Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 курс / Пульмонология и фтизиатрия / Захворювання_органів_дихання_в_практиці_сімейного_лікаря_Ждан_В.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.03.2024
Размер:
1.47 Mб
Скачать

ефект з пригніченням клітинних та гуморальних факторів, несприятливий вплив на баланс мікрофлори, слід призначати новий пробіотичний препарат Біфі-форм.

Результати включення препарата Біфі-форм в схему антибактеріальної терапії:

Øефективне усунення діареї, що виникає при призначенні антибіотиків;

Øвідновлення баланса нормальної мікрофлори, підтримка колонізаційної резистентності кишечника;

Øвідновлення та зміцнення місцевого імунітету системи органів травлення;

Призначають препарат по 1-2 капсули 2 рази на добу з першого дня лікування 2 доби, потім по 1 капсулі 2 рази на добу впродовж 2 тижнів.

Призначення антибактеріальних препаратів сприяє підвищеному рівню витрат мікронутрієнтів. Пробіотики сприяють виникненню бар’єра, який перешкоджає приєднанню мікробів до слизової оболонки кишечника, активують захисні механізми людини: підвищення продукції специфічного секреторного IqA і ротавірусних антитіл. Біологічно активні препарати Мульти-табс Імуно Плюс для дорослих, які мають вміст пробіотичних лактобактерій і мікронутрієнти (вітамини та мінерали) в збалансованих дозах забезпечують бар’єрні функції слизової оболонки кишечника, сприяють продукції секреторних

імуноглобулінів, синтезу g-інтерферона. Призначення вказаних препаратів має профілактичний напрямок для попередження розвитку дисбактеріозу кишечника при проведенні антибактеріальної терапії.

Нозокоміальна пневмонія: практичні рекомендації з діагностики, лікування і профілактики.

Нозокоміальна (госпітальна, внутрішньолікарняна) пневмонія - захворювання, що характеризується появою на рентгенограмі «свіжих» вогнищево-інфільтративных змін у

66

легенях через 48 годин і більше після госпіталізації з клінічними данними (нова хвиля лихоманки, гнійне мокротиння, лейкоцитоз та ін.), при виключенні інфекцій, які перебували в інкубаційному періоді на момент надходження хворого в стаціонар.

НП посідає друге місце серед всіх нозокоміальних інфекцій (13-18%) . Розповсюдженість НП становить 0,5-1% від загального числа госпіталізованих пацієнтів .

Захворюваність НП залежить від віку, становить 5% - 15% серед пацієнтів у віці до 35 років і більше 65 років, відповідно. Особлива категорія НП - пацієнти, що перебувають на штучній вентиляції легенів - так звана вентиляторноасоційована пневмонія (ВАП) - розвивається у 9-27% від загального числа інтубованих.Серед усіх нозокоміальних інфекцій НП має найбільшу летальність - 50%.

Етіологія

НП може бути викликана різними збудниками і мати полімікробний характер. НП і ВАП найчастіше викликаються аеробними грам(-) мікроорганізмами, такими як P.aeruginosa,

E.coli, K.pneumoniae і Acinetobacter spp., грам(+) бактеріями S.aureus, S.maltophilia і B.cepacia.

Нижче наведені дані многоцентрового дослідження етіології НП і резистентності збудників до антибіотиків, проведеного в російських стаціонарах (1999 – 2002). Ці дані можна розглядати тільки як орієнтовні, тому що не відображають ситуацію в конкретному відділенні/стаціонарі.

67

Структура збудників, виділених при інфекціях нижніх

дихальних шляхів (n=699)

Фактори ризику розвитку нозокоміальних пневмоній

З боку пацієнта

вік; паління;

захворювання органів дихальних шляхів (ХОЗЛ, дихальна недостатність, грип);

інші захворювання (цукровий діабет, ниркова недостатність, алкоголізм та ін.);

недостатнє харчування; метаболічний ацидоз;

інфекції, що є потенційним джерелом гематогенного поширення; погана гігієна порожнини рота.

Пов'язані з медичними маніпуляціями

тривала госпіталізація; інтубація трахеї;

медикаментозна терапія (седативні лікарські засоби, міорелаксанти, антациди, глюкокортикостероіди, цитостатики );

68

тривалі і складні оперативні втручання (особливо на органах грудної клітки і черевної порожнини);

наявність шлункового зонда і харчування через нього; використання венозних катетерів;

перехресне інфікування.

Патогенез

Патогенез НП є мультифакторним. Як відомо, нижні відділи дихальних шляхів мають власні механізми протинфекційного захисту (місцевий імунітет, мукоциліарний кліренс, кашель та ін.) Обов'язковою умовою розвитку НП є подолання цих захисних механізмів:

Øаспірація секрету ротоглотки, що містить потенційних збудників НП;

Øаспірація нестерильного вмісту стравоходу/шлунка;

Øінгаляція мікробного аерозолю;

Øгематогенне поширення з віддаленого вогнища інфекції;

Діагностика

Клінічна картина НП характеризується появою «свіжих» вогнищево-інфільтративних змін на рентгенограмі органів грудної клітки в сполученні з такими ознаками інфекційного захворювання, як лихоманка, поява гнійного мокротиння і лейкоцитоз. Тому до числа діагностичних критеріїв НП варто віднести:

1.Наявність на рентгенограмі «свіжих» вогнищевоінфільтративних змін у легенях.

2.Дві з наведених нижче ознак:

Øлихоманка > 39,3°C;

Øбронхіальна гіперсекреція;

ØРао2/FiО2 < 240*

3.Дві з наведених нижче ознак:

69