуляк і при цьому їй збережено ставку за попередньою посадою, але без надбавки за високі показники в праці.

Проаналізуйте наведену ситуацію і зробіть мотивований правовий висновок.

Задача 517.

Волощук, яка працювала у Будівельно-монтажному управлінні, звернулася до суду з позовом про стягнення оплати за вимушений прогул в сумі 832 грн. Вона вказала, що була усунена від роботи за відмову виїхати у відрядження, мотивуючи відмову тим, що вагітна. Волощук просила забезпечити її роботою за місцем знаходження БМУ, в чому адміністрація їй відмовила. На суді представник БМУ пояснив, що в трудовому договорі з Волощук була передбачена така умова, як постійні поїздки в інші міста на будівельні дільниці, за це вона отримувала спеціальну доплату.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 518.

У зв’язку з ліквідацією районної контори в числі інших працівників були звільнені бухгалтер Алієва, яка знаходиться в післяпологовій відпустці, та інспектор відділу кадрів Лагугіна, що має дитину віком 14 місяців. Лагутіна та Алієва звернулися до суду з вимогою про поновлення їх на роботі. Заперечуючи позов, директор контори, що ліквідується, пояснив, що звільнення Лагутіної та Алієвої – вимушений захід, і поновлення їх на роботі неможливе, оскільки контора працює останній тиждень. Районний суд вирішив покласти на виконком міськради обов’язок працевлаштувати Лагутіну та Алієву.

Які пільги працюючим жінкам передбачені нормами КЗпП?

Чи правомірне звільнення Лагутіної та Алієвої?

Чи правильне рішення суду?

Задача 519.

Робітниці експедиції Семенкова і Степанова звернулися до начальника цеху з проханням перевести їх на більш легку роботу у зв’язку з тим, що обидві мають грудних дітей двох- і чотиримісячного віку відповідно. У зв’язку з тим, що Семенкова годує дитину грудним молоком, її перевели на роботу діловодом, а Степановій в її проханні відмовили, мотивуючи відмову тим, що її дитина вигодовується штучно. Степанова звернулася із скаргою до КТС.

Чи законне рішення адміністрації підприємства?

Які пільги в галузі праці та заробітної плати надаються жінкам, які мають дітей віком до трьох років?

Задача 520.

Неповнолітній Корольков, якому виповнилося 16 років, звернувся до відділу кадрів будівельного управління з проханням прийняти його на літній період на роботу. Начальник відділу кадрів відповів Королькову, що питання про прийняття його на роботу може бути вирішене тоді, коли він отримає паспорт.

Корольков отримав паспорт і знову звернувся до відділу кадрів. Начальник відділу кадрів запропонував Королькову прийти наступного дня з одним з батьків. Коли на наступний день прийшла мати Королькова, начальник відділу кадрів почав вимагати від неї заяви, що у разі нещасного випадку з Корольковим вона не буде мати претензій до будівельного управління.

Які права щодо вступу в трудові відносини мають неповнолітні?

Задача 521.

Батьки неповнолітнього Осипенка звернулись до завідуючого радіо­майстернею з вимогою про звільнення їх сина, якого прийняли в майстерню як учня радіомайстра. Свою вимогу батьки обгрунтували тим, що їх син Сергій попав під вплив друзів, які не хочуть вчитися в школі. Сергій закінчив лише 8 класів, тому повинен не працювати, а вчитись в школі.

Завідуючий майстернею відмовився звільнити Сергія з роботи, пославшись на те, що Сергій має нахил до радіосправи, сумлінно ставиться до роботи і має намір навчатися у ПТУ.

Батьки Осипенка звернулись з письмовою скаргою на завідуючого радіомайстернею до суду.

Як вирішить справу суд?

Задача 522.

На Роздольському комбінаті “Сірка” в поточному році утворилася дуже складна фінансово-економічна ситуація, у зв’язку із чим при укладенні колективного договору на наступний рік до нього були включені ряд нових положень. Зокрема, дозволялось, як виняток, залучати неповнолітніх (за згодою профкому) до шкідливих робіт до 1 місяця і переносити їм відпустку на осінь або весну, зменшувати розмір заробітної плати.

Ваша думка про правомірність цих положень.

Соседние файлы в предмете Трудовое право