Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Trudove pravo Ukraine.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Тема 4. Форми трудового права України

Задача 39.

У яких статтях Конституції Украъни закріплено основні права і свободі людини і громадянина у сфері суспільної організації праці?

Розкрийте роль локальних правових актів в регулюванні умов праці. Наведіть приклади таких актів.

Задача 40.

Наведіть приклади загальних і спеціальних правових норм, що регулюють трудові відносини.

Якими нормативно–правовими актами регулюється: праця тимчасових і сезонних працівників, надомників, сумісників?

Задача 41.

У чому проявляється єдність і диференціація трудового законодавства?

Як діють нормативно–правові акти про працю у часі, просторі і за категоріями працівників?

Задача 42.

Молодий спеціаліст юрисконсульт управління каналізації виконкому міської ради Мельникович через пропуск процесуальних строків та незнання норм матеріального права програв у суді три справи, внаслідок чого управлінню було заподіяно збитки на суму 12 тис. грн. Начальник управління звернувся з письмовою претензією на вказану суму до приватного вузу, який видав Мельниковичу диплом юриста, мотивуючи свою вимогу тим, що учбовий заклад несе відповідальність за рівень знань своїх випускників, а диплом слід вважати гарантійним зобовязанням навчального закладу перед роботодавцями щодо рівня знань і навичок випускника.

Дайте правову оцінку даній ситуації.

Хто повинен компенсувати збитки управління?

Задача 43.

На заводі безалкогольних напоїв з урахуванням особливостей місцевих умов організації виробництва і праці були розроблені правила внутрішнього розпорядку. Спочатку проект правил був обговорений в структурних підрозділах заводу: у відділах, цехах. Після такого обговорення директор заводу і голова профспілкового комітету підписали правила і з моменту підписання ввели їх в дію.

Чи правомірні дії директора і голови профкому?

Хто і в якому порядку затверджує правила внутрішнього трудового роз­порядку?

Задача 44.

Правилами внутрішнього трудового розпорядку ВАТ встановлено, що робочий день для всіх робітників розпочинається о 9 годині. Голова правління ВАТ своїм наказом зобов’язав трьох майстрів виходити на роботу на годину раніше початку робочого дня з тим, щоб проконтролювати підготовку підприємства до початку роботи. Цим же наказом зазначалось, що вони можуть на годину раніше закінчувати свій робочий день.

Один з майстрів не погодився з такою зміною режиму робочого часу, пославшись на те, що в силу особливостей виробничого процесу майстри закінчувати роботу раніше за інших працівників не можуть, тому цим наказом голови правління фактично збільшено на годину їх робочий день.

Дайте правовий аналіз ситуації, що склалася.

Задача 45.

Інженер Сканівчук був звільнений з роботи за п. 5 статті 40 КЗпП України у зв’язку з нез’явленням на роботі через тимчасову непрацездатність понад 4 місяці підряд. Цей пункт статті 40 КЗпП України, на думку Сканівчука, не може бути підставою для звільнення, оскільки статтею 6 Конвенції Міжнародної організації праці “Про припинення трудових відносин”, прийнятої у І982 році тимчасова відсутність на роботі у зв’язку з хворобою “...не є законною підставою для звільнення”.

Конвенція МОП є міжнародним договором, тому, вважає Сканівчук, у даному випадку відповідно до статті 8-1 КЗпП України повинні застосовуватись правила міжнародних договорів.

На підставі якого законодавства повинен вирішуватись даний спір?

Задача 46.

Нормувальниця Барська поступила на навчання до Міжрегіональної академії управління персоналом, яка є приватним навчальним закладом. Під час навчання Барська довідалась про існування Рекомендації МОП 1974 р. про оплачувані навчальні відпустки, пунктом 6 статті 20 якої передбачено, що тим, хто навчається, повинна виплачуватись фінансова допомога для відшкодування будь-яких великих додаткових затрат, що пов’язані з освітою та підготовкою.

У Барської виникла думка, чи не повинна у зв’язку з цим адміністрація, де вона працює, відшкодовувати їй витрати на навчання, що виплачуються нею. Тому вона звертається до Вас за порадою проконсультувати її з цього питання.

Які правила застосування норм міжнародних договорів щодо трудових відносин в Україні?

Задача 47.

Договором між посольством однієї з іноземних держав і Головною дирекцією по обслуговуванню іноземних представництв при Київській міській державній адміністрації для обслуговування представництва була прийнята на роботу група працівників обслуговуючого персоналу. Поряд з іншими умовами праці договором передбачалось, що посольство може поставити питання про припинення трудового договору у випадку недовіри до працівника.

Через деякий час посольство поставило питання про звільнення прибиральниці Пряхіної, яка має звичку переглядати папери, що викидаються до корзини для сміття.

Пряхіна вважає, що вона не належить до категорії працівників, які обслуговують грошові або товарні цінності, тому не може бути звільненою за цієї підставою (пункт 2 статті 41 КЗпП).

Незважаючи на заперечення, Пряхіна була звільнена з роботи за втратою довір’я.

