Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота Ночвій.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.01.2023
Размер:
103.71 Кб
Скачать
    1. Джерела фінансування та вибір організаційно-правової форми малого підприємства

У відповідності до завдання (додаток А) наявний капітал складає 1050000, 00 грн. У результаті проведених розрахунків, необхідний капітал складає 1788600,63 грн. Таким чином, недостача грошових коштів – 738600,63 грн.

У зв’язку з цим необхідно передбачити шляхи зменшення необхідності в основному та оборотному капіталі, одним з таких варіантів є:

  1. Отримання кредиту в банку (виплата відсотків за кредит збільшує собівартість продукції, а сума кредиту підлягає виплаті з прибутку підприємства).

У результаті проведених розрахунків існує необхідність в зниженні необхідного капіталу за допомогою отримання кредиту. Найбільш актуальним буде отримання кредиту для малих підприємств за державною програмою «3,7,9». Для більш точних розрахунків, візьмемо максимальний відсоток по програмі, а саме 9% річних.

При виборі організаційно-правової форми підприємства, внаслідок того, що МП потребує отримання кредиту варто керуватися тими положеннями, що ставляться до підприємств які такий кредит отримують. При цьому де-юре, найбільш оптимальною формою було б повне товариство, де учасники відповідають за діяльність останнього всім своїм майном. Однак, з точки зору економічного захисту майна засновників товариства, пропонуємо обрати організаційно-правову форму у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю. Під час отримання кредиту на відміну від повного товариства, учасники товариства з обмеженою відповідальністю несуть відповідальність лише у межах своїх вкладів, однак зобов’язані укладати з банками договір поруки по кредитному договору. Юридично такі правові аспекти матимуть однакову силу, однак у випадку невдачі запуску підприємства, як показує судова та юридична практика, банку буде складніше накласти обтяження, конфіскувати або іншим чином витребувати майно фізичних осіб-засновників, окрім їх вкладів у статутний капітал ТОВ.

У відповідності до положень Господарського кодексу виходячи з кількості працюючих та об’єму валового доходу підприємство є малим.

2.Розрахунок собівартості та ціни виробу

Витрати ресурсів усіх видів знаходять своє відображення в собівартості продукції: оборотний капітал – у вигляді поточних витрат, пов’язаних з виробництвом одиниці продукції, основний капітал – шляхом включення амортизаційних відрахувань в собівартість одиниці продукції.

Розрахунок затрат на виробництво та реалізацію продукції називається калькулювання. В завданні складається планова калькуляція.

У відповідності до стандартів бухгалтерського обліку, собівартість продукції складається з наступних складових:

  1. Виробничої собівартості реалізованої продукції без адміністративних витрат.

  2. Адміністративні витрати.

  3. Витрати на збут.

В виробничу собівартість продукції входять:

1)Прямі матеріальні витрати.

2) Прямі витрати на оплату праці.

3)Інші прямі витрати.

4)Загальновиробничі витрати.

2.1. Розрахунок матеріальних витрат

До прямих матеріальних витрат підприємства належать вартість матеріалів, придбаних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, допоміжних матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкту затрат.

В курсовій роботі при виробництві виробу використовуються основні матеріали, вартість яких визначається з урахуванням коефіцієнту їх використання:

См = SЦм1Нр1 k тр.з, (2.1)

где Цм1 – ціна одиниці використаних матеріалів;

Нр1 – норма витрат основного матеріалу на виріб;

k тр.з – коефіцієнт транспортно-заготівельних видатків.

См= 90,1*1,95* (1+4,1/100)=183,71.

Аналогічно розраховуємо по іншим матеріалам.

В курсовій роботі вартість відходів матеріалів не враховується через їх мало чисельність.

Вартість основних матеріалів за видами виробництва одиниці виробу наведено в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 – Вартість основних матеріалів за видами на виробництво одиниці виробу

Вид материалу

Ціна Цм, грн./кг

Чиста масса Мчi,, кг/шт.

Коефіцієнт використання матеріалу, Ки.м.

Вартість основних матеріалів, См, грн./шт.

Чорні

90,5

1,7

0,87

183,71

Кольорові

170,0

2,5

0,90

490,20

Кабельна продукція

25,1

1,08

0,96

29,26

Всього

703,18

В загальному вигляді вартість покупних та комплектуючих Сп.к визначається сумою їх вартості по усім видам застосованих покупних та комплектуючих:

Сп.к = SЦп.к1Nп.к k тр.з = Спок1 k тр.з, (2.2)

де Цп.к1 – вартість одиниці покупних та комплектуючих;

Nп.к – кількість покупних та комплектуючих;

Спок1 – вартість покупних та комплектуючих в розрахунку на виріб.

Сп.к =400*1,041=416,4