Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05_КП_МР_ДЗ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Тема 1.10. Злочини проти громадської безпеки (3 години)

1. Поняття, загальна характеристика і види злочинів проти громадської безпеки.

2. Створення злочинної організації, терористичної групи та інших злочинних об’єднань, участь у них та у злочинах, що вчиняються ними чи пов’язані з ними.

3. Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами чи радіоактивними матеріалами.

4. Злочини, пов’язані з порушенням різних правил, що забезпечують громадську безпеку.

Література: [7 ]; [ 11]; [12 ]; [ 13]; [17 ]; [ 39]; [ 40]; [ 43]; [ 54]; [103].

Задача 1

Цапля вирішив організувати групу для вчинення злочинних нападів на громадян. На його пропозицію дали згоду Вовк і Давидов. Для здійснення злочинних нападів Цапля виготовив пістолет і два ножі, котрі передав Вовку і Давидову. Однак цим особам не вдалось скоїти жодного нападу, тому що вони були розкриті і притягнуті до кримінальної відповідальності.

Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Відповідь:

Цапля вчинив: організація озброєної банди з метою нападу на громадян. Вищевказаний склад злочину за конструкцією об’єктивної сторони – усічений, тобто законодавець визначив його закінченим з моменту організації озброєної банди (ст. 257 КК); виготовлення вогнепальної та холодної зброї, а також передача вогнепальної зброї, з метою організації банди (п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 23 грудня 2005 р. «Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об’єднаннями»).

Вовк і Давидов вчинили організація озброєної банди з метою нападу на громадян (ст. 257 КК).

Дії Цаплі потрібно кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ст. 257 КК і ч. 1 і 2 ст. 263 КК

Дії Вовка і Давидова потрібно кваліфікувати за ст. 257 КК.

Задача 2

Бажаючи розбагатіти, працівник гірничо-збагачувального комбінату, що випускав збройовий плутоній, Горемикін під час роботи взяв з камери 30 г радіоактивної речовини, яку запакував у спеціальний футляр з нержавіючої сталі, перевірив на радіоактивність і відніс додому, де зберігав три місяці. За висновком радіологічної експертизи, такої кількості продукту було достатньо, щоб забруднити понад санітарні норми 29 000 км3 повітря або 3,7х108 л води.

Варіант. Горемикін встиг продати викрадене Балясіну за велику суму грошей. Той мав намір вигідно продати покупку за валюту комусь з іноземців, розуміючи при цьому, що відомості про таку речовину становлять державну таємницю.

Кваліфікуйте дії Горемикіна і Балясіна.

Задача 3

Галоян у стані сп’яніння їхав у вагоні потяга, маючи при собі виготовлений ним на роботі ніж типу «фінського». В тамбурі він палив цигарку. До нього підійшов п’яний Гогідзе і попросив запалити. Галоян відмовив. Гогідзе почав лаятись. У сварку втрутився приятель Гогідзе Дядиченко, що теж був напідпитку. Тримаючи в руці ніж зі складеним лезом, Дядиченко схопив Галояна за груди і притис в куток тамбура, погрожуючи розправою. На допомогу Дядиченку поривався Гогідзе, якого утримував сторонній чоловік. Обороняючись, Галоян дістав з кишені свого саморобного ножа і ударив ним Дядиченка в живіт, спричинивши тяжке тілесне ушкодження.

Кваліфікуйте дії Галояна.

МОДУЛЬ 8. ЗЛОЧИНИ ПРОТИ: БЕЗПЕКИ ВИРОБНИЦТВА; БЕЗПЕКИ РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ; ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ТА МОРАЛЬНОСТІ; ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ АБО ПРЕКУРСОРІВ ТА ІНШІ ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ; ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОЇ ТАЄМНИЦІ, НЕДОТОРКАНОСТІ ДЕРЖАВНИХ КОРДОНІВ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИЗОВУ ТА МОБІЛІЗАЦІЇ; ЗЛОЧИНИ ПРОТИ АВТОРИТЕТУ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ, ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ОБ’ЄДНАНЬ ГРОМАДЯН; ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННО-ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МАШИН КОМП’ЮТЕРІВ), СИСТЕМ ТА КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ І МЕРЕЖ ЕЛЕКТРОЗВ’ЯЗКУ

Соседние файлы в предмете Уголовное право