Яким законом слід керуватися у разі, коли Пряхіна оспорить звільнення в судовому порядку?

Задача 48.

Розкрийте значення та юридичну силу керівних роз’яснень Пленуму Верховного Суду України щодо розгляду трудових спорів, назвіть їх.

Задача 49.

При звільненні працівника з роботи за своєю ініціативою роботодавець зобов’язаний одержати згоду профспілкового комітету. Якщо розірвання трудового договору проведено роботодавцем без звернення до профспілкового органу, а працівник оспорює правильність рішення у судовому порядку, суд відповідно до ст. 43 КЗпП призупиняє провадження по справі, запитує згоду профспілкового органу, і після її одержання або відмови профспілкового органу в дачі згоди на звільнення працівника розглядає справу по суті.

Пленум Верховного Суду України в пункті 15 постанови № 9 від 6 листопада 1992 року “Про практику розгляду судами трудових спорів” зазначив, що “відмова профспілкового органу в згоді на звільнення є підставою для поновлення на роботі”.

Чи не змінює це роз’яснення Пленуму Верховного Суду норми, що вміщуються в ст. 43 КЗпП України?

Чи відносяться керівні роз’яснення Пленуму Верховного Суду до форм (джерел) трудового права?

Задача 50.

Старший викладач державного університету Рубан, вік якого наближається до пенсійного, звернувся до відділу кадрів університету з проханням під­готувати його документи про вихід на пенсію як державного службовця відповідно до Закону України “Про державну службу”. Свою вимогу Рубан обґрунтував посиланням на пункт 1 статті 1 Конвенції МОП від 27 червня 1978 р. № 151 “Про захист права на організацію та процедури визначення умов зайнятості на державній службі”, відповідно до якого ця Конвенція застосовується до усіх осіб, найнятим державним органом, якщо тільки до них не застосовуються більш сприятливі положення інших міжнародних удових конвенцій. Статтею 8-1 КЗпП України визначено, якщо міжнародними договорами або угодами встановлені інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України, повинні застосовуватись правила міжнародних договорів.

Яка Ваша думка щодо поставленого Рубаном питання?

Задача 51.

Адміністрація торговельного комплексу "Там-Там" зіткнулася з проблемою обрання законної підстави для звільнення з роботи продавця Кулик.

Останню прийняли на роботу продавця бакалійного відділу пів року тому, як вона закінчила курси продавців. Оскільки на момент укладення трудового договору Кулик не виповнилося 18 років, її зарахували без підписання з нею договору про повнц матеріальну відповідальність.

Після того, як Кулик виповнилояс 18 років, їй було запропоновано підписати такий договір, оскільки робота продавця вимагає обов’язкового укладення договору про повну матеріальну відповідальність з повнолітніми особами.

У зв’язку з категоричною відмовою від укладення договору про повну матеріальну відповідальність та від пропозиції переведення її на роботи, не пов’язані з обслуговуванням матеріальних цінностей, директор торговельного комплексу доручив відділу кадрів підготувати наказ про звільнення кулик з роботи.

З’ясувалолся однак, що такої підстави, як відмова від підписання договору про повну матеріальну відповідальність, для звільнення з роботи чинний КЗпП не містить. Керівник юридичного відділу пропонував скористатися для цього рекомендаціями Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року, де в аналогічних випадках рекомендується звільняти осіб за правилами п. 1 ст. 40 КЗпП.

Директор торговельного комплексу висловив щодо цього сумніви, оскільки вважав, що Постанова Пленуму Верховного Суду України стосується тільки судів нижчого рівня і ніякого нормативного значення для безпосередніх учасників трудових відносин не має. Більше того, звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП можливе лише під час скорочення чисельності або штату працівників, натомість у торговельному комплексі жодних скорочень не відбувається.

Охарактеризуйте нормативні властивості актів судової влади.

Яка роль постанов Пленуму Верховного Суду України в регулювання трудових відносин?

Задача 52.

Під час затвердження зборами трудового колективу підприємства "Світязь" Правил внутрішнього трудового розпорядку виникла дискусія з приводу розміщення у них розділів, які визначають порядок прийому на роботу працівників та їхню дисциплінарну відповідальність.

Виступаючи на зборах, представники трудового колективу вважали, що до правил прийому на роботу нічого крім того, що передбачено КЗпП, не внесено, а отже дублювати норми кодексу не має потреби. Що стосується дисциплінарної відповідальності, то трудові колективи взагалі не мають права визначати стягнення за порушення трудової дисципліни, адже ці питання регулюються на централізованому рівні.

Більша частина учасників зборів вважали, що Правила внутрішнього трудового розпорядку на підприємстві є зайвими, оскільки існують типові та галузевів правила внутрішнього трудового розпорядку, якими трудовий розпорядок належним чином врегульовано.

До з’ясування усіх спірних питань збори були перенесені на наступний тиждень.

Як співвідносяться між собою централізовані та локальні акти?

Чи є формами трудового права Правила внутрішнього трудового роз­порядку підприємства?

Як бути у наведеній ситуації?

Соседние файлы в предмете Трудовое право