Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118ua.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Абсцес, флегмона надключичного простору (trigonum omoclaviculare)

Основні джерела і шляхи проникнення інфекції

Інфіковані рани, нагниваючі гематоми, поширення інфекційно-запального процесу по протягу з суміжних областей (з області trigonum omotrapezoideum, з spatium vasonervorum по паравазальной клітковині), а також лімфогенним шляхом з фіксацією збудника гноеродной інфекції в надключичних лімфатичних вузлах (nodi lymphatic! supraclaviculares).

Характерні місцеві ознаки абсцесу, флегмони надключичного простору

Скарги на біль в надключичній області, що посилюється при рухах плечового пояса, при розгинанні шиї і повороті голови убік, протилежну до локалізації запального процесу.

Об'єктивно. Припухлість тканин надключичної області. При пальпації визначається інфільтрат, тиск на який викликає появу болю. Може спостерігатися вимушене положення голови — поворот у бік локалізації запального процесу з невеликим нахилом вниз.

Шляхи подальшого поширення інфекції

По паравазальной клітковині гнійно-запальний процес може поширюватися в підключичну, пахвову області, в spatium vasonervorum і переднє середостіння.

Методика операції розтину абсцесу, флегмони надключичної області

1. Знеболення — наркоз (внутрішньовенний, інгаляційний), місцева інфільтраційна анестезія на тлі премедикації.

2. Розріз шкіри і підшкірної клітковини проводять уздовж верхнього краю ключиці упродовж усього запального інфільтрату (мал. 24, А, Б).

Мал. 24. Основні етапи операції розтину абсцесу, флегмони надключичного простору

3. Розтинають упродовж 4-5 мм поверхневу фасцію шиї з ув'язненим між її листками підшкірним м'язом m. platysma (мал. 24, В).

4. Через розріз під м'яз вводять кровоспинний затиск і перетинають її волокна в поперечному напрямі над розлученими браншами затиску на всьому протязі шкірної рани (мал. 24, Г). При цьому може виникнути необхідність в перев'язці і перетині зовнішньої яремної вени(мал. 24 Д, Е).

5. Тупо розшаровувавши клітковину кровоспинним затиском (при цьому необхідно пам'ятати про можливість ушкодження підключичної вени (!), проникають до центру гнійно-запального вогнища в надключичній області, розтинають його і евакуювали гній (мал. 24, Ж).

6. У рану вводять стрічковий дренаж з гуми рукавички або поліетиленової плівки (мал. 24, З).

7. На рану накладають асептичну ватно-марлеву пов'язку з гіпертонічним розчином, антисептиками.

2.3. Абсцес, флегмона заднього відділу шиї (regie nuchae)

Межі області : верхня — верхня потилична лінія, нижня, — горизонтальна лінія, проведена на рівні остистого відростка сьомого шийного хребця, з боків — краю трапецієвидних м'язів.

Мал. 25. Локалізація гнійно-запального процесу в задньому відділі шиї (схема горизонтального розтину шиї) : 1 — шкіра, 2 — поверхнева фасиия, 3 — фасціальна піхва m. trapezii, 4 — т. trapezius

Пошарова структура (мал. 25). Шкіра щільна, під нею знаходиться значний шар жирової клітковини. Щільна фасція, що є продовженням назад другої фасції шиї, утворює піхву для m. trapezius. Листок фасції, що прикріпляється до поперечних відростків шийних хребців, відмежовує задню область шиї від передньої. Під трапецієвидним м'язом знаходяться mm. levator scapulae, splenius, а ще глибше — головна частина m. erector spinae і короткі м'язи хребта. В межах області розгалужуються задні гілки шийних нервів, глибокої гілки шийної, хребетної, потиличної артерій і поперечної артерії шиї.

Соседние файлы в предмете Гематология