Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Trudove pravo Ukraine.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Тема 5. Суб’єкти трудового права

Задача 53.

До відділу кадрів мережі супермаркетів з проханням прийняти його на літній період на роботу звернувся 16-річний П.Травкін. Менеджер з персоналу відповів Травкіну, що питання про прийняття його на роботу може бути вирішене тоді, коли він отримає паспорт. Травкін отримав паспорт і знову звернувся до відділу кадрів. Менеджер з персоналу запропонував Травкіну прийти наступного дня з одним з батьків. Коли на наступний день прийшла мати Травкіна, менеджер почав вимагати від неї написання заяви про те, що у разі нещасного випадку з її сином вона не буде мати претензій до фірми.

Хто виступає суб’єктами трудового права?

Оцініть рівень знаньу сфері трудового права менеджера з персоналу.

Задача 54.

За рішенням правління кондитерської фірми у сусідній області для реалізації продукції було організоване представництво, яке не мало статусу юридичної особи. Менеджер з продажу вказаного представництва Р.Мармеладний припустився помилок при роботі з контрагентами, внаслідок чого фірмі були завдані збитки у розмірі, який втричі перевищував місячний заробіток Мармеладного. Для відшкодування заподіяної шкоди директор представництва звернувся до суду з позовною заявою.

Проаналізуйте вказану ситуацію.

Задача 55.

Розташоване у м. Львові підприємство по виробництву магнітофонних касет у зв’язку із змінами в кон’юнктурі ринку значно зменшило обсяг випуску продукції, що призвело до звільнення з роботи ряду працівників. Окремі працівники з цим звільненням не погодилися і звернулися до районного суду з позовом про поновлення на роботі.

При подачі позовної заяви виникло питання про те, хто повинен бути відповідачем по справі, оскільки підприємство хоча і має рахунок у банку, свої власні кошти, але не володіє правами юридичної особи. Права юридичної особи належать холдинговій компанії, яка зареєстрована у м.Чернігів, але роз­ташована у м. Київ.

Хто буде відповідачем у даній справі?

Задача 56.

За згодою директора начальник ремонтного цеху заводу “Центроліт” Родіонов запросив на роботу трьох слюсарів-складальників для виконання тимчасової роботи по установці верстатів. Після закінчення роботи бухгалтерія заводу відмовилася сплатити їх працю, мотивуючи тим, що сам начальник ремонтного цеху Родіонов не користується правом прийому і звільнення працівників. Слюсарі-складальники пред’явили позов безпосередньо до Родіонова.

Хто є сторонами в даних трудових правовідносинах?

Чи несе само підприємство відповідальність за дії посадових осіб (Родіонова, бухгалтера)?

Задача 57.

Директор заводу Антонов прийняв Тараненка на посаду інженера конструкторського бюро заводу з іспитовим строком З місяці. До закінчення цього строку Тараненко був звільнений з роботи на підставі ст. 28 КЗпП України як такий, що не витримав випробування.

Вважаючи своє звільнення неправомірним, оскільки за час роботи йому не зроблено жодного зауваження про те, що він не відповідає займаній посаді, Тараненко звернувся до Антонова з позовом про поновлення на роботі в районний суд за місцем проживання Антонова.

Суддя відмовив Тараненку у прийнятті позовної заяви, пославшись на те, що відповідачем повинен бути не Антонов, а завод, і з позовом необхідно звертатись не за місцем проживання Антонова, а за місцем знаходження заводу.

На постанову судді Тараненко подав скаргу, в якій просив скасувати постанову і спрямувати його заяву на розгляд суду, посилаючись на те, що трудовий договір відповідно до ст. 21 КЗпП України укладається не з підприємством, установою, організацією, а з власником або уповноваженим ним органом.

Таким уповноваженим органом, на його думку, є сам директор заводу.

Як повинна бути вирішена справа?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Задача 58.

Інженер Алексів був звільнений з роботи у зв’язку з виявленою невід по­відністю займаній посаді. Вважаючи звільнення неправильним, Алексів звернувся в суд з позовом до директора заводу Бакалинського про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Суддя місцевого суду відмовив у прийнятті позовної заяви і зазначив, що відповідачем по справі може бути юридична особа – завод, а не директор Бакалинський. Останній може виступати в справі як третя особа.

Алексів оскаржив постанову судді, пославшись на те, що відповідно до ст. 21 КЗпП України другою стороною виступає власник або уповноважений ним орган, а не підприємство, установа, організація. Тому просив постанову скасувати і зобов’язати суддю розглянути його позов.

Яку ухвалу повинен винести апеляційний суд?

Задача 59.

Станція Київ-Дніпровський входить до Київського відділку залізниці без права юридичної особи. З вини бухгалтера Грибачової станція змушена була провести зайві грошові виплати. Для відшкодування заподіяної шкоди адміністрація станції звернулася до суду з позовною заявою.

Чи підлягає ця заява розгляду за позовом станції, якщо станція не має статусу юридичної особи?

Задача 60.

Фабрика індивідуального пошиття одягу у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці значно зменшила обсяг виконуваних робіт, тому змушена була звільнити з роботи ряд працівників. Окремі працівники з цим звільненням не погодилися і звернулися до суду з позовом про поновлення на роботі.

При подачі позовної заяви виникло питання про те, хто повинен бути відповідачем у справі, оскільки фабрика хоча і має рахунок у банку, свої власні кошти, але не володіє правами юридичної особи. Права юридичної особи належать управлінню легкої промисловості міської держадміністрації, до якого фабрика входить як його складова частина.

Чи може фабрика бути відповідачем у спорі?

Задача 61.

В’єтнамець Фам Конг Чи звернувся до дирекції універсаму “Борисфен” з проханням прийняти його на роботу на посаду продавця. Директор універсаму відмовив йому у прийнятті на роботу, пославшись на те, що Фам Конг Чи є громадянином В’єтнаму, а не України. А іноземці на роботу в торгівлю не приймаються.

Чи правильна позиція, висловлена директором універсаму?

Який порядок працевлаштування іноземців в Україні?

Соседние файлы в предмете Трудовое право