Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2. Попит, пропозиція і механізм досягнення...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
253.44 Кб
Скачать

3. Вплив нецінових факторів на зміну попиту.

Крім ціни на кількість товарів, що може придбати споживач, впливають також інші фактори, які отримали назву нецінових факторів зміни попиту в цілому.

П ід неціновими факторами розуміють всі інші фактори, крім ціни на даний товар, які впливають на попит. Зміна одного або більше нецінових факторів приводить до зміни попиту в цілому, тобто його збільшення або зменшення.

Збільшення попиту означає, що споживачі бажають і здатні купувати більшу кількість даного товару за кожної із можливих цін. Графічно збільшення попиту показується у вигляді зміщення кривої попиту вправо (від D1 до D2) (рис. 5а). Зменшення попиту означає, що споживачі купують меншу кількість товарів за кожною із можливих цін. Графічно зменшення попиту зображується у вигляді зміщення кривої попиту вліво (від D1 до D3) (рис. 5б).

Основні нецінові фактори ринкового попиту:

  1. Споживацькі (споживчі) переваги і смаки:

    1. зміна потреб і їхнє усвідомлення;

б) зміна моди;

в) вплив реклами. Будь-яка рекламна акція проводиться фірмою з метою збільшити попит на свій товар. Але, слід враховувати, що вплив моди і реклами може відбуватися швидко і навіть в невідомому напрямку.

  1. Число покупців на ринку.

  2. Грошові доходи споживачів.

Вплив зміни грошового доходу на попит не завжди однозначний. У відношенні до більшості товарів підвищення доходу приводить до збільшення попиту, і навпаки.

Товари, попит на які змінюється в прямій залежності зі зміною грошового доходу називаються товарами вищої категорії або нормальними товарами.

Але є такі види товарів, попит на які може змінюватися в протилежному напрямку, тобто попит зростає при зменшенні доходу, і навпаки. Такі товари називають товарами нижчої категорії (це основні продукти харчування: хліб, крупа, картопля, а також менш якісні товари, товари “second hand”).

  1. Ціни на взаємопов’язані товари.

Розрізняють два види взаємопов’язаних товарів.

  1. Взаємозамінні товари (субститути) – це такі пари товарів, для яких зростання ціни одного товару приводить до збільшення попиту на інший товар, тобто існує прямий зв’язок між ціною одного товару і попитом на інший товар. Наприклад, масло і маргарин.

  2. Взаємодоповнюючі (компліментарні) товари – це такі пари товарів, для яких існує обернений зв’язок між ціною одного товару і попитом на інший товар, тобто при збільшенні ціни одного товару відбувається падіння попиту на інший товар. Наприклад, магнітофон і касети.

Є також багато пар товарів, які між собою взагалі ніяк не взаємозв’язані. Такі товари називаються незалежними або самостійними.

  1. Споживацькі очікування відносно майбутніх цін і доходів. Як правило, якщо очікують їхнє підвищення, то збільшується поточний попит на товари. Можна також передбачити і зворотну ситуацію.

Таким чином, всі перераховані фактори – це нецінові фактори, які впливають на зміну попиту в цілому. Зміну попиту не варто плутати із зміною величини попиту, причиною якої є зміна ціни на товар (вплив цінових факторів).