Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 1

Будучи головою тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, народний депутат Васін, ознайомившись з матеріалами депутатської перевірки, направив до прокуратури листа, в якому обґрунтував необхідність порушення кримінальної справи щодо судді Сурка з ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України. Працівники прокуратури перевірили зібрані Васіним матеріали, однак порушили кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 375 КК України.

Яка з кваліфікацій злочину в даному випадку є офіційною, а яка неофіційною? Хто взагалі може здійснювати кожний з цих видів кваліфікації злочину та які будуть наслідки кримінально-правової оцінки скоєного?

Відповідь

Залежно від того, хто здійснює кваліфікацію злочинів (залежно від конкретних суб’єктів, які здійснюють кримінально-правову оцінку скоєного), вона буває двох видів: офіційна (легальна) та неофіційна (доктринальна).

Офіційна (легальна) – це кваліфікація злочину, котру здійснюють уповноважені на те державою особи (працівники органів дізнання, слідчі, прокурори та судді). Така кваліфікація закріплюється в процесуальних документах та породжує юридичні наслідки, що мають обов’язковий характер.

Неофіційна (доктринальна) кваліфікація – це відповідна правова оцінка, що дають її окремі громадяни, адвокати, журналісти, науковці в наукових статтях, монографіях, підручниках, навчальних посібниках, у виступах на наукових конференціях тощо. Така кваліфікація не має обов’язкового характеру.

Отже, виходячи з умов задачі кваліфікація працівників прокуратури офіційна, а народного депутата Васіна неофіційна.

Задача 2

Дудко, Карпов і Зорін створили злочинну організацію, в складі якої протягом року постійно займалася легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, та ухилення від сплати податків.

Визначте, яка буде специфіка структури кваліфікації злочинів (об’єкт, суб’єкт і зміст кваліфікації)?

Задача 3

Довідавшись, що Бортко зґвалтовано, Жуков і Барсов поїхали до неї на роботу, викликали на вулицю та стали вимагати дати їм відразу 1500 гривень, погрожуючи в разі відмови розповісти її подругам і знайомим про факт зґвалтування. Бортко відмовилась задовольнити їх вимогу та звернулась із заявою до міліції.

Дії Жукова та Барсова було кваліфіковано за ч. 2 ст.189 КК, як вимога передачі чужого майна з погрозою розголошення відомостей, які потерпіла бажала зберегти, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Вкажіть, які об’єктивні та суб’єктивні ознаки будуть обов’язковими для даного складу злочину в цій ситуації?

Тема 1.2. Злочини проти основ національної безпеки (2години)

1. Поняття, загальна характеристика і види злочинів проти основ національної безпеки України.

2. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

3. Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

4. Державна зрада.

5. Посягання на життя державного чи громадського діяча.

6. Диверсія.

7. Шпигунство.

Література: [4 ]; [ 7]; [ 8]; [ 11]; [12 ]; [13 ]; [ 17]; [20 ]; [39 ]; [ 43]; [86 ]; [ 122].

Соседние файлы в предмете Уголовное